Reklama

Reklama

Terry Hall

Terry Hall

nar. 19.03.1959
Coventry, England, Velká Británie

zem. 18.12.2022 (63 let)
Velká Británie

Biografie

Anglický zpěvák Terence Edward Hall je nejlépe znám jako zpěvák ska punkové kapely The Specials.

Terry se narodil a byl vychováván v anglickém Coventry. Ve svých 12 letech prožil trauma, jelikož byl unesen a znásilňován pedofilem. Ještě před svými patnáctými narozeninami opustil školu a živil se jako zedník, skladník nebo kadeřník. Mezitím se stává aktivním členem rozvíjející se hudební nezávislé scény a zapojuje se jako zpěvák do punkové kapely Squad, které složil a nazpíval vydaný sedmipalcový singl „Red alert“.

V té době, mezi roky 1977–1978, se stává frontmanem The Coventry Automatics, ze kterých se posléze stávají skapunkoví The Specials, kteří kombinovali hudební styly reggae, 2 tone, ska a punkrock. Kapela The Specials se stává známou díky vystoupení v BBC Radiu 1 DJ Johna Peela v roce 1979 a rovněž díky vydání svého debutového stejnojmenného alba, které produkoval Elvis Costello a sklidilo u kritiky veliký úspěch.

Stejně úspěšně si vedlo i druhé album, ale kapela se po neshodách o hudebním směřování kapely nakonec v roce 1981 rozpadá. Terry po odchodu z kapely zakládá, společně se dvěma členy The Specials, nové hudební těleso pod názvem Fun Boy Three. S novou kapelou, zaměřující se spíše na New wave, vydává dvě úspěšné alba, ale už v roce 1983 přichází další rozpad kapely.

V té době se Terry objevil ve videoklipu ska kapely Madness – Driving in my car, a zakládá další novovlnnou kapelu Colourfield, se kterou v roce 1985 vydává úspěšné album, ale po druhém albu opět oznamuje rozpad.  Ihned zakládá další poprockový projekt pod názvem Terry, Blair and Anouchka, který se po třech letech činnosti a jednom průměrném albu, jak už je Terryho zvykem, rozpadá. Následuje další nepříliš známý elektronický projekt s Davem Stewartem z Eurythmics, který zaniká po prvním zapomenutém albu.

V roce 1994 zahajuje Terry sólovou kariéru a spolupracuje se slavnými umělci jako No Doubt, Gorilazz, D12, Junkie XL, nebo Dub Pistols. V roce 2008 se kapela The Specials dává po 30 letech znovu dohromady a po úspěšných turné vydává v roce 2019 regulérní album nazvané „Encore“, které po vydání šlo rovnou na první místo na britském Album Chart, což je nejvyšší hitparádové album, které kdy kapela vydala.

Terry Hall má dva syny, Thea a Felixe, s manželkou Jeanette Hall a je velkým fanouškem fotbalového klubu Manchesteru United.

Epistemolog

Herec

Skladatel

Účinkující

Reklama

Reklama