Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Pohádka
  • Sci-Fi

Deníček (1)

Star Wars VII

Obsahuje spoilery.


Pokud by se měla nová epizoda brát čistě jako samostatný film – jímž ale není - tak by byla docela děravá a například oproti hodně srovnávané ep IV (i I) neucelenější. Například ona IV. epizoda fungovala dobře i jako samostatný film s jasným závěrem a dokončením předloženého příběhu. Propracovanost světa a návaznost dalšího děje byla řešena až dalšími epizodami, ale podstatné motivace pro daný příběh (epizodu IV) jsme znali. Film byl v zásadě završeným vyprávěním. V nejnovější epizodě je naznačeno mnoho, ale zároveň mnoho není dovysvětleno – jako proč konkrétně Luke utekl, kdo teda udělal mapu k jeho místu a proč, proč ho všichni hledají (i bez Luka zničí novou „Hvězdu smrti" a porazí Kylo Rena),...jde o otázky týkající se hlavní dějové linky předkládaného filmu, na něž film dostatečně neodpovídá. Jistě můžeme různě spekulovat a patrně něco nám objasní další epizody, nicméně VII. epizoda sama o sobě je díky tomu rozvolněnější a v případě budoucího nedovysvětlení povrchnější.

 

Nové Star Wars jsou pro mě Star Wars a to není samo sebou, neboť o novém Star Treku (viděn jen jeho první film), ze které dle mě pan Abrams udělal dravou a akční jízdu, si to nemyslím. Patrně rozumím mnoha výtkám, které především ony tříhvězdičkové komentáře vznášejí. Sám jsem byl po první projekci připraven hodit tři hvězdy a zklamaně nový díl společně s očekáváním dalších epizod uložit k ledu, jenže... měl jsem potřebu vidět film znovu.

 

A po druhém zhlédnutí z oněch mnoha výtek zůstal v platnosti především nedotažený scénář (přičemž samotné dialogy mi špatné nepřišly) - jedna věc je neoriginalita (zase „hvězda smrti", stejné zničení), ale především příliš mnoho náhod, které smrdí usnadňováním (nedokončením) práce na scénáři: náhodou je možné a Han Solo umí proletět štíty světelnou rychlostí, náhodou nikdo neřeší loď, která přistála poblíž ovládání štítů, pohodová infiltrace základny ve třech „lidech", štíty-klíčovou to věc- hlídá patrně jeden stormtrooper a náhodou si vyčíhnou někde na chodbě generálku, která jim to celé deaktivuje, náhodou narazí na Rey, náhodou se na závěr finálního souboje mezi oběma protagonisty roztrhne země, a náhodou najde Rey a Finna Chewbaca v Milenium Falconu (ano bojovali poblíž, ale stejně) - ať žije Deus ex machina. K tomu připočtěme, že se nám zase na jednom místě celé galaxie sčuchla celá rodinka, způsob jak Han Solo najde Milenium Falcon a tři tečky. Ke Star Wars a jejich vyprávění prvek náhody a štěstí patří, ale co je moc, je moc. Myslím si, že zde bylo záhodno dovymyslet zajímavější a uvěřitelnější řešení situací, než jaké nám tvůrci nakonec předložili.

 

Stále si myslím, že vypořádání se s Republikou (a vůbec nastolení geneze, situace a vztahů Republika/Odboj/ První řád) je odbyté a laciné, ale doufám, že to a také další momenty budou ještě rozvinuty v dalších dvou epizodách. Učení se síle u Rey za pochodu je také příliš rychlé a odporuje dosavadním zákonitostem fungování SW světa – především mi přijde zbytečné zakončení souboje s Renem její jednoznačnou výhrou (i přes jeho zranění a nedokončený výcvik) – jinak je ale souboj natáčen promyšleně s ohledem na situaci obou a je vidět, že Rey si vůbec neškrtá – až na ten závěr, kdy si hluboce zamedituje. Téměř celý souboj je natočen smysluplně vzhledem k situaci a postavám, které zde bojují – proto se nemůže konat žádná akrobacie a šermířské mistrovství (jejichž absence se vyčítá) - vždyť síla se teprve probouzí.

 

 

Přes všechny „objektivní" výtky ohledně neoriginality a nahodilostí ve scénáři (T-fighter je dvoumístný vždy nebo jen s Poem a Finnem?) mě film druhým zhlédnutím dostal na svojí (světlou, temnou? ) stranu. Celkový rozvrh příběhu má dle mě potenciál, nicméně uvidíme, co s ním udělají následující epizody, zda ho takříkajíc vytěží nebo pohřbí. Nové postavy jsou pro mě v rámci příběhu uvěřitelné a baví mě, což znamená, že musím pochválit i nové herce (Ridley, Boyega mají nejvíce prostoru, i Driver; ze staré gardy válí Ford). Byl jsem nadšený atmosférou, kterou film předestírá od prvních momentů příběhu (nejsilněji v první polovině filmu). Užíval jsem si téměř všechny scény, ať už humorné nebo temněji laděné. Měl jsem radost, že byli upřednostněni živí herci, opravdové masky a reálné prostředí a kulisy, doplněné perfektními ale ne přeplácanými trikovými záběry. Oblíbil jsem si hlavního záporáka, při všech jeho scénách (především s maskou) jsem vrněl blahem i přistávání jeho vesmírné lodi pro mě mělo tu správnou atmosféru. Bezva byl i nový robot BB-8, průlet Falconu smetištěm vraků ... a spousta dalšího. Naštěstí ani střih není nijak zběsile rychlý a nostalgie je dávkována přiměřeně. J.J.Abrams umí natočit pěkné záběry a já jsem jich tu dostal dostatek, společně s nijak nepřepálenou hudební složkou umí vytvořit to správné naladění.

 

Otázkou zůstává, kolik dalších trilogií Hvězdné války ještě unesou, než se z kultu stane banalita? Kolik dalších silně rodinných vazeb unesou, než se prolomí hranice mezi telenovelou?
Snad další epizody nebudou jen o efektní akci a nových udělátkách, ale dostanou prostor i postavy a příběh jako takový.

 

Přese všechno - kouzlo je zpět! Nová epizoda přináší nekončící boj dobra se zlem v kulisách světa Hvězdných válek, které svou atmosférou a provedením dokonale navazují na původní trilogii byť poněkud neoriginálním příběhem s ne tak dopilovaným scénářem, jak bych rád. Nové války jsou natočeny vkusně, s citem i dostatečnou energií, žádné „podisneyovštění" se nekoná, naopak s Prvním řádem se vrací pochmurná atmosféra Imperia. Vyhlížím s napětím nové epizody, které by měly přinést přece jen více novoty než epizoda současná a ve scénáři nespoléhat tolik na vše řešící náhody. Výsledek je otevřený a náležité zhodnocení nových válek bude možné až po zhlédnutí IX. epizody.