Reklama

Reklama

Odette Laure

Odette Laure

nar. 28.02.1917
Paříž, Île de France, Francie

zem. 10.06.2004 (87 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Francouzská zpěvačka a herečka Odette Laure se prosadila především na divadelních jevištích v muzikálovém a operetním repertoáru, na svém kontě má ale také přes dvacet filmových rolí. Narodila se jako Odette Dhomme v Paříži do umělecky založené rodiny, rodiče ji od dětství vedli ke zpěvu a pěstovali v ní lásku k divadlu, hrála také několik dětských rolí v operetách. Když ale později přišla s plánem stát se profesionální herečkou, narazila na odpor otce. Ten jí zakoupil v Paříži kadeřnictví a přinutil ji věnovat se této živnosti.

Odette se ale snu o herectví nevzdávala, o přijetí na konzervatoř se ale pokusila až po překročení věkového limitu. Po druhé světové válce se seznámila s populární zpěvačkou Suzy Solidor, která v ní rozpoznala pěvecký talent a zprostředkovala jí první profesionální angažmá. Až v bezmála třiceti letech tak Odette Laure začala plnit sály populárních pařížských podniků jako byl oblíbený kabaret Bobino i slavná Olympia. Nedlouho nato začaly přicházet i nabídky k filmování a na stříbrném plátně debutovala v dramatu MARIE Z PŘÍSTAVU (Marie du port, 1950) s Jeanem Gabinem v hlavní roli. Poměrně velkou hereckou příležitost pak dostala ve filmu VELKÁ HRA (Le grand jeu, 1954) v režii slavného Roberta Siodmaka.

Během padesátých let se Odette Laure zařadila mezi populární zpěvačky, své aktivity kromě vystupování na pódiích rozšířila také o četné gramofonové a rozhlasové nahrávky, za jejichž umělecký i obchodní přínos získala v roce 1954 Velkou cenu udělovanou hudební organizací Académie du disque. Zatímco v této dekádě byla pěveckou hvězdou bulvárních scén, v šedesátých letech se více orientovala na klasické divadlo, jako herečka se začala prosazovat i v televizi.

Ve filmu se začala po delší přestávce znovu objevovat až v sedmdesátých letech (DOŽIVOTNÍ DŮCHOD – Le viager, 1971; JÁ, MODRÁ KVĚTINA – Moi, fleur bleue, 1977). Na menší divadelní scéně Théâtre 347 zazářila ve Williamsově hře Skleněný zvěřinec a v roce 1977 za ni obdržela divadelní cenu Trophée Béatrix Dusanne, později našla uplatnění v úspěšné Poiretově divadelní komedii Veselé velikonoce. Z jejích pozdějších vystoupení před kamerou stojí za zmínku Tavernierův komorní příběh ČAS NOSTALGIE (Daddy Nostalgie, 1990), za nějž byla nominována na Cézara. Později ještě odehrála několik menších rolí (NEZNÁMÝ V DOMĚ - L′inconnu dans la maison, 1992; PROFESOR – Le prof, 2000), objevila se ještě v několika televizních seriálech.

Ze soukromí Odette Laure je známá jen skromná informace, že v mládí absolvovala jedno nevydařené manželství. Poslední léta života strávila v pečovatelském domě v Paříži, kde zemřela 10. června 2004 ve věku 87 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Účinkující

Pořady
1980

Stars

1971

Entrez sans frapper

1954

La Joie de vivre

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno