Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (9)

Černočerná tma

Černočerná tma (2000)

I s málem lze dokázat mnoho. Tedy, ne že by Vin Diesel byl "málo". Jeho ztvárnění Riddicka je prostě bezchybné. Hlášky z obou dílů Černočerné tmy by si zasloužily, aby byly vytesány do žuly. Nezapomenutelný výraz Riddicka, když se ptá "A kde je teď ten tvůj Bůh?" Lehce hysterická otázka R. Mitchell "Co je tak úžasnýho na tvým životě, že se tak bojíš smrti?" A další a další. Téměř co věta to perla. Atmosféra, primitivní, ale zneklidňující monstra, Riddickův chlad a pohrdání smrtí i "modrookým ďáblem", jednoduchý, avšak krásně zpracovaný příběh a úžasné, leč poněkud klišovité vyvrcholení. A Riddickovi oči. Kromě toho mám plný zuby klaďasů, co zachraňují zadky jiným, protože se jim pak v noci dobře spí. Richard B. mne fascinoval svou mentalitou typu každý sám za sebe, ačkoli to není krvežíznivá bestie, ale jen chlap zvyklý na nikoho se nespoléhat. Inteligentní a svým způsobem i čestný Riddick mi přijde jako třetí typ hrdiny. Ani světlý, ani temný, ale šedý. Z mého pohledu není absolutně nic, co bych mohl vytknout.

Riddick: Kronika temna

Riddick: Kronika temna (2004)

"Za běžných okolností by se zlem bojovalo dobro, ale v čase jako je teď by s ním mělo bojovat jiné zlo," Konečně něco, co se vymyká (ikdyž spíše jen zdánlivě) klasické koncepci Dobro kontra Zlo, která mi už neskutečně leze krkem. Zdánlivě proto, že Richard B. Riddick od prvního dílu trochu změknul. Sice opravdu jen trochu, ale poznat to je. První třetina filmu je poměrně poutavá, ikdyž atmosféra jedničky je ta tam. Prostředek je spíše nudný až otravný a konec snad až moc předvídatelný, nicméně poměrně atraktivně představený. Intermezza s Éreon mne štvala asi nejvíc. Přes to přese všechno si za svýma čtyřma hvězdama stojím, protože, zatraceně, je to Riddick. Pořád ten samý drsňák, kterého byste nechtěli vidět jak k vám kráčí s nožem v pazouře. Chlap, který jen s kožichem přežívá na nějakém kusu ledu, maniak, který je schopen "táhnout se za nocí, hezky před sluncem". Film plný hrdinských a frajerských klišé a nesmyslů, ale, zatraceně, dokud bude Vin Diesel Riddickem a dokud Riddick zůstane tím samým Riddickem, tak je stejně vše ostatní jen pozadím. A kromě toho se malá Jack hezky vyvinula, což v celkovém zhodnocení samozřejmě zohledňuji. :)

Černý jestřáb sestřelen

Černý jestřáb sestřelen (2001)

Málokterý film zacílený na válku ve mně vzbudil tak silné emoce. A protože mě historie válečnictví baví, viděl jsem opravdu HODNĚ snímků s podobným tématem. Syrové, brutální, chaotické, dojemné, strhující. A samozřejmě podpořené luxusní hudbou. V kině jsem to bohužel neviděl, ale po projekci na velkoplošné televizi se sluchátky na uších jsem byl několik hodin po té jako ve snu a somálce jsem čekal pomalu i za dveřmi na toaletu.

Smrt čeká všude

Smrt čeká všude (2008)

Zajímavý film. Snímek o člověku, který hleděl tolikrát smrti do tváře a kterého tolikrát Zubatá tahala za ruce, že už bez toho nemůže žít. O chlapovi, pro kterého je adrenalin drogou. O muži, který už je uvnitř mrtvý, vyhořelý, a který svým způsobem vzývá smrt a vysmívá se jí do očních důlků. Zdálo se mi, že seržant James proplouvá životem aniž by jej dokázal vnímat a jediné okamžiky, kdy si uvědomuje okolní svět a žije naplno jsou ty, když někde poblíž odtikává budík na velkém množství plastické trhaviny. Na jednu stranu nesmírně odvážný a v zásadě i správný chlap, na druhou odlidštěný maniak, který nemá s ostatními lidskými bytostmi příliš mnoho společného. A jednou má navrch jedna jeho stránka, jindy druhá.

Pokojný bojovník

Pokojný bojovník (2006)

S oblibou si tohle pouštím, když mi není moc dobře. Líbí se mi forma, v jaké je podána ona hlavní myšlenka o smyslu života. Líbí se mi postava "Sokrata". Líbí se mi Joy. Fakt hodně se mi líbí scéna na věži. Líbí se mi každá chvíle filmu, protože: "Nejsou vlastně žádné obyčejné chvíle."

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Film, který má s historií asi tolik společného, jako mašinka Tomáš s maglevem. A tím mé výtky končí. Epické, hrdinské, smutné. Láska, důvěra, zrada, odvaha, pomsta. Gladiator mi dává vše, co od filmu požaduji, a ještě něco navíc, takže pět hvězdiček je, podle mého, hodnocení zcela zasloužené.

Riddick

Riddick (2013)

Prakticky Pitch Black v novém kabátě. Ale v jakém! Konečně je zpět nepřítel v podobě slizkých nechutných cizáků, místo nagelovaných frajírků. Konečně může Riddick opět dosyta využít svá vyleštěná očka. Sice nám chlapec trochu měkne, ale to se dá odpustit. Od M344/G přeci jen uplynulo deset let. "Návrat" Modrookého ďábla je příjemným zpestřením, ikdyž je bohužel fakt, že od onoho okamžiku se dá celkem lehce předvídat co bdue dál. Ikdyž zase ne s úplnou přesností. Každopádně je Riddick úžasným oživením legendy, která v Kronice temna mírně pokulhávala. Nenechte psance na pokoji! Vypište větší odměny! Chci vidět, jak Richard B. masakruje v grandiozním stylu další bandu žoldáků!