Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Já I. (J. Werich) má tři dcery – Drahomíru (I. Kačírková), Zpěvanku (S. Májová), nejvíce však miluje svou nejmladší Marušku (M. Dvorská). Ta ho však raní, když mu na otázku – Jak ho má ráda – odpoví, že jako sůl. Král Marušku vyžene a zakáže v království používat sůl. Tím však způsobí mnoho trampot všem i sobě. Teprve návrat Marušky, která tu dobu prožila u hodné stařenky-kořenářky a mladého rybáře (V. Ráž), a dar stařenky – nevyčerpatelná solnička, ukončí všechna strádání a potvrdí se lidová moudrost, že sůl je nad zlato a láska je solí života. V barevné filmové pohádce opět zvítězí dobro nad zlem a moudrost nad hloupostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (666)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Odjakživa jsem nesnášel kulisové záležitosti, dvojnásob pokud šlo o pohádku. Proto u mě vždycky vítězila slovenská "Soľ nad zlato". Veškeré magično solného prokletí je nahrazeno směšnou úřední konfiskací a celé to má šedivý civilní podtón, i když nadpřirozena je tady více, než ve zbylých pohádkách Bořivoje Zemana dohromady. Díky Werichovi a Burianovi si určitě zaslouží víc, ale jako pohádka na mě zkrátka nikdy moc nefungovala. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejpohádkovějších pohádek. Skvělé ústřední dvojici krále Já prvního a Atakdáleho výtečně sekundují všechny tři princezny: Drahomíra, Zpěvanka a ... Maruška! Povedená adaptace pohádky Boženy Němcové. Takže přiměřeně hodnocení dávám jednoznačně 5 hvězdiček. Ve srovnání se slovenskou podobou Sol nad zlato mnohem zábavnější. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka, ve které se vše snoubí na jedničku s hvězdičkou, nádherně napsaná, vtipná, zábavná, poučná i s moudrem na závěr, výborně zahraná, všichni zúčastnění zaslouží smeknutí klobouku, mladinká Milena Dvorská je tak půvabná, až se tají dech, no a Jan Werich s Vlastou Burianem jsou nepřekonatelní, jejich hlášky jsou dnes součástí běžné mluvy.. Netuším, kolikrát jsem tuhle pohádku viděla, nicméně vím jistě, že ji ještě uvidím, patří k mým nejoblíbenějším.. ()

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačně nejlepší pohádka, která kdy vznikla. Tolik perfektních dialogů a hlášek v žádné jiné snad nenajdete. A duo Werich + Burian? Dokonalé... A i to, že král se zamiluje do obyčejné vdovy, jeho dcery do zahradníků, rybářů a dudáků dodávají celé pohádce takový neobyčejný půvab a lehkost. "Syp se! Ó jak jsi vtipný králi!"; "Včera jsem jim sebral sůl a zítra jim budu holit hlavy."; "Ty se tady hádáš s křeslem, čepice ti vstává na hlavě a já jsem tajtrdlík?" A vůbec, pro mě asi nejoblíbenější český film. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dodatočne som si uvedomil, že aj rozprávke môžem dať päť hviezdičiek. A tejto rozprávke plným právom. Minimálne preto, že krásne a navyše aj vtipné rozprávky, sú vzácne ako soľ. I keď po čase som sa upokojil a usúdil som, že štyri hviezdičky sú dostatočným ocenením tejto mimoriadne vydarenej rozprávky. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (46)

  • Kamenný most, ze kterého se sype sůl, se nachází u Staré hlíny na Třeboňsku. Rybník na konci filmu se nachází nedaleko Jindřichova Hradce v Otíně a jmenuje se Otínský rybník. Dalšími lokacemi, kde natáčení probíhalo, byly Jevany, Lesany a Třeboň. Hraniční závora na začátku filmu se nachází v Lešanech v okrese Benešov. (M.B)
  • Scéna královského vaření byla natočena napoprvé. Po dokončení scény údajně celý filmový štáb aplaudoval. (M.B)

Reklama

Reklama