Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Akční

Poslední recenze (1 023)

plakát

Rodinka Bélierových (2014) 

Ty filmy ve škole mi dávají pořádně zabrat. Nejen, že je tenhle film přehlídka kýčů všeho druhu, ale dokonce je tak random. Romantiku, jestli se to dá tak nazvat, mezi hlavní hrdinkou a jejím sborovým borcem, raději nechám stranou, protože to bylo cringe až na půdu. Mnohem víc mě totiž upoutala reakce rodičů na její sen zpívat a odjezd do Paříže. To bych totiž v takovém rodinném, klišodiním komediálním kýči skutečně nečekal. Že se na ní rodiče pořádně naštvou, ne-li naserou, a dávají jí za vinu vše, na co si vzpomenou. Matka vyvádí, že jako matka zklamala, když je chce dcera opustit, že je to nevděčnice a spratek. Že jsou hluchoněmí a ona se jim takhle odvděčí. Že teď celej jejich obchod zrujnuje, stejně tak jako jejich životy. Že je jejich dcera zlej, prohnanej a nejhorší člověk na světě. Vyhodnocení: Neskutečný něco takovýho vidět v tomhle family-friendly filmu lol

plakát

Moonlight (2016) 

Z úvodu musím říct, že mi přijde úsměvné, jak Moonlight tady na ČSFD schytává část hateu kvůli černošskému osazenstvu a tématice LGBTQ. Každopádně se jedná pro mě o film na těsném pomezí 3 a 4 ⭐ . Kupodivu poslední třetina je tou nejlepší, a to jsem si myslel, že mě bude nejvíce bavit jeho mládí. To mě nakonec moc neupoutalo, neboť za mě mohlo obsahovat více emocionálních momentů, dramatických posunů kupředu a celkově na mě působilo poměrně pustě. Spíš to celé byla taková směsice urážek na hlavu celého filmu. Soundtrack chválím. Chemie mezi Chironem a druhou postavou se mi teda ve druhém dějství vůbec nezdála. Naopak ve třetím dějství mi přišlo, jak kdyby jejích vzájemná chemie prorazila střechu domu. Závěr jsem si představoval nabitější, s nějakou výraznou pointou, ale snímek se rozhodl melancholicky vyšumět. Ale nějak zvlášť mi to nevadilo. Vybroušené vztahy s matkou jsem si taktéž představoval dynamičtější a procítěnější. Namísto toho nám to znovu nabídlo třetí dějství, kde projev matky o lásce patří mezi nejlepší scény (spolu se šikanátorem a následné odplaty). Vyhodnocení: O studii vlivu okolí na psychiku jedince určitě existují lepší kousky, ale tenhle k zahození taky není. Ale že by z toho vyloženě šla depka, to taky ne.

plakát

Všichni moji cizinci (2023) 

V životě jsem neviděl tak plynulý film jako Všichni moji cizinci. Není tam žádný zádrhel, nic co by vám kazilo divácký komfort - za mě tedy absolutně precizní práce s kamerou i se střihem. Oťukávání s postavami probíhá poklidně a dozvídáme se (zejména od rodičů) důležité charakteristické prvky hlavního hrdiny. Scéna, kdy máme udělá coming-out výborně obsáhne všechno, co by v takové scéně mělo být - překvapení, srovnání se s tím, ale především otázky ze strany matky, které řádně útočí na našeho hrdinu (rodina, děti, není takový život samotářský, budoucnost…). Kouká se na to hezky, jak jsem již zmiňoval, a pak nastane konec, kde jsem plot-twisty v podobě představ dost očekával. Takže za mě nic nečekaného. Nicméně se překvapivě jedná o celkem povedenou romantiku, o kterou zpravidla nejevím zájem. Vyhodnocení: Chybělo mi něco k vytrhnutí ze židle, abych šel s hodnocením výše. Ale jinak vskutku obstojné drama.

Poslední hodnocení (1 689)

I Saw the TV Glow (2024)

14.06.2024

Hory zalité krví (2009)

09.06.2024

Rodinka Bélierových (2014)

09.06.2024

Moonlight (2016)

08.06.2024

Svatyně zla (2013)

05.06.2024

Hell House LLC Origins: The Carmichael Manor (2023)

04.06.2024

Hell House LLC II: The Abaddon Hotel (2018)

03.06.2024

Havěť (2023)

02.06.2024

Všichni moji cizinci (2023)

02.06.2024

Reklama

Poslední deníček (28)

27. ročník MFDF Ji.hlava

Letošní ročník se nesl ve znamení opaků - na co jsme se s bráchou těšili, to nás nenadchlo, někdy až zklamalo. Naopak dokumenty, od kterých jsme měli nulová očekávání a brali je jako výplň v programu, nás vřele překvapily. 

Já:

Podruhé návštěvníkem a opět skvělé prostředí, milí lidé, kde se cítíte mezi svými (párkrát jsem se i s radostí zapojil do diskuze :))a hezká atmosféra, kterou jsem zatím na žádné jiné akci nezažil. Opět bylo na mě a bráchovi lovit jídlo, kde se dalo, takže hladovka sem tam proběhla a co se týče spánku, ten byl téměř minimální. Není se čemu divit, když jsme třeba denně zhlédli 6 dokumentů, z nichž každý trvá hodinu a půl. Proto jsme množství na poslední dva dny zredukovali a zanechali si zbytek snímků na Ji.hlavu online. To bude taktéž vykřičníkem do dalšího ročníku, abych nelítal ze sálu do sálu a někdy si dopřál více spánku. Fascinace (blok experimentálních dokumentů) jsem tentokrát tolik nenavštěvoval a připouštím, že to byla možná chyba, protože jeden jediný blok, který jsme navštívil, se řadil mezi to nejlepší, co jsem měl možnost vidět. Oproti tomu můj milovaný FAMU blok tolik nezabodoval. Letos o trochu slabší než minule, přesto nadmíru užité podzimní prázdniny.

Mé 3 topy:

Scalespace - Petr Salaba

Sedm zim v Teheránu - Steffi Niederzoll

100 ročních období - Giovanni Bucchieri

Moje nejoblíbenější vzpomínka:

Zapojení do diskuze u Olympijského mezičasu, kdy jsem vystoupil ze své komfortní zóny, převzal mikrofon a přidal dotaz. Přestože je to taková maličkost, mám z toho radost, a to i z dokumentu samotného, který mě donutil víc přemýšlet o dopadech Olympijských her.

27. ročník MFDF Ji.hlava