Reklama

Reklama

Siu Wong-Lung

Siu Wong-Lung

nar. 03.03.1954 (70 let)
Tchaj-wan

Biografie

Tajvanský herec, akční režisér a bojový umělec Hsiao Huang-Lung je znám rovněž pod jménem Siu Wong-Lung. Poprvé se v tajvanském filmovém průmyslu zapsal coby kaskadér v akčních snímcích Dark Alley (1972) a Tiger (1972). V Tigerovi se setkává se známým karatistou Yasuaki Kuratou a krásnou taekwodistkou Suen Ga Lam, tj. sestrou známější herečky Judy Lee.

V následujících dvou letech schopný kaskadér Wong-Lung natáčí dalších 30 bojových snímků různé kvality, kde byl pravidelně obsazován do extra rolí. Z vedlejších rolí se drobný a knírkatý Siu Wong-Lung v podstatě nikdy nevymanil a velké role získal pouze v akčním fantasy Sea God and Ghosts (1977) po boku krásné Judy Lee, dále v Shaolin Kung Fu Master (1978) s taekwondistou Don Tao Wongem a v Legend of Chu Liu Hsiang (1980) opět se Suen Ga Lam, kde vytvářel i akční choreografii. Se sestrama Judy Lee a Suen Ga Lam se na plátně setkal ještě vícekrát.

Exoticky vyhlížející Siu Wong-Lung je více znám na poli akční choreografie. Na bojové koordinací soubojů se poprvé podílel jako asistent akčního režiséra v martial art snímku Thousand Mile Escort (1976), kde měla hlavní úlohu právě Judy Lee. Jako hlavní akční režisér odvedl dobrou práci v peckovačce Shaolin Deadly Kicks (1977), kde exceloval mistr taekwondo Tan Tao Liang, nebo v Chu Liu Hsiang and Hu Tieh Hua (1980) se Suen Ga Lam. V roce 1984 odchází z filmového průmyslu a zanechává po sobě 55 rolí.

Epistemolog

Reklama

Reklama