Reklama

Reklama

Milan Pásek

Milan Pásek

nar. 29.05.1920
Brno, Československo

zem. 27.12.1990 (70 let)
Brno, Československo

Biografie

Jako režisér byl Milan Pásek řadu let významnou osobností brněnských divadel, ale i když byl vystudovaným hercem, jeho tvář jsme jen výjimečně měli možnost zahlédnout v televizi. Narodil se v Brně, ale kořeny měl ve Strážnici, kde se řada jeho příbuzných věnovala ochotnickému divadlu. Jemu samotnému naplánoval otec studium na právnické fakultě, ale po uzavření vysokých škol v roce 1939 vystudoval Milan Pásek herectví na brněnské konzervatoři. Již za studií se také uplatnil jako divadelní režisér.

Po studiích byl angažován do Beskydského divadla v Hranicích na Moravě, jako režisér se prosadil i v rámci Rožnovského divadelního léta (1943-1944). Po válce se vrátil do Brna a stál u zrodu Svobodného divadla (dnešní Městské divadlo v Brně). Tady jako režisér inscenoval Nezvalovu Manon Lescaut, ještě v prvním poválečném roce byl ale angažován do brněnského Národního divadla jako šéf činohry strávil osm let (1945-1953). I když již tehdy inklinoval především k uvádění klasiky (Večer tříkrálový, Maryša, Strakonický dudák, Romeo a Julie), nevyhnul se ani nutnosti režírovat sovětské a české moderní autory.

Na jednu sezónu (1953-1954) byl Milan Pásek znovu angažován do Beskydského divadla, poté třináct plodných let strávil na scéně Krajského oblastního divadla v Hradci Králové (1954-1967), kde byl ředitelem a uměleckým šéfem. Svou invencí přispěl k tomu, že tvorba hradeckého divadla přesáhla význam regionální scény, opět to byla především klasika (Schillerův Don Carlos), z moderny pak zaujala Dürrenmattova hra Návštěva staré dámy nebo tvorba E. O’Neilla (Smutek sluší Elektře, Farma pod jilmy).

V roce 1967 se Milan Pásek vrátil do Brna a v Divadle bratří Mrštíků (navazujícím na již zmíněné Svobodné divadlo; dnešní Městské divadlo) jako režisér realizoval přes padesát inscenací. Do zdejší dramaturgie nejprve převzal hry, s nimiž měl již dřívější zkušenosti, později uvedl řadu her klasických a moderních. Opět to byl William Shakespeare (Bouře, Romeo a Julie, Hamlet), z českých klasiků preferoval J. K. Tyla (Lesní panna, Drahomíra a její synové). Ze světové moderny se sluší uvést několikerý návrat k dílu F. Dürrenmatta (Návštěva staré dámy, Fyzikové).

Bohaté zkušenosti přivedly Milana Páska také k pedagogické činnosti, nejprve vyučoval na brněnské konzervatoři, později na JAMU, kde později vedl katedru herectví. Počátkem sedmdesátých let se dvakrát výjimečně objevil jako herec před televizní kamerou, nejprve to bylo v seriálu LIDÉ NA KŘIŽOVATCE (1970), poté jako hrabě Jindřich vytvořil manželskou dvojici s Vlastou Fialovou v televizním válečném dramatu LEGENDA O ŽIVÝCH MRTVÝCH (1971). Kromě realizace na činoherní scéně Divadle bratří Mrštíků dostal několikrát příležitost režírovat také opery v Janáčkově divadle (Aida, Věc Makropulos).

Milan Pásek zemřel v Brně 27. prosince 1990 ve věku sedmdesáti let.

Pavel "argenson" Vlach

Herec

Filmy
1973

Klec (TV film)

1972

Paní Terezka (TV film)

 

Semestr něžnosti (TV film)

1968

Moudrý Engelbert (TV film)

Seriály
1980

Konec dětských lásek

 

Abiturienti (E06)

 

Trápení (E04)

1971

Legenda o živých mrtvých

 

Zámecká past (E03)

 

Štvanice (E02)

 

Osudné rozhodnutí (E01)

1970

Lidé na křižovatce

Režisér

Filmy
1975

Svědomí doktora Teneva (TV film)

1973

Albert Einstein (TV film)

Reklama

Reklama