Reklama

Reklama

Olga Georges-Picot

Olga Georges-Picot

nar. 06.01.1940
Shanghai, Čína

zem. 19.07.1997 (57 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Francouzská herečka Olga Georges-Picot pocházela z významné rodiny, její otec Guillaume Georges-Picot působil v diplomacii a po druhé světové válce byl stálým zástupcem Francie v Radě bezpečnosti OSN, matka pocházela z Ruska. Do rodiny patří také bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d'Estaing (*1926). Olga se narodila v Šanghaji, podle aktuálního působení svého otce pak vyrůstala v různých zemích v Asii a jižní Americe. Ve Francii se usadila počátkem šedesátých let, kdy se začala uplatňovat jako modelka, souběžně studovala herectví a dostala i první nabídky od filmu, mihla se v povídkovém snímku PAŘÍŽANKY (Les parisiennes, 1962), objevila se také v televizi.

První zkušenosti s filmovou a televizní kamerou však nesplnily její očekávání, na radu svého agenta se proto nadále věnovala profesi modelky, další velké příležitosti jí přinesla až druhá polovina šedesátých let. Alain Resnais jí dal hlavní ženskou roli ve svém filmu MILUJI TĚ, MILUJI TĚ (Je t′aime, je t′aime, 1968), s Alainem Delonem a Charlesem Bronsonem pak hrála ve filmu SBOHEM, PŘÍTELI (Adieu, l′ami, 1968). Titulní roli hrála v Borderiově filmu CATHERINE (1969), ten však zůstal zcela ve stínu režisérova tehdejšího úspěchu s právě dokončenou sérií o Angelice. Olga se zúčastnila také mezinárodních projektů s francouzskou účastí (DVA NA CESTĚ – Two for the Road, 1967; DEN ŠAKALA – The Day of the Jackal, 1973). Mezitím byla krátce vdaná, v letech 1966-1968 byl jejím manželem herec a malíř Jean Sobieski (*1937).

Ačkoli byla Olga Georges-Picot nepochybně nadaná, v následujících letech dostávala již jen menší role, které navíc těžily z jejího vzhledu než hereckých schopností. To navíc vyústilo v její účast v pokleslém erotickém žánru (GOODBYE, EMMANUELLE, 1977), mezitím se ale televizním divákům připomněla menšími party v seriálech o komisařích Maigretovi a Moulinovi. Před filmovou kamerou stála naposledy jako matka hlavního hrdiny ve filmu REBELOTE (1982), poté se ještě párkrát objevila v televizi.

Od konce osmdesátých let žila Olga Georges-Picot zcela mimo zájem médií a je pravděpodobné, že nulové pracovní nabídky byly příčinou její narušené psychiky, která nakonec herečku přivedla k tragickému konci. V červnu 1997 spáchala sebevraždu.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama