Reklama

Reklama

Googie Withers

Googie Withers

nar. 12.03.1917
Karáčí, Britská Indie

zem. 15.07.2011 (94 let)
Sydney, New South Wales, Austrálie

Biografie

Googie Withers – Georgette Lizette Withers, v překladu by její příjmení znělo Kohoutek, nebo Kohoutková, se narodila 12. 3. 1917 v daleké Indii, přesněji ve městě Karáčí, která byla dříve britskou kolonií do rodiny britského důstojníka. Po návratu do Anglie, začala navštěvovat baletní akademii a Googie (v překladu z hinštiny holubička), jak jí říkaly kamarádky začala svou uměleckou kariéru už ve věku dvanácti let. Začínala v tanečním seskupení v revue West End, kde si ji vytypoval agent Warner Brother, a byla pozvaná na kamerové zkoušky, které udělala a stala se tak od roku 1935 tváří malých roliček roztomilých dívek.

Co se týče jejího soukromého života byla Googie nejen vzácná žena, ale i manželka, a se svým mužem Johnem McCallumem žila od 24 ledna 1948, až do jeho smrti v roce 2010. Měli spolu tři děti Amandu, Joannu a syna Nicholase. Stala se tak šestinásobnou babičkou.

Je nositelkou CBE, řádem, kterým ji ocenila v roce 2001 sama královna Alžběta za zásluhy ve filmu, divadle i televizi. Po roce získala další vzácné ocenění OBE – důstojníka řádu britského impreia spolu s herečkou Lynn Redgrave. Byla podpředsedkyní královské divadelní akademie a na svém kontě měla velkou část dobře připravených divadelních umělců .

Přesto, že hrála v 69 filmech, její láskou zůstalo až do 94 let jejího věku, kdy hrála naposledy v divadle svého milovaného Shakespeara – roli v Macbethovi. Googie Withers zemřela náhle dne 15. 7. 2011 v Sydney v New South Walles v Austrálii, kde právě hostovala s divadlem ve věku 94 let.

Marta "clara.bow" Holubová

Herečka

Účinkující

Reklama

Reklama