Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Zemřela herečka Shelley Duvall

Zemřela herečka Shelley Duvall

11.07.2024 Autor Goldbeater

Ve věku pětasedmdesáti let zemřela ve čtvrtek ve městě Blanco v Texasu americká herečka Shelley Duvall. Důvodem úmrtí byly komplikace spojené s dlouho trvajícím onemocněním cukrovkou. Tuto zprávu médiím potvrdil hereččin partner Dan Gilroy. Shelley Duvall získala Zlatou palmu na festivalu v Cannes za svou roli v dramatu Roberta Altmana Tři ženy, nicméně se známým režisérem natočila rovnou dalších sedm snímků a mnohým divákům se do paměti nesmazatelně zapsala zejména v jedné z hlavních rolí v legendárním hororu Osvícení Stanleyho Kubricka.

 

Narodila se v roce 1949 v Houstonu v Texasu. V roce 1970 si jejího hereckého talentu všiml právě legendární americký režisér Robert Altman a obsadil ji v témže roce do jedné z vedlejších rolí ve své fantasy komedii Brewster McCloud. Spolupráce mezi oběma umělci v následujících letech vzkvétala díky snímkům McCabe a paní Millerová, Zloději jako my, NashvilleBuffalo Bill a Indiáni s Paulem Newmanem v hlavní roli. Za úlohu Millie Lammoreaux v Altmanově dramatu Tři ženy si Shelley Duvall vysloužila mnoho chvály od kritiky i několik ocenění. V témže roce se objevila v jedné z epizodních rolí v oceňované komedii Woodyho Allena Annie Hallová.

 

Výrazným písmem se do její kariéry zapsal rok 1980. Zahrála si jednak ikonickou postavu Olive Oyl v Altmanově rozporuplně přijaté hrané verzi klasického Pepka námořníka s komikem Robinem Williamsem v hlavní roli, ale rovněž se objevila ve své dost možná nejznámější roli zděšené Wendy Torrance po boku šílejícího Jacka Nicholsona v jednom z nejznámějších hororů v historii, Osvícení v režii věhlasného Stanleyho Kubricka, založeném na stejnojmenné knize Stephena Kinga. Je známo, jak náročné a vyčerpávající toto natáčení bylo pro všechny zúčastněné, ale zejména pak pro Shelley, která si z něj odnesla četná traumata.

 

V následujícím roce se objevila v jedné z vedlejších rolí v dobrodružném fantasy Terryho Gilliama Zloději času. Od roku 1982 byla tvůrkyní a vypravěčkou dobrodružného amerického seriálu Faerie Tale Theatre a fanoušci tvorby osobitého umělce Tima Burtona si ji mohou vybavit také z krátkometrážního snímku Frankenweenie z roku 1984, který se později stal předlohou pro celovečerní animák. O tři roky později si zahrála v romantické komedii Roxanne se Stevem Martinem v hlavní úloze. Na začátku devadesátých let se objevila ve sci-fi komedii Vesmírné komando s Hulkem Hoganem v hlavní roli.

 

Následovaly počiny jako Žáby Davida Grossmana, Skryté zlo Stevena Soderbergha, Portrét dámy v režii Jane Campion, rodinný televizní film Casper a Wendy a hororový thriller Čtvrté patro z roku 1999. Od roku 2000 se Shelley Duvall prakticky stáhla z veřejného života. Teprve v posledních měsících se začaly šířit zvěsti o jejím návratu k herectví díky nízkorozpočtovému hororovému snímku The Forest Hills z roku 2023, který se nicméně v tuto chvíli bohužel jeví zároveň jako její poslední herecký počin.

Reklama

Související novinky

Co nového chystá tvůrce Longlegs?

Co nového chystá tvůrce Longlegs?

25.07.2024

Před několika dny jste se zde mohli dočíst, jak se malý hororový krimithriller od studia Neon pod názvem Longlegs, v němž mladá herečka Maika Monroe (Neutečeš, Watcher) coby agentka FBI vyráží na… (více)

Zemřel scenárista Robert Towne

Zemřel scenárista Robert Towne

03.07.2024

Přichází smutné zprávy z Kalifornie. Ve věku devětaosmdesáti let odešla legenda mezi hollywoodskými tvůrci a držitel Oscara i Zlatého glóbu za legendární snímek Čínská čtvrť, scenárista Robert Towne.… (více)

Johnny Depp bude satan od Terryho Gilliama

Johnny Depp bude satan od Terryho Gilliama

09.06.2024

Hollywood dával nějakou dobu od Johnnyho Deppa (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) ruce pryč. Během jeho soudních tahanic s bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman) se zdálo, že slavnému herci… (více)

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Bezhlavý jezdec se vrátí

Bezhlavý jezdec se vrátí

24.04.2024

Držte si klobouky, budou opět padat hlavy. Na plátna kin by se totiž měl vrátit hrůzyplný bezhlavý jezdec v nové adaptaci povídky „Legenda o Ospalé díře“ newyorského spisovatele Washingtona Irvinga … (více)

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Tim Burton chystá remake klasického sci-fi

Tim Burton chystá remake klasického sci-fi

02.02.2024

Režisér Tim Burton se v současnosti plně věnuje postprodukčním pracím na svém nejnovějším snímku Beetlejuice Beetlejuice, jenž by měl vzít světová kina útokem letos v září, nicméně ani toto pracovní… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Zemřel herec Ryan O'Neal

Zemřel herec Ryan O'Neal

09.12.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel americký tvůrce nominovaný na Oscara a dva Zlaté glóby, známý díky legendárním snímkům jako Barry Lyndon, Love Story a Papírový měsíc, herec Ryan O'Neal. Smutnou… (více)

Vřískot opouští i Jenna Ortega

Vřískot opouští i Jenna Ortega

22.11.2023

Ne, nevidíte dvojmo. Obsazení sedmého Vřískotu skutečně odpadává rychleji, než kdyby herečky likvidoval samotný zabiják Ghostface. Pouhých několik hodin po zprávách, že populární hororovou sérii po… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

Horor s Nicolasem Cagem je nečekaným hitem

Horor s Nicolasem Cagem je nečekaným hitem

15.07.2024

Ač víkendovým tržbám v Americe bez větších překvapení vede pokračování oblíbené animované série Já, padouch 4 a na vysoké příčce se i měsíc po svém domácím uvedení stále drží taky miliardový hit V… (více)

V hlavě 2 má miliardu

V hlavě 2 má miliardu

03.07.2024

Filmový rok 2024 zná svůj první miliardový hit. Nestala se jím Duna: Část druhá, ačkoliv se svými 711 miliony měla docela dobře nakročeno, ale dosáhlo toho jiné pokračování dalšího populárního snímku… (více)

Nejnovější novinky

Robert Downey Jr. se vrací do Marvelu

Robert Downey Jr. se vrací do Marvelu

28.07.2024

Jak celý filmový svět očekával, z letošního Comic-Conu v San Diegu konečně přichází první obří novina pro sféru komiksového filmu a zejména pak pro fanoušky tvorby Marvel Studios, která se v… (více)

Reklama

Reklama