Reklama

Reklama

Eunice Gayson

Eunice Gayson

nar. 17.03.1928
Croydon, Londýn, England, Velká Británie

zem. 08.06.2018 (90 let)
Londýn, England, Velká Británie

Biografie

Britská filmová a divadelní herečka Eunice Gayson se narodila jako Eunice Elizabeth Sargaison v londýnské čtvrti Streatham. O něco později se její rodiče John a Maria i s malou Eunice a jejími dvěma sourozenci přestěhovali do městečka Purley v anglickém hrabství Surrey, ale po čase následovalo další stěhování, a to do skotského Glasgow, ale ani zde dlouho nezůstali a nakonec se celá rodina usadila v Edinburghu. Zde Eunice navštěvovala tamní Edinburgh Academy, kde studovala operní zpěv.

V roce 1946, ve věku 18 let, se dočkala svého prvního profesionálního vystoupení před publikem londýnského Garrick Theatre ve hře „Ladies Without“. Později toho roku o Vánocích ztvárnila v divadle Grand Theatre v Derby postavu Princezny Luv-Lee v divadelní hře „Aladdin“ a tehdejší kritika ji popsala jako „temperamentní herečku, která velmi dobře hraje, zpívá a tančí“.

V roce 1948 herecky debutovala také v televizi, a to ve snímku stanice BBC Between Ourselves a o pár měsíců později i na plátnech kin, a to v menší roličce v romantickém dramatu My Brother Jonathan. Od této chvíle se pravidelně objevovala v kinech i na televizních obrazovkách, přičemž její role nabývaly na významnosti. Po roce 1952 již měla na svém hereckém kontě dvacítku televizních a filmových rolí, z nichž nejznámější je pravděpodobně postava Pam v komedii Johna Guillermina Miss Robin Hood.

V letech 1953–1957 se objevila hned v několika celovečerních filmech, jako bylo drama z prostředí londýnského letiště Out of the Clouds, dobrodružný snímek Terence Younga Zarak se švédskou hereckou hvězdou Anitou Ekberg nebo komedie Pokračujte, admirále!. V roce 1958 se představila v roli Margaret ve snímku slavného hororového studia Hammer s názvem Frankensteinova pomsta, kde si ústřední postavu doktora Steina zahrál dvorní herec tohoto studia Peter Cushing. Přelom 50. a 60. let byl pro Eunice Gayson ve znamení epizodních rolí v několika britských seriálech, a poté do jejího života rázně vkročil jistý agent Jejího Veličenstva jménem James Bond.

Producenti Albert R. Broccoli a Harry Saltzman začali s přípravou filmu Dr. No, který vycházel z úspěšné knižní předlohy spisovatele Iana Fleminga a režii snímku dostal na starost režisér Terence Young. Ten chtěl spolupracovat s lidmi, na které by se mohl spolehnout, a proto kontaktoval Eunice a pozval ji do studia. Eunice se zde zúčastnila castingu pro roli slečny Moneypenny – sekretářky Bondova šéfa M. Jako ideální představitelka byla nakonec vybrána Lois Maxwell, ale Eunice nemusela být moc zklamaná, protože získala roli Sylvie Trench a stala se tak historicky první filmovou „Bond-girl“.

Je to právě ona, které se poprvé představuje agent 007 v podání Seana Conneryho svým typickým „Bond. James Bond“. Dr. No zaznamenal velký úspěch nejen v doma ve Spojeném království, ale prakticky ve všech zemích, kde byl snímek promítán, a proto není divu, že se brzy začalo pracovat na pokračování.

Film Srdečné pozdravy z Ruska měl premiéru o rok později a Eunice si i zde zahrála po boku Seana Conneryho a do dnešních dnů je tak jedinou „Bond-girl“, která se objevila ve více než jednom filmu. Snímek Srdečné pozdravy z Ruska překonal veškerá očekávání, líbil se kritikům i divákům a díky tomu se stal do té doby nejvýdělečnějším filmem uvedeným ve Spojeném království a rekordy v tržbách lámal také v dalších zemích po celé Evropě. S postavou Sylvie se počítalo i do dalších dílů s tím, že by se případně mohla stát i Jamesovou manželkou, ale poté co z režisérské židle odešel Terence Young a nahradil ho Guy Hamilton, se od této myšlenky upustilo.

Popularita Eunice byla v té době na vrcholu, a proto byla obsazována také do oblíbených seriálů té doby, jako byl Danger ManPatrickem McGoohanem, The Saint , kde v roli Simona Templara zářil budoucí James Bond Roger Moore a The Avengers, kde hlavními hvězdami byli Patrick Macnee a Diana Rigg. Její herecká kariéra pak nadále pokračovala v různých seriálech, kde však opět měla pouze epizodní role a po roli hraběnky Marie v seriálu The Adventurer v roce 1972 tuto část své kariéry uzavřela a zaměřila se více na divadelní herectví.

V londýnském Palace Theatre již od roku 1962 pravidelně hrála postavu baronky v muzikálu „Za zvuků hudby“ a nakonec zde odehrála přes 2 000 představení. V roce 1971 se mimo jiné přidala k slavné Royal Shakespeare Company a společně s Richardem Toddem se představili v komedii „Grass is Greener“. V 80. letech působila také v Connaghout Theatre ve Worthingu, kde ji diváci mohli spatřit ve hře „Kismet“ a v komedii Oscara Wildea „Ideální manžel“. Počátkem 90. let se ve Phoenix Theatre v londýnském West Endu objevila v úloze babičky v pohádkovém muzikálu Stephena Sondheima „Čarovný les“ a zahrála si také v „Čaroději ze země Oz“ v Gaiety Theatre.

Eunice Gayson byla celkem dvakrát vdaná. Jejím prvním manželem byl scénárista a producent Leigh Vance, kterého si Eunice vzala 1. července 1953, ale manželství vydrželo jen do roku 1959. V roce 1968 se provdala podruhé, jejím vyvoleným se stal herec Brian Jackson. V roce 1971 se jim narodila dcera Kate, ale nakonec i její druhé manželství skončilo rozvodem. Zajímavostí je, že se Kate v roce 1995 objevila v malé roli v bondovce Zlaté oko.

Michal "Stanmi" Staněk

Herečka

Účinkující

Reklama

Reklama