Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Matrix

Matrix (1999)

Film, tak dokonalý, že naprosto změnil svět akčního žánru. Příběh je naprosto promyšlený a vyladěný do detailu, triky jsou parádní, hudba, která Matrix doprovází je výborná. Vše je prostě na jedničku a sourozenci Wachowští se jen smějí všem těm dalším, kteří se mnohdy povedeně a vícekrát trapně pokoušeli kopírovat scény, které Matrix učinily věčným. Více není ani třeba dodávat. Jeden z nejlepších filmů, jaké kdy vznikly a laťka nastavena pro ostatní tak vysoko, že ji jen tak někdo nepřekoná. 100% .

Matrix Reloaded

Matrix Reloaded (2003)

Akční pecka se skvělou vizuální stránkou a výbornými akčními scénami. Navazuje to na první díl, což už je trochu omezení., protože jednička byla už revoluční nejen akcí, ale i příběhem, který byl prakticky dokonalý. Zde už se vezeme na vlně, že Neo je téměř všemocný, takže ano, vychutnáme si v jeho podání perfektní akční scény. Ale co se týče příběhu, tak už je to horší, avšak jen proto, že to navazuje na dokonalou jedničku. Některé nápady jsou fajn, jako je třeba nutnost dostat se ke zdroji, nebo zadní dvířka v matrixu, pak tu jsou nápady, které si zasloužily další rozvíjení, což platí zejména o informaci, že některé programy zůstávají v matrixu v podobě duchů atd... Nejraději bych vymazal jen jednu scénu a to je příjezd Nea do Sionu, vše ostatní jsem si užil, ať se jednalo o bitku se Smithem, perfektní destrukci kamionů, nebo skvělou dálniční honičku. za co bych autorům namlátil je fakt, že se Neo neutkal s dvojčaty, to byl opravdu podraz! Jinak skvělý akční film, který má jen smůlu, že jeho první díl byl dokonalý a převratný...

Skála

Skála (1996)

Tohle je nejlepší film Michaela Baye! Úvod filmu, který je podbarven naprosto skvělou hudbou s ústředním motivem vás upoutá a už vás nepustí. V tomhle filmu se povedlo vše co mělo, ať už je to příběh, akční scény, hudba a nebo obsazení. Ano, pár menších nelogičností se tu objeví, ale na dojmu to nepokazí. Tohle je pecka, která nám představila Cage jako akčního hrdinu, byť zde ještě v poněkud netradiční akční roli, v dalších filmech se již více profiloval. Na plátno se nám vrátil legendární Connery a nebo jsme poznali dlouho opomíjené jméno Ed Harris. Vše do sebe zapadá a vy se ani minutu nenudíte a ano, je to film, který si pustíte klidně ještě jednou a pak zase a zase a stejně se nudit nebudete. Maximální hodnocení a palec nahoru za to, že zůstalo jen u jednoho filmu a nebylo ždímáno další pokračování.

Magnolia

Magnolia (1999)

Naprosto úžasná skládačka několika příběhů obyčejných i neobyčejných lidí. Každý příběh je jiný a zcela uvěřitelný a celé to prostě drží pohromadě a nijak vám nepřijde divné ani když začnou pršet žáby. Do filmu se podařilo dostat spousty hereckých hvězd, které ze sebe vydávají to nejlepší a je jedno, zda je to Juliane Moore a její hysterická scéna v lékarně, kde jí prostě věříte, že její život na ní musel někdy dolehnout a ona musela ventilovat své pocity a nebo macho v podání Toma Cruise, kterého z jeho naprosto sebejistého vystupování rozhodí jedna jediná otázka. A náhodné příběhy? ty byly skvělé a také sem prostě zapadly, nejvíce jsem litoval potápěče...Skvělý film, který měl hroznou smůlu, že v témže roce byla natočena Americká krása, která mu vyfoukla Oskara za nejlepší film.

Americká krása

Americká krása (1999)

Toto je vrchol mého dne a pak už to jde jenom z kopce.... Naštěstí u tohoto filmu podobné motto neplatí a jak plynou minuty při jeho sledování, kvalita neklesá. Pro mne osobně je to třetí nejlepší film roku, hned za Matrixem a Magnolií a ukázková satira na střední americkou třídu. Chlapík, který prožívá krizi středního věku, nevěrná manželka, pubertální dcera, militantní soused, na první pohled naprosto chaotický mix, který se snad ani nemůže podařit udržet pohromadě. Paul Mendes to zvládl a natočil pro nás film, který nebude nudit ani když se na něj podíváte s odstupem času znovu, protože jsou věci, které platí v jakékoliv době.

Krvavé pobřeží

Krvavé pobřeží (2009)

John Woo už měl plné zuby hollywoodských producentů, kteří mu říkali, co smí a nesmí ve filmu použít, kolik mrtvol ukázat, kolik krve prolít a vrátil se do Číny. Tady dostal obrovský rozpočet, masy komparsistů a natočil fantastický velkofilm a to s minimem digitálních triků! Už od začátku, kde jsou představovány hlavní postavy, které budou hýbat dějem sedíte jako přikovaní a užíváte si ty neskutečné scény a trpíte s nimi. Film má spád, bojové scény jsou naprosto přehledné a ano, užíváte si i ty úžasné momenty, kde zní hraní na flétnu a nebo se komunikuje pomocí hry na hudební nástroje a ani nedutáte, když se učíte správné přípravy čaje. Nejlepší čínský velkofilm a naprosto zasloužených 100%.

Pán prstenů: Dvě věže

Pán prstenů: Dvě věže (2002)

Dvě věže nelze hodnotit zcela objektivně jako samostatný film, Nejde to, protože je to součást trilogie, která jednak byla takto napsána a hlavně i natáčena. Takže nám tu chybí jak klasický začátek, tak i konec. Je to prostředek něčeho velikého, snad až velkolepého, s několika dějovými linkami a jedním vrcholem a tím je bitva u Hlásky. Už jen proto, jak to Peter Jackson zvládl, řadím Dvě věže z trilogie nejvýše, ale neznamená to, že ostatní díly jsou horší, to vůbec ne. Líbí se mi poměrně slušná věrnost knižní předloze, výprava, triky a o hudbě ani nemluvím. Fér by bylo hodnotit celou trilogii jako jeden celek, který se povedl a převedl nám na plátno svět o kterém jsme snili při četbě a nevěřili, že jej někdy uvidíme zfilmovaný. Klaním se Peterovi a děkuji mu za tento zážitek. PS: vděčný jsem zejména za prodlouženou verzi na disku.

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Není možné napsat něco, co ještě napsáno nebylo., už jen samotné umístění filmu v hodnocení o nečem vypovídá. Za mne mohu jen dodat, že než jsem film viděl poprvé, říkal jsem si, že ty dvě hodiny snad přežiju, že drama není zrovna můj šálek kávy. A výsledek ? Rozteklá zrmzlina, ani trochu neupitá cola a nachos bez jediného chybějícího trojhránku. Ano ten film mne dostal, od začátku chytil a pustil až na skutečném konci, kde jsem mohl jen vydechnout wow. Příběh natolik uvěřitelný, tak poutavý a vlastně po desetiletý dlouhý je podáván tak umně, že nejde od něj odtrnout oči. Nádherný film s úžasnými hereckými výkony a dokonalým koncem.

Avengers

Avengers (2012)

Skvělá komiksová týmovka, která plnou měrou plní to, k čemu je určena : pobavit nás. Ano, o nic jiného tu přeci nejde a já se bavil skvěle. Josh Wedon vydatně težil z toho, že nám zde nemusel představovat jednotlivé postavy, protože od toho tu byly jejich sólovky a tak se jde hned na věc. Skvělé triky, výborné hlášky, povedené gagy a přehledná akce a to vše vrchovatě dostojí pojmu letní hit. Zasloužený trhák a pokud bych měl vyzdvihnout, tak jsou to dvě věci - skvěle slizký Loki a úžasně vtipné setkání Loki - Hulk :-)

Smrtonosná past

Smrtonosná past (1988)

HO HO HO and now I have a machine gun... Pro mě osobně tohle je kultovní scéna a hláška, ale těžko vybírat jen jednu, protože tenhle film, který z Willise udělal akční hvězdu, jich má v sobě tolik. Parádní akční film, který začne tak nevinně a který ovlivnil žánr akčního filmu na roky a roky dopředu. Přitom příběh policisty, který se jen ocitne v nesprávný čas na nesprávném místě, je tak obyčejný... Jenže přidejme k tomu Bruce Willise s takovou kupou kultovních hlášek, dále Hanse Grubera v podání skvělého Rickmana a uzavřený mrakodrap a máte film, jež se zcela oprávněně stal legendou.