Reklama

Reklama

Buddy (Jude Hill) je devítiletý kluk, který má pocit, že mu patří celý svět, který se aktuálně omezuje na ulice rodného Belfastu. Tady prožívá pravá klukovská dobrodružství a první lásku (respektive se o ni neohrabaně snaží). Když potřebuje poradit, může se obrátit na babičku s dědou (Judi Dench a Ciarán Hinds), když potřebuje ošetřit odřené koleno nebo obejmout, má na to milující maminku (Caitriona Balfe), a tatínek (Jamie Dornan) je tu především od toho to, aby měl Buddy ke komu vzhlížet. Přehledný, bezpečný a srozumitelný svět konce šedesátých let minulého století však začnou narušovat sociální a náboženské konflikty, které se valí celým Belfastem a nevyhnutelně zavítají i do jejich ulice. Hrdinové a zlosynové, na které si Buddy a jeho kamarádi do té doby jenom hráli, jsou najednou všude kolem. Kam v tomhle proměněném světě bude patřit Buddyho rodina? (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (129)

silentname 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy, ktoré sú spracované z chlapčenského pohľadu. Dáva nám to často úplne inú perspektívu. V prípade filmu "Belfast" ale poviem, že viac asi tento film rešpektujem, než by som si ho užil. Myslím si, že Kenneth Branagh si dovolil byť celkom osobný a spracoval asi aj nejaké svoje spomienky a zážitky do príbehu, ktorý síce má svoje silné momentky, no v jadre ma viac nudil, než čokoľvek iné. Dovolil by som si dokonca povedať, že vytiahol svoje najsilnejšie karty príliš skoro. Úvodná časť s útokom je veľmi silná a priam som chcel veriť, že aj zvyšok filmu bude rovnako silný. Miesto toho sa to však neskutočne tiahne, je to plné dialógov a v praxi mi to nejako výrazne nič nepovedalo. Možno by sa dalo povedať, že tým, že to napísal viac život to nemá nejaké výrazne filmové momentky a pôsobí to možno skutočnejšie než keby sa to priklášľovalo, no nemá to ani energiu, ani postavy, ktoré som chcel nejako výraznejšie sledovať, ani to nemá nejaký emocionálny dopad. Je to natočené skvele, herecké výkony sú schopné a chce to skutočne podať dobrý ľudský príbeh. Ale je to dosť na to, aby bol film aj zaujímavý? Pre mňa nie. Hodnotenie: C+ ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Asi bych tomu měl dát tři hvězdičky, ale dneska jsem dal Kennethovi už jednu pětku, tak mě nikdo nemůže obvinit, že jsem vůči němu vysazený. Jeho opulentní exhibicionistický filmařina do puntíku naplňující zvolené formáty ale sedí mnohem víc k hvězdně obsazené detektivce než k filmu z dětství, který by měl být intimní. Velcí režiséři (a Branagh se za velkého režiséra jistě považuje) rádi točí tyhle pocty svým vlastním dětstvím a v téhle je podle tabulek jistě všechno v pořádku. Ale jinak je to fakt ukrutná nuda a šablona. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ďalší preceňovaný film, ktorý sa dočkal viacerých nominácií na Oscarov. Scenár sám o sebe je vcelku obstojný, ale to ťažkopádne a mdlé spracovanie to akosi zabili. Mám pocit, akoby to bol pokus o ironické prevedenie á la Jojo Rabbit, no tento film nesiaha Jojovi ani po kolená! A pritom tu bol dosť veľký manévrovací priestor na to, aby to malo oveľa väčší dosah v rámci dramédie, o ktorú sa tu asi zúfalo snažili. Hudba bola fajn, najmä Everlasting Love ma potešilo. Ale to bohužiaľ na kvalitný film nestačí. Na viac ako 2* to veru nevidím! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

"Dobrý den, jsem další adept na Oscara, natočil mě jistý Kenneth Branagh jako svou takovou osobní vzpomínku na dětství v Belfastu. Pojmenoval po mě rovnou celý film. Vypadám hezky umělecky, hrají ve mě příjemně vypadající lidé, mluví se ve mě velmi slušně a sice si za týden nebudete pamatovat o čem jsem byl, ale holt já bych rád kandidoval na toho Oscara za nejlepší film, takže proto jsem takový jaký jsem." - Ano, proto jsi jaký jsi, proto vás vzniká každý rok několik podobných, protože existují nějací Oscaři a vy je holt chcete získat. A proto milý Belfáste ti udělím průměrné 3 hvězdičky a už si tě nikdy nepotřebuju znovu pustit. Měj se hezky a upadni tiše v zapomnění." 60% ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Kinematograficky neskutočne krásne nasnímaný snímok, začo si rozhodne zaslúži všetky možné ceny. Zároveň však jeden z tých filmov, ktorý sa o tie ceny až príliš prvoplánovo snaží. A bohužiaľ, okrem kamery ja v ňom ceny za réžiu, nebodaj scenár alebo herecké výkony jednoducho nevidím. Chápem, že pre Kennetha Branagha je film neuveriteľná srdcovka, kde si zaspomínal na turbulentné detstvo z Belfastu v 60 rokoch 20. storočia, ale dané obdobie a udalosti nemôžu byť tunajšiemu divákovi viac vzdialené. Ten film totiž nemá niečo ako je jednotný dej, je to skôr sled fantasticky nasnímaných, vizuálne podmanivých a nádherne ozvučených scénok, no ani s jednou postavou sa tu nejde zžiť, prežívať s ňou osud, akúkoľvek emóciu, nebodaj byť ako divák napätý ako to s kýmkoľvek vo filme dopadne. Jo, fajn sa na to pozerá a má to príjemnú atmosféru po celú hodinku a pol, ale vo výsledku mi to príde skôr ako taký silený výkrik o filmové ceny. CELKOVO: 6/10 ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Děj filmu vychází ze skutečných událostí, které režisér Kenneth Branagh zažíval v dětství. K napsání scénáře inspiroval Branagha jeho přítel a herecký kolega John Sessions, který zemřel ještě před uvedením filmu do kin. (HellFire)
  • Ve scéně, kdy Buddy (Jude Hill) sedí na chodníku, si čte komiks s názvem „Thor“. To je odkaz na film Thor (2011), který Kenneth Branagh režíroval. (Novko)

Související novinky

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby… (více)

Ceny BAFTA 2022 - výsledky

Ceny BAFTA 2022 - výsledky

13.03.2022

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních cen Britské filmové a televizní akademie (BAFTA) za uplynulý rok 2021. Průvodkyní slavnostním večerem byla komička Rebel Wilson.… (více)

Nominace na Oscara zveřejněny!

Nominace na Oscara zveřejněny!

08.02.2022

Jedna z nejvýraznějších hollywoodských ceremonií roku, tedy předávání prestižních Oscarů, se pomalu ale jistě blíží a dnes ve 14:18 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací… (více)

Krásné Vánoce a PF 2022!

Krásné Vánoce a PF 2022!

24.12.2021

Přestože bylo letos velkých filmů obecně méně, protože kina začali otvírat až na konci května a Tomu Cruisovi se ještě nechtělo riskovat s Mission: Impossible 7 a Top Gunem, dočkali jsme se několika… (více)

Reklama

Reklama