Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Fantasy
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (1 091)

plakát

Dámský gambit - Vidlička (2020) (epizoda) 

5.díl. Po smrti své matky se Beth cítí velice zoufale, a jen nerada pokračuje v životě v (nyní již) svém domě. Posedlost šachy ale neustává, její plamen je stále velmi silný. A proto, když mladé ženě zavolá její bývalý šachový soupeř Beltik, neváhá a poskytne mu u sebe přístřeší. Beltik chce studovat elektrotechniku, jeho hlavním zájmem se ale stane i sama Beth. Ta však jeho vášnivé signály neoplácí. Chce pouze zjistit, jak v budoucnu vyhrát nejen nad obyčejnými sovětskými šachisty, ale i nad mistrem světa Borgovem. Zklamaný Beltik jednoho dne odchází. Předem ale též doporučí Beth, aby přestala s omamnými prášky, kouřením a alkoholem. Toho Beth nedbá. Koná se totiž další US mistrovství, a na něm potkává starého nepřítele, mistra USA. Brzy se z nich stanou dobří přátelé, a na posledním utkání ho Beth hravě porazí. Právě on ji ale také dá lekci v rychlých šachách, aby měla více trpělivosti a odhodlání. V neposlední řadě se nabídne i jako trenér proti Borgovovi (...). 85 procent. Začátek slabý, ale od poloviny jsme se dočkali značného zlepšení.

plakát

Brave New World - Monogamie a marnost, část druhá (2020) (epizoda) 

8. a předposlední díl 1.série, jediné z celého seriálu. Bernardova posedlost Leninou a touha odstranit z cesty jeho soka v podobě Johna právě překročila únosné meze. Nyní už bude pouze stačit, když najde důkaz k jeho vyhnání z Nového Londýna. Ten se mu objeví přímo na dlani. Teprve nyní se totiž John spolu s Viděním dostává doopravdy do společnosti, kde si každý může přečíst v jeho mysli, co e mu zlíbí. Lenina tuší problémy. Její nejlepší kamarádka má už dost jejího zastírání a chce konat v její dobro - přeje si, aby se Lenina znovu "naformátovala", a tím se zbavila všeho, co ji od obyčejné rozdavačné Bety liší - tedy Divošství. Díky nevinné Gamě Garymu se Bernard dozví o Johniných nocích strávených s Leninou. To ho samozřejmě velice rozčílí. Později zajde za svoji kamarádkou múzou, od níž si násilím vynutí Johnovy myšlenky. A to nejen důkazy na jeho vášnivé noci s jeho toužebným objektem, ale i vraždu předchozího ředitele. Brzy dostane od současného ředitele povolení Johna vyhnat. Jenomže to už se věci mají jinak. Poté, co se Lenina nedokáže napojit na Johna, (sundal si Vidění) rozhodne se strávit, jako každý jiný den, noc v Boxu Rozkoše (má orgie). To zase John spatří, a poté, co smutná přijde do jeho pokoje, chce, aby se ke všemu doznala. Lenina díky toxickému vztahu přijde na to, že s ním už nechce nadále nic mít, a odejde pryč. Johna před vyhnáním ochrání jeho Epsiloni v čele s CJackem60. Další z nich, jež nabudil ke vzpouře, pro změnu provedou cosi děsivého - zavraždí současného ředitele, posledního nadřízeného Bernarda. Ten bude mít nyní vše pod svojí mocí (...). 95 procent. Jeden z nejlepších dílů série.

plakát

Brave New World - Monogamie a marnost, část první (2020) (epizoda) 

7.díl. Bernard se rozhodne společně s Leninou strávit obyčejné divšské rande. Mladá žena má sama veliké potíže rozhodnout se, zdali chce zůstat prostou Betou, či zkusí i více dobrodružství. Především však bojuje s pokušením vykašlat se na svoji společenskou roli a navěky se přimknout k Johnovi, její osudové lásce. I proto se Bernardovi velice straní, čímž akorát zvýší jeho podezřívavost. Sám Bernard nyní stojí na rozhraní mezi šílenstvím, touze po Lenině a zničení Johna. Divoch zase válčí s přáním na všechno rezignovat a nechat si odstranit emoce. A když už neví, co zkazit, rozhodne se provést převrat ve společnosti za pomocí Epsilonů, kteří ho začínají poslouchat. Světovou kontrolórku navštíví současný ředitel Nového Londýna. Schůzka dopadne velice zle: ve skutečnosti umírající dáma nic neovládá (...). 80 procent. Docela dobrý díl, jenž začíná kráčet mnohem temnějšími kouty než dosud.

plakát

Dámský gambit - Střední hra (2020) (epizoda) 

4.díl. Beth propadá zoufalství. Jednoho dne se bude muset utkat s Rusem Borgovem, nejlepším šachovým hráčem na světě, a není si jistá, zdali vůči němu ustojí. A ač se učí rusky, jak jen může, a soustředí se na budoucnost, potká na kroužku kluka, jenž se jí velice zalíbí. Na oslavě plné drog a alkoholu propadne vší uvolněnosti, a stane se obětí divokého mládí. Později, v Cincinatti, kde se odehrává velmi důležitý turnaj zahrnující všechny světové hráče, se jí její matka svěří s láskou, již cítí k elegantnímu Mexikánovi. Čas plyne, napětí stoupá. Proti Beth se postaví mladý, dotva čtrnáctiletý Rus, a mladá dívka nad ním vyhraje až po více než šesti hodinách. Navíc, na turnaji se objeví i Borgov. Jeho tahy jsou čisté, bez nejmenších pochyb. Mexický muž odchází pryč, matka propadá smutku. A Beth, ač se chce bavit, jak ji doporučuje, cítí zlost a hněv. Čas se nachýlil, dva nejlepší hráči se proti sobě utkají. A Elizabeth, nadějná dívka, prohrává na plné čáře. A aby toho nebylo málo, její matka umírá na hepatitis. Plná zoufalství, začne brát silné prášky, jež měla coby malá holka v sirotčinci, a odlétá letadlem pryč, s mrtvou matkou mezi kufry (...). 70 procent. Slabší, a navíc velmi smutný díl. Snad se brzy dočkáme trochu veselejších částí, jinak se z Beth stane pouze zlomená na drogách závislá žena, jejíž hvězda rychle upadne, a naděje se vypaří.

plakát

Dámský gambit - Dvojpěšci (2020) (epizoda) 

3.díl. Z Beth se stává nadaná a slavná šachistka. Proti ní stojí samí slabí soupeři, jež poráží velice rychle a velice promyšleně. Díky turnajům si spolu s matkou zajistí dostatek peněz poté, co od nich odejde mužská hlava rodiny. Jenomže problémy se stupňují. Matka si přeje kromě peněz i blaho pro svoji dceru. Elizabeth se nemůže zajímat pouze o svoji životní koníček. Měla by se i bavit s kluky, a trochu si užívat. Kromě slávy, jež na ni dopadá, se musí mladá dívka vypořádat s vášní, již cítí k mladému klukovi, a též pokušení v podobě alkoholu a drog. Její poslední hra navíc znamená šok - při boji s americkým velmistrem prohrává, a stává se druhou. Což Beth velice rozčiluje (...). 90 procent. Další působivý díl.

plakát

Furiosa: Sága Šíleného Maxe (2024) 

(Zhlédnuto v Biografu Český Ráj dne 01.06.2024). (POZOR, SPOILERY!). Dehberoucí podívaná z dílny George Millera, kde si hlavní role zahrály (dle mého názoru) legendy dnešní kinematografie. Legrační, vždy vtipy zásobovaný Chris Hemsworth (Thor) a Temná, záhadná, ale vzpurná Anna Taylor-Joy (Dámský Gambit, Noví mutanti, Morgan) společně tvořili na první pohled zcela rodílnou ústřední dvojku filmu, ač je na konci pojila stejná touha po moci a zvráceného vzrušení (...). Po jaderných válkách, Válkách o vodu a dalších se svět hroutí čím dál tím více do apokalypsy. Dá se rozdělit do početné skupiny radioaktivně postižených Chudých, drancujících, kde se dá, do tří hlavních Pevností, kde mají o práci postaráno, a hlavní Citadely, zásobované právě ostatními továrnami. A ještě světěm, o němž nikdo neví, světě Blaženosti. Odsud pochází malá Furiosa. Před ostatními zůstává Blažený svět utajen. Až do chvíle, než si pro Furiosu přijde Vůdce Chudých (...). Vše, co se odehraje poté, jest příkladem geniální, ač lehce šílené mysli George Millera. K Chrisi Hemsworthovi role Demetria dokonale sedí. K Anně Taylor - Joy role Furiosy taktéž skvěle padne, ač ji první hodinu nahrazuje Alyla Browne coby mladší verzi. A o ní se rozepíši. Mladší Furiosa musí vidět smrt své matky. Musí dlouho trpět, dokud se sama neosvobodí (či se to tak dá popsat, když vlezete do náručí zvrácenému Imperátorovi?). Další roky jsou pro dívku utrpením, na které se ale dá se zaujetím koukat. Poté, co zdánlivě umře, aby se z ní stal mladý, nadaný němý kluk, a sloužila coby mechanička, toť další dějový posun, jichž zde máme dost, a jež jsou prostě úžasné. Když si zvykne na roli dodavatelky potřebného materiálu, a spřátelí se s Jackem, toť první. Když hledí na zkázu ostatních Impérií, toť druhý. Když přijde o přítele, a musí sama dál a dál, dokud se znovu neobjeví v Citadele. Dokud znovu nepovstane, a nejde si zase za svým (...). A tak dále, a tak dále. Otázka ale zní: jaká scéna zapůsobila nejvíce? Ale mne za 1) láska mezi Furiosou a jejím novým přítelem Jackem, vyvrcholivším jeho drastickou smrtí, 2) proměna povahy Anny Taylor-Joy z nevinné dívky, odvážné vzpurné Furiosy, až po pomstictivou zvrhlou Imperátorku, jež zabila svého nepřítele, a poté znovu utekla pryč. A za 3) důkaz nezlomné vůle bojovat, dokud se dá. Dokud zbývá naděje, jež je zde hlavním pohonem všech, kladných i záporných bytostí (...). 95 procent. Závěr navedl na další pokračování, proto nechávám pět procent rezervu. Budu se na Annu Taylor-Joy dosti těšit!

plakát

Dámský gambit - Výměny (2020) (epizoda) 

2.díl. Z mladé desetileté holky se rázem stane patnáctletá, dospívající dívka. Pět let ale znamenalo mnoho. Dostala zákaz hrát šachy, setkání se správcem nepomůže, a život v sirotčinci začíná doléhat i na ni - šílí z něj. Jedinou útěchu nachází ve své rebelské kamarádce Jolene. Ale ani ona nevydrží věčně. Pro Elizabeth si přijede postarší manželský pár. Musí se vydávat za slušnou, o dva roky mladší slečnu, jež ničím nevyčuhuje. Život na předměstí a následně ve škole se ale zdá ještě horší než kdy býval. Po Elizabeth se chce, aby příliš nemyslela, coby celkem bohatá bílá dívka. Na střední si z ní utahují, a po šachách, jejím snu, ani stopy. Tedy, zatím. Poté, co odjede její nový otec, a pravidla v domácnosti se zmírní, má Elizabeth možnost poohlédnout se po knihách, časopisech, a též i nabídkách na šachové turnaje. Do jednoho se přihlásí, a sen se stává skutečností. Pomalu, i přes svoji netrpělivost, poráží jednoho hráče za druhou. Až narazí na posledního, místní jedničku, kandidáta na velmistra. Soupeř se zdá být těžký, a Elizabeth se v mysli odehraje těžký boj. Musí zvítězit. Jenže jak? Její závislost na sedativech nezmizela. Její současná matka bere stejné prášky jako ona. A navíc, nedávno měla první menstruaci. Stává se z ní skutečná žena. Naštěstí, nechybí málo, a přijde na způsob, jak ho porazit. Vezme si prášky, nápad je na světě, a soupeř se sesype. Z mladé, donedávna nenápadné a ubohé dívky se stává zkušená, právě se probudivší hvězda (...). 100 procent. Hodinka bez chyby, využita každá chvíle. Anna Taylor-Joy, má zbožňovaná herečka, se opět úžasně předvedla se vším, co mohla. Atmosféra, napětí, to vše k ní skvěle sedí.

plakát

Dámský gambit - Zahájení (2020) (epizoda) 

1.díl. Mladá, sotva desetiletá zrzavá dívka Elizabeth jede spolu se svojí matkou autem, když se náhle odehraje ošklivá nehoda. Matka nehodu nepřežije. Zatímco Elizabeth tiše trpí, je převezena do sirotčince, kde se pomalu zabydluje. Od mnohých sirot se však v ledasčem liší. Matematiku ovládá bez problémů, nechce se příliš kamarádit, a už vůbec jí nezajímají všechny holčičí věci, třeba zpěv a tanec. Jednou zajde do sklepení vyklepat špinavou houbu, když tam potká správce domu. Osamocen hraje vlastní šachovou partii. Když se ho dívka zeptá, o co se jedná, a naléhá, prozradí ji jméno hry. Postupem času si spolu i zahrají, ačkoliv se jedná o hru pro muže, a z Elizabeth se stává nadaná šachistka. Problémem se ale brzy stávají sedativa, jež všechny děti berou, vyvolávající sice u Elizabeth přesné představy o partiích, zato ale velice návykové. Stát brzy zakáže jejich užívání, a sen mladé dívky se může rozplynout. Zpočátku přikývne na nabídku místního ředitele klubu šachistů na střední škole, když ho překvapí svým nadáním, a on jí uvěří. Dokonce všech dvanáct hráčů v jedné hře rozdrtí. Touha po sedativech ale sílí. A ona si chce vzít všechny. Proto se pro ně rozhodne vkrást (...). 95 procent. Úžasná podívaná, jakou bych v moderní kinematografii sotva kdy našel.

plakát

Brave New World - Ve špíně (2020) (epizoda) 

6.díl. John se začne zařazovat do běžné novolondýnské společnosti, v čemž mu taktéž pomáhá Bernard. Zpočátku všechno vychází, jak má. Nyní již bývalý Divoch se vyspí s mnoha dívkami, a jeho fantazie neustále produkuje nové a nové detaily jeho příběhu, jimž právě všechny Bety a další velice zaujme. Bohužel, za pouhých šest dní se začne cítit dost vyčerpaný, a odmítá ve svých cestách pokračovat. Z toho důvodu se brzy střetne s Leninou. Té chce ukázat krásy světa, na něž nikdy dříve nemohla, nesměla narazit. Ze všech náhlých překvapení je mladá žena velice rozhozená, a sama na sebe se velice vzteká. Útěchu ode všeho nakonec najde při intimnostech s Johnem, k nimž vzápětí dojde. Bernard je rozčilen na Johna, že nepřišel na schůzku vysoce postavených lidí, ale i na sebe. Jeho sláva pomalu upadá, a bez Johna se stává v rychle zapomínajícím konzumním světě v podstatě nickou. Díky své kamarádce a náhle najité inspiraci brzy spolu s Johnem přijdou na způsob, jak všechny znovu zaujmout. Jedna ze sedmi poradkyň, samotná tvůrkyně Indry, (vyspělého systému Nového Londýna) po mnoha desítkách let začíná umírat. Její věci se vymykají z rukou, a již nedokáže porozumět tomu, co sama vymslela. Proto se zúčastní setkání Poradců, nacházejících se v hibernaci. Setká se s Elliotem, mužem, stvořivše město spolu s ní, a tím, podle něhož se naklonovali všichni CJackové. Ten ji nechce pustit zpátky do života, ví, co jí hrozí. Ona ale odmítne jeho radu. Za to je Indrou velmi rychle zabita (...). 100 procent. Úplná špička dokonalosti.

plakát

Brave New World - Ohňopád (2020) (epizoda) 

5.díl. Po dlouhé době je John ochotný vyjít do společnosti, a to i poté, co minule při jednom z magických představení zdejší umělkyně převedl dosti nehezkou podívanou. Aby však mohl lépe zapadnout, přivede ho Bernard právě za onou múzou. Ví, že ji Divoch může inspirovat, a žena, uzavřená ve zdejší stereotypní společnosti, jím bude zajisté nadchnutá. Tak se i stane, a dokonce se s mladým mužem oddá nejintimnější činnosti. Bernard mezitím plní na dalším jejím představení roli Alfy. Je však vystaven i ponižování ze strany svého šéfa. John, jenž je toho svědky, poté svému kamarádovi poradí, ať si to s ním fyzicky vyřídí. Onen Bernardův nadřízený si totiž velice dráždivě povídá s Leninou. Bernard poslechne, a předvede pro ostatní šokující čin. Následně se s Leninou setká na romantickém místě, kde chtějí oba strávit co nejvíce času. Pro Leninu představuje poslední den dosti veliké trauma: chtěla se zbavit závislosti na Somě. A taktéž své nejlepší kamarádce, též Betě Plus, ukázat, že s emocemi se stává výkonnější. Bohužel, droga je příliš silná, a Lenina neodolá pokušení opět si ji vzít (...). 95 - 100 procent. Zatím nejlepší díl série.

Časové pásmo bylo změněno