Reklama

Reklama

Vendula Fialová

Vendula Fialová

nar. 20.09.1987 (36 let)
Ostrava, Československo

Biografie

Vendula se narodila v Ostravě. Souběžně se studiem herectví na Janáčkově konzervatoři v Ostravě vystudovala také Obchodní akademii, obor Veřejná správa (oboje v roce 2008). Poté vystudovala obor Veřejná správa a regionální politika na Slezské univerzitě v Opavě (absolvovala v roce 2012) a současně vstoupila do prvního divadelního angažmá v Severomoravském divadle Šumperk.

Z rolí: Jitka (K. David: Hvězdy na vrbě), Marie, Pustrpalk (anonym: Mastičkář), Lucinda (J. Vostrý: Tři v tom), Miranda (W. Shakespeare: Bouře), Mary Morstanová (O. Elbel: Případy Sherlocka Holmese) aj. V roce 2010 vstoupila do angažmá Moravského divadla Olomouc. Z rolí: Lydie Lansingová (K. Ludwig: Shakespeare v Hollywoodu), Růžena Pavlátová (F. Šrámek: Měsíc nad řekou), Sugar (J. Styne, P. Stone, B. Merrill: Sugar aneb Někdo to rád horké), Carol Melkettová (P. Shaffer: Černá komedie), Dora (G. Neveux: Žaloba proti neznámému), Smrt, Dívka (F. G. Lorca: Krvavá svatba), Kaja Fosliová (H. Ibsen: Stavitel Solness), Služka (A. Schnitzler: Rej), Eliška Svobodová (M. Doleželová: Královny), Debbie (D. Kelly: Láska a peníze), Eva (H. von Kleist: Rozbitý džbán), Maryša (A. a V. Mrštíkové: Maryša), Eglé (P. Marivaux: Spor), Toby Landauová (N. Simon: Drobečky z perníku), Miranda (W. Shakespeare: Bouře), Stefanie (M. von Mayenburg: Kámen), Mairead (M. McDonagh: Poručík z Inishmoru), Markétka (M. Bulgakov, M. Kokotek, M. Doleželová: Mistra Markétka), Anna Caravati (M. Delaporte, A. dela Patelliere: Jméno) aj.

V roli Melody Parkerové hrála také v inscenaci S hlavou v oblacích v divadle Do Houslí. Účinkovala v České televizi (moderátorka počasí v pořadu Dobré ráno, role Kristýny v seriálu Rozsudek), v televizi Nova (mj. Pája v seriálu Ordinace v Růžové zahradě, Michálková v seriálu Policie Modrava 2 aj.) a v televizi Polar (dcera Nely Rulíkové v třináctidílné sérii výukových filmů Kompetence pro trh práce).

Věnuje se také tanci (závodně tančila 11 let v tanečním klubu Akcent Ostrava, držiteli řady mezinárodních ocenění), zpěvu a moderování. Je držitelkou Ceny Miloše Movnara za nejlepší herečku roku Severomoravského divadla v Šumperku (2011) a dvakrát také Ceny za nejlepší ženský jevištní výkon souboru činohry Moravského divadla Olomouc (2013, role nevidomé Elišky Svobodové v inscenaci Královny a 2014, role Maryši v Mrštíkových hře Maryša). Od září 2017 je v angažmá Divadla pod Palmovkou (na sezónu 2019/2020 si zkusila taky volnou nohu, ale přijala nabídku vrátit se do souboru). Z rolí: Linda (W. Allen: Mocná Afodíté), Amy (D. C. Jackson: Můj romantický příběh), Josifčena (K. Tučková: Žítkovské bohyně), Evlíra (Moliére: Don Juan), Vrbčena (A. a V. Mrštíkové: Rok na vsi) aj.

Hostuje v divadlech Kalich a Palace v Praze, na obrazovkách jste ji mohli vidět v seriálech: Místo zločinu Ostrava, Specialisté, Rozsudek, zahrála si také v seriálu Oktoberfest pro Netflix, natáčí Ulici pro TV Nova, kde ztvárňuje roli Dity. O víkendu ji můžete slyšet z éteru Rádia Kiss, kde pravidelně moderuje.

Herečka

Filmy
2023

Lítá v tom

2022

Vidět Salisbury

Seriály
2022

Specialisté

 

Hodinový manžel (S07E13)

2020

Einstein - Případy nesnesitelného génia

 

Meganewton (S01E05)

 

Místo zločinu Ostrava

 

Kubelíkův případ (E09)

2019

Specialisté

 

Motýl (S04E09)

2017

Policie Modrava

 

Magická síla (S02E03)

2013

Ordinace v růžové zahradě

 

Poslední rytíř (S09E32)

2012

Helena

 

Jsme v balíku (S01E02)

 

Ordinace v růžové zahradě

 

Jistota je jistota (S08E04)

 

Sex nebo grog? (S08E02)

2005

Ulice

Dokumentární
2014

Rozsudek (seriál)

 

Rozvod jako řemen (S01E10)

Divadelní záznam
2020

Rok na vsi

 

Zombíci

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno