Reklama

Reklama

Lyne Clevers

Lyne Clevers

nar. 22.10.1909
Paříž, Île de France, Francie

zem. 28.11.1991 (82 let)
Poissy, Francie

Biografie

Francouzská umělkyně Lyne Clevers byla především operetní a muzikálovou zpěvačkou, v meziválečném období se uplatnila i jako filmová herečka. Přestože v její filmografii převažují nenáročné komedie, objevila se také ve dvou zásadních dílech významného režiséra Jacquese Feydera. Narodila se v Paříži a pocházela z rodiny židovských přistěhovalců, její vlastní jméno bylo Céline Marie Rhalewsky. V dětství ztratila oba rodiče a v osmi letech ji adoptoval divadelní režisér Adolphe Clevers, jehož jméno také přijala.

Díky svému adoptivnímu otci stála již v šestnácti letech na jevišti, v Cleversově divadelní společnosti působila do roku 1931, poté se již jako samostatná zpěvačka prosazovala na různých scénách v Paříži, její doménou bylo účinkování v populárních kabaretech Bobino nebo ABC, později se ale prosadila i v operetách, v Théâtre Bouffes-Parisiens zpívala například v Lehárově operetě Země úsměvů. Brzy se jí otevřela i cesta do nahrávacích studií a na gramofonových deskách se prezentovala hlavně jako interpretka sentimentálních šansonů.

Její popularita kabaretní a operetní zpěvačky nemohla uniknout zájmu filmařů a poprvé stála před kamerou již v roce 1931, poté natočila několik krátkých snímků, vrchol její filmové kariéry spadá do let 1934-1935, kdy hrála v jedenácti filmech. Není nijak překvapivé, že se objevila ve filmové verzi operety ČARDÁŠOVÁ PRINCEZNA (Princesse Czardas, 1934), kde hrála komtesu Stasi, jednu z hlavních rolí ztvárnila v nenáročné veselohře DÍVKY NA VDÁVÁNÍ (Jeunes filles à marier, 1935). Za zmínku stojí participace na dvou filmech již zmíněného Jacquese Feydera, nejprve to byla VELKÁ HRA (Le grand jeu, 1934), o rok později hrála prodavačku ryb v mezinárodně oceněném titulu HŘÍŠNÉ ŽENY BOOMSKÉ (La kermesse héroique, 1935). Její poslední filmovou rolí byla postava královny Anny Rakouské, kterou zosobnila v historické komedii ČTYŘI HODINY ZRÁNA (Quatre heures du matin, 1937).

V roce 1938 se Lyne Clevers provdala, jejím manželem se stal René Bolloré (1912-1999) z významné průmyslnické rodiny; holding Bolloré dodnes patří k významným evropským producentům papíru, konkrétně René již před válkou šéfoval jedné z rodinných továren na cigaretové papírky. Za druhé světové války se René Bolloré zapojil do odboje, Lyne Clevers se vzhledem ke svému židovskému původu musela skrývat a s falešnou identitou přežila dobu německé okupace na různých místech Francie.

Po válce se pokusila o návrat k umělecké kariéře, znovu vydávala gramofonové desky a zpívala i na jevišti. Stejně jako v jiných zemích, tak i ve Francii ovšem kabaret a opereta doznaly značného útlumu a nálepky předválečného přežitku. Lyne Clevers se na veřejnosti představila naposledy v roce 1954 ve slavné pařížské Olympii, od té doby žila v soukromí. Zemřela zcela zapomenutá v listopadu 1991 ve městě Poissy na sever od Paříže ve věku 82 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Režisérka

Účinkující

Pořady
1954

La Joie de vivre

Reklama

Reklama