Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Fantasy

Recenze (14)

plakát

V hlavě (2015) 

Pro mě je V hlavě jednoznačně animák roku. A klidně i animák desetiletí (no to už si umim představit hůř, ale budiž). Příběh precizně vystavěný, zuby koleček strojku filmu zapadají přesně na svá místa a, anžto jsem byl s cerkou mladší, dabing velice podařený (těšim se na originál s Leslie Knope - že nevíte kdo to je...no toto :)). Jednoduše a přitom velmi do hloubky popsáno jak funguje naše psyché. Klidně by mohlo být zařazeno jako díl seriálu Byl jednou jeden život. Bavil jsem se královsky, smutnil hluboce a trochu i prozřel...díky Pixarům za to.

plakát

Mune - Strážce měsíce (2015) 

Jen co jsem v kině viděl upoutávku, hned mi bylo jasné, že ten film chci vidět v kině. Že mu odpustím slabý scénář i příběh podle pravítka (tak jsem podle traileru u(od)soudil)). Hlavně bude vizuální mlsání. A to přání se naplnilo dokonale. Mlsal jsem a nasával mnohobarevný fantaskní svět. Protože fantazií je film přeplněný, Inspirace Avatarem tu možná je, ale Pangaea obkreslená ne (snad až na svítící květiny noci). Ostatní je cop z mýtů různých kultur, pohádek a představivosti autorů. Zkrátka nádhera a souhlas s Dominique12, print screen bych mačkal jako divý. Překvapení navíc, že sice příběh je jednoduchý a velmi, velmi přehledný, ale funguje. Neohromí a určitě neurazí. 4 hvězdy. 3,5 za vizuál, 0,5 za příběh. P.S.: klidně by mi nevadila klasická animovaná verze použitá ve snových částech po celou dobu filmu. Kdyby se chysatli druhý díl...náhodou :).

plakát

Světová válka Z (2013) 

Jak jsou velkoměsta zranitelný. Není kam utéct, ujet ani náhodou. Už jsem to viděl v různých filmech vícekrát. Ale tady jsem si to uvědomil z o něco mnoho větší naléhavostí. Od autorů hodně povedené. Během velmi krátké doby lavina nakažených...A lavina v pravém smyslu slova...lidské pyramidy jsou pastva pro oko. A k tomu se přidává že i okolo to není jednoduché :). Příroda je děvka, masový vrah a stejně jako on i ona se ráda chlubí a chce aby její činy byli vidět. Kurňa. Tak to máme dobrý. Lidstvo je vir (Matrix) a příroda masový vrah....pěkně si tu žijeme.

plakát

Beze mě: Šest tváří Boba Dylana (2007) 

První jsem viděl dokument. Ten mě bavil svým originálním přístupem k vyprávění o jedné významné postavě hudebních dějin. Pak jsem se seznámil s životem Boba Zimmermana Dylana. A zapadlo to. Ve filmu jsou do té jakobyfikce zasazené skutečné události a zlomové momenty Dylanova života. Používání pseudonymů, odkazy na jeho desky a písně (třeba ten pavouk ;)), setkávání s osudovými lidmi. Boží. A Cate Blanchet...mám ji rád i tak, po této roli jsem si ji zařadil do své síně slávy.

plakát

Karamazovi (2008) 

Kde končí divadlo a začíná život. Prolínání, paralely, remixy. Filmem přetvořené divadlo. Úžasná podívaná. Chuťové buňky na vrcholu blaha. Ani vlastně nevím jak tu hru popsat. Vím jistě, že ve mě zůstala a zůstane na věky. Síla emocí a příběhu. Pravdivost. Vření mezi herci na jevišti dané rolí i mimo něj dané situací. A k tomu osobní tragédie pracovníka továrny (ocelárny) ve které se vše odehrává. Pro mě jeden z nejkreativnějších počinů České filmotvorby.

plakát

Podfukáři (2013) 

"Čím blíž jste, tím míň toho vidíte" Film, který dokazuje, že i přes to, že lidé mají potřebu vidět skrze každé kouzlo, stále se necháme snadno a rádi ošulit. Jestli nemáte rádi tajemství ani fantasy nemá smysl abyste tento film viděli. Ale jestli se vám aspoň trošku líbil třeba Harry Potter, vřele doporučuji právě tento snímek. I přes to, že to celou dobu vypadá, že film skončí jednoduchou poučkou : "Každé kouzlo je jenom trik, který je možný prokouknout" stejně vyústí v jakýsi konec začátku po kterém alespoň u mně zůstal pocit, že jsem součástí něčeho většího, že kouzla možná existují a že jakkoli je to nemožné, tak třeba jednou najdu kartu ve skle, uvězněnou hluboko ve stromě.

plakát

Nejvyšší nabídka (2013) 

Stejně jako u filmu I love you Phillipe Morrise nevím přesně o čem ten film vlastně je. U I love mi to nakonec docvaklo. Tady pořád nevím. O vztahu dvou lidí s hodně zvláštním pohledem na svět? Co pak ten konec! O pomstě? Pak ten romantický příběh byl na mě moc silný. Nevím...a snad mi to napadne při repríze. Teď prostě nevím a tápu. Což vůbec nijak nesnižuje sílu, jakou mě film přitáhl a držel celou dobu. Vystavěnou skladbu příběhu. Vývoj onoho vztahu starého muže s mladou dívkou. Až skoro magickou atmosféru. Film si shlédnout rozhodně zaslouží. Třeba mi pak poradíte o čem to je........EDIT o hodinu později: tak už nemusíte, už mi to došlo ;).

plakát

Čtyřlístek ve službách krále (2013) 

Chtěl bych se toho filmu zastat. Protože to je čtyřlístek jako malovaný. Tak jak ho znám už tssss...30 let. Takový prostě příběhy čtyřlístku jsou. Trocha výuky, trocha nelogiky, šílená gramatika lámaní slov v řádku ( z toho mám teď v dospělosti osypky LAB-OR-ATOŘ) a kouzla a magie. Film je animací jiný. I když se může zdát předpotopní, zase, ke čtyřlístku sedí. Zkrátka Čtyřlístku film nic neubral a možná mu přidal nové nadšené čtenáře. Souhlasit mohu se stopáží, ta byla delší než v komiksech (přeneseně).

plakát

Jak vycvičit draka (2010) 

Z předlohy literární použili scénáře tvůrci opravdu skromně dat. Dá se říct, že jen jména a to, že je někde ostrov s draky. Zbytek už si vytvořili příběh vlastní. A jsem rád. Získal jsem tak dva v jednom. Knižní příběh o přitroublém drakovi nejnižší kategorie a film o chytrém drakovi kategorie nejvyšší. Bezzubka se tak dá přirovnat k českému Honzovi. A co chci vlastně říct? Že je to jeden z nejbáječnějších filmů jaký jsem animovaný viděl (a viděl jsem jich hodně). Ostatně od dreamworks už je to skoro standard. P.S.: všimli jste si jak v DW poctivě jakoukoli sebedojemnější scénu hned sestřelí nějakým frkem?

plakát

Beowulf (2007) 

Souhlasím se vším co tu bylo napsáno...hlavně s chválou. Ten film má takový náboj, že při jeho sledování jsem seděl v hotelu, přilepený zády ke stěně s peřinou vysoko k očím vytaženou. Alespoň v první půli. V druhé napětí znatelně polevilo a chlupy mi opět přilehly k neutrhaným oudům. Škoda, která je snadno odpustitelná...viděl jsem ten film pak ještě 2x :).