Reklama

Reklama

Billy Chan

Billy Chan

nar. 06.02.1953 (71 let)
Hongkong

Biografie

Billy Chan celým svým jménem Billy Chan Wui Ngai je Hong Kongský herec, kaskadér, akční choreograf, režisér, producent a bratr známého herce a kaskadéra Lung Chana. Svůj debut si společně s Jackie Chanem odehrál v 200minutové šermířině Dotek Zenu (1969). Následuje menší, ale zajímavá role s Brucem Lee v Big Boss (1971) a Fist of Fury (1972) či Lady Kung Fu (1972) s Angelou Mao-zde má menší roli v komparzu znovu s Jackie Chanem. 
     
Billy a jeho bratr Lung byli součástí Pekingské Opery na Akademii Madame Fan FOK společně s Lam Ching Yingem. Billy byl jedním z prvním kaskadérů u Golden Harvest, kde měl většinou na starost choreografii velký bratr Sammo Hung Kam Bo. V druhé polovině ´70 let spolupracoval s legendárním choreografistou Lau Kar Leungem a Wilsonem Tongem jako akční režisér bojové choreografie. Za choreografii v The Prodigal Son (1981) a Winners and Sinners (1983) získal několik cen (Hong Kongský ekvivalent Oskarů). 
                 
Billy Chan hrál převážně vedlejší role, ale spolupracoval s nejlepšímy mistry bojových umění jako byli Bruce Lee, Ing Sik Whang, Ji Han Jae, Biao Yuen, Wah Yuen, Ching Ying Lam, Bruce Leung, Yin Chieh Han, Phillip Kwok, Woo-Ping Yuen, Sammo Hung, Jim Kelly, Gordon Liu a Hou Hsiao. Jako herec si zahrál v 70ti filmech, jako akční režisér má na kontě kolem 30 snímků, 20 snímků produkoval a jako režisér byl úspěšný v 15 filmech. Jako akční režisér se naposledy podílel na Choy Lee Fut Kung Fu (2011) v hlavní roli s nestárnoucí Karou Hui a Normanem Chu.

Epistemolog

Herec

Režisér

Reklama

Reklama