Reklama

Reklama

Virginia North

Virginia North

nar. 24.04.1946
Londýn, England, Velká Británie

zem. 05.06.2004 (58 let)
West Sussex, England, Velká Británie

Biografie

Britská herečka a modelka Virginia North se narodila jako Virginia Anne Northrop. Její otec byl důstojníkem armády Spojených států amerických, což pro malou Virginii znamenalo časté stěhování a své dětství a dospívání strávila v mnoha různých zemích po celém světě. Až ve věku dvaceti let se usadila v Londýně, kde začala pracovat jako modelka na módních přehlídkách.

Díky svém atraktivnímu vzhledu neušla pozornosti filmových tvůrců a jeden z nich, režisér Ralph Thomas, ji obsadil do svého připravovaného snímku Něžné pohlaví. Film z roku 1967 nezapře svou inspiraci v tehdy populárních bondovkách se Seanem Connerym a mimo Virginie se zde objevily také další filmové krásky, a to Elke Sommer a Sylva Koscina. Ve stejném roce si Virginia zahrála také v dobrodružném snímku z indického prostředí Dlouhý souboj, kde proti sobě stáli Trevor Howard jako britský důstojník Young a Yul Brynner v roli odbojného sultána.

Poté si Virginia od filmování dala roční pauzu, aby se následně vrátila před kameru v dalším filmu Ralpha Thomase Some Girls Do (1969). Ve snímku si roli agenta Drummonda opět zopakoval Richard Johnson a samotná Virginia ztvárnila jednu z robotických žen, které mají Drummondovi zabránit ve splnění jeho úkolu. Poté si vyzkoušela také hraní v televizním seriálu, konkrétně se jednalo o jednu epizodu seriálu Department S.

Mnohem významnější však bylo to, že byla vybrána do obsazení nového snímku o agentovi 007 Jamesi Bondovi s názvem Ve službách Jejího Veličenstva. V tomto snímku získala roli Olympe – sekretářky a milenky šéfa syndikátu Union Corse a Bondova spojence Marca-Ange Draca, kterého ztvárnil italský herec Gabriele Ferzetti. Tato bondovka je bezpochyby nejznámějším filmem, ve kterém se Virginia objevila.

Její nejslavnější rolí byla  však Vulnavia, mlčenlivá asistentka Dr. Phibese, ve snímku Ohavný Dr. Phibes z roku 1971. V této hororové komedii dostala možnost si zahrát po boku jedné z největších legend tohoto žánru, kterým nebyl nikdo jiný než samotný Vincent Price, který ztvárnil titulní úlohu Dr. Antona Phibese.

Je tak trochu paradoxní, že její nejslavnější role, byla také její poslední. Virginia se totiž seznámila se zámožným průmyslníkem Gordonem Whitem (1923–1995), který byl jedním ze zakladatelů přední britské společnosti Hanson Trust Ltd. Toto seznámení se ukázalo jako osudové a Virginia a Gordon si v roce 1974 řekli své manželské „ano“. O několik měsíců později se narodil jejich jediný syn Lucas, ze kterého se později stál úspěšný hráč póla.

V roce 1979 byl její manžel Gordon vyznamenán Řádem britského impéria (Order of the British Empire) a povýšen do šlechtického stavu za své zásluhy v oblasti britského průmyslu. Virginia byla od té doby oslovována jako Lady White.  Manželství Virginie a Gordona však přes všechny peníze, uznání a prestiž nemělo šťastný konec a pár byl v roce 1991 po sedmnácti letech manželství rozveden a Virginia se již znovu neprovdala. Virginia North zemřela ve svém domě v Západním Sussexu po dvouletém boji s rakovinou dne 5. června 2004 ve věku 58 let.

Michal "Stanmi" Staněk

Herečka

Reklama

Reklama