Reklama

Reklama

Jiří Středa

Jiří Středa

nar. 22.12.1932
Praha, Československo

zem. 27.10.2010 (77 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

Život Jiřího Středy by stačil na několik životů, jeho energie jako by byla nevyčerpatelná, jeho aktivity a šíře jeho zájmů dech beroucí. A všechno to jako by mělo jednoho společného jmenovatele – jeho nepřehlédnutelnou osobnost a lásku k loutkovému divadlu. 

Projít se zastávkami jeho života je jako projít se moderními dějinami českého loutkového divadla.
Upsal se mu už jako mladík a láska k tomuto zvláštnímu druhu divadla ho přivedla také mezi první posluchače a absolventy loutkářské katedry.
S řadou svých generačních druhů, se kterými se seznámil právě zde, pak prožil nejrůznější peripetie svého bohatého a naplno žitého života.
Dá se bez nadsázky říci, že to byl právě on, kdo patřil mezi mladé revoltující umělce, kteří v nelehkých padesátých letech otevírali cestu moderní podobě tohoto zvláštního divadelního umění.

Byl při tom, když se formoval světový divadelní fenomén – černé divadlo.
Jako herec, režisér či autor prošel snad všemi českými, tehdy čerstvě založenými profesionálními loutkovými divadly, svou výraznou stopu zanechal jako režisér a dramaturg i v divadle dvou světově proslulých protagonistů – Spejbla a Hurvínka.

Šťastnou ruku měl od počátku i jako autor – jeho „Pohádky pana Pohádky“ hrála celá řada profesionálních i amatérských divadel u nás i v zahraničí, jeho další hry a divadelní adaptace řady známých dětských knížek ( za všechny jmenujme „Aničku Skřítka a Slaměného Huberta“ či libreto podle Trnkovy „Zahradu)“ jsou na repertoáru loutkových divadel dodnes.

Do plejády jeho činností, do kterých se vrhal vždycky s neutuchajícím zájmem a téměř neuvěřitelným sebezničujícím nasazením a perfekcionismem patřila i činnost organizátorská. Ta se projevila nejen v překvapení, které všem uchystal (už zdaleka ne jako mladík) otevřením naší nejmladší profesionální loutkové scény – Divadla rozmanitostí v Mostě, které doslova vydupal ze země, ale i v grandiózním projektu, kterým byla výstava českých loutek na Pražské Hradě spojená se 100. výročím narození Erika Kolára. Díky jemu se zde tehdy sešla vlastně celá loutkářská obec a tato přehlídka českého loutkářství byla a dodnes je pro všechny zúčastněné nezapomenutelným zážitkem.

Výjimečná i byla jeho práce jako historika českého loutkového divadla. Z nápadu na seriál pojednávající o divadlech, kterými prošel, se zrodily cenné a dokumentačně výjimečné dějiny moderního českého loutkového divadla, které v průběhu téměř několika ročníků publikoval na pokračování na stránkách časopisu Loutkář.

V posledních letech ke všem svým profesím přidal i práci pedagogickou, k níž byl ostatně mimořádně disponován. Objevování, nacházení, předávání zkušeností, sdílení objeveného – to byly hnací motory jeho činnosti ve Vyšší odborné herecké škole, jejímuž loutkářskému oddělení dal duši a vtiskl řád. Z jeho zkušeností se mohli v nedávné době těšit i amatérští loutkáři – jako by si s nimi zavzpomínal na své začátky a s nakažlivou a pro něj příznačnou chutí do práce je zasvěcoval do tajů a záludností loutkářského řemesla v Praze i na Loutkářské Chrudimi.. Před prázdninami dokončil dílo, na které se dlouho připravoval – fiktivní román v němž sledoval životní pouť Erika Kolára. Pracoval na něm téměř bez oddechu dva roky s úsilím a soustředěností sobě vlastní. Kdo měl možnost tento text číst, našel v něm mnoho zajímavého nejen o osobnosti hlavního hrdiny, ale mohl se dovědět hodně i o autorově vlastním smyslu pro humor, mohl ocenit jeho schopnost napsat břitký dialog i plasticky vykreslit charaktery a dobovou atmosféru.

Životní cesta Jiřího Středy skončila 27.října, na tu další – dalekou se vydal za svým milovaným učitelem. Při těchto smutných ohlédnutích se většinou říká: „bude nám chybět“, ale Jiří Středa nám všem, kteří jsme ho znali, chybí už teď.

Jeho poslední vzkaz patřil loutkářům: „ Řekni jim, že až se potkají s opravdovou loutkou a naučí-li se ji ovládat, pak se silným textem nemusí mít o loutkové divadlo obavy!“.

Odešel s ním kus moderního českého loutkového divadla a jedna z klíčových osobností její historie.

lucascus

lucascus (hodnocení, recenze)

jo a laskavě to datum nahoře bude zřejmě datum úmrtí a ne datum narození...

Herec

Filmy
1964

Bubny

1963

Až přijde kocour

Režisér

Krátkometrážní
1970

Pohádky pana Pohádky (TV film)

Scenárista

Krátkometrážní
1970

Pohádky pana Pohádky (TV film)

Reklama

Reklama