Reklama

Reklama

Lucifer Lee

Lucifer Lee

nar. 02.02.1958 (66 let)
Tchaj-pej, Tchaj-wan

Biografie

Tajvanský herec, akční režisér, kameraman, kaskadér, asisten akčního režiséra a bojový umělec Lucifer Lee je také znám pod ménem Lee Hoi-Hing. Jménem Lucifer si začal říkat až během své filmové kariéry, kdy ho tak oslovovali jeho kolegové, díky jeho démonickému pohledu.

Poprvé se před kamerou představil ve vedlejších rolích v kung-fu řežbách Kung Fu Attraction (1978), kde poprvé spolupracoval s legendárním akrobatem Li Yi Minem a v Iron Swallow (1978), kde se poprvé setkal s taekwondisty Judy Lee a Don Tao Wongem. Následovala vedlejší role bodyguarda v Demon Strike (1979) se smrtícím mistrem kopu Jang Lee Hwangem a jeho vysoké kopy může fanda docenit poprvé v Marvelous Kung Fu (1979). Svou první hlavní roli získal v zapomenuté raritě 18 Secrets of Kung Fu (1980) a v Shaolin Temple Against Lama (1980), kde se poprvé setkává se slavným bojovým umělcem Alexanderem Lo Reiem se kterým během 80.let hrával nejčastěji.  

Jeho bojový skill využívali slavní režiséři jako Woo Ping Yuen, Robert Tai, Joseph Kuo i Corey Yuen. V té době získal jedny z hlavních rolí v ceněných ninjitsu snímcích Ninja Kids (1982), Ninja Vs Shaolin Guards (1984), Kung Fu Wonder Child (1986), Mafia vs Ninja (1986), Legend of Wisely (1987), nebo v kuriózním Aloha Little Vampire Story (1988), dále v peckovačkách Ninja Condors (1988), Kung Fu Student (1989), Magic Warriors (1989). Většinou tedy stále vedle, nebo proti Alexanderovi Lo Reiovi a akrobatu Jacku Longovi. Komerční úspěchy mohl začít slavit během 90.let, kdy jeho filmy začly vydělávat v kinech šestimístné cifry.

Málo se ví, že Lee Hoi-Hing byl i velmi schopný akční režisér a ve většině svých filmů, vytvářel skvělou bojovou choreografii bohatou hlavně na akrobacii, boje se zbraní i beze zbraně. Kočíroval takto během 80. a 90.let dvě desítky celulojdů a jako herce ho ortodoxní fandové kung-fu mohli zhlédnout ve třech desítkách snímků.

Epistemolog

Reklama

Reklama