Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Co napsat a neopakovat se? Souhlasím s všemi, kdo film odsuzují jako obludnou agitku; člověk neví, jestli se má těm vážně míněným plamenným projevům smát (za komančů by to asi bylo trestné:-)) nebo nad nimi brečet (to by asi taky bylo na delší pobyt v Jáchymovských uranových dolech) nebo se rovnou pozvracet (to už by bylo asi rovnou na provaz;-)). Nudná propaganda s minimem humoru, 30% jen z úcty k (některým) hercům. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Důležitý je pracovní elán a soudružská výpomoc. A tak je možné pozorovat, jak soudruhům padají čupřiny do obličeje a žíly mají jako provazy, když s vervou tahají fošny s absencí koláčů potu při stavbě dětské školky. Tak se jim to budování promítlo až do filmu, který je ukázkovou propagandou socialistického smýšlení a pokroku. Marvan jako nervozní revizor na rekreaci jim tak trochu kazí renomé, ale nakonec i on prohlédne a z nerudného rekreanta je rázem vlídný muž plný chutě do života. Soudružské poplácání po zádech a společně zazpívanou píseň si nelze odepřít. Obehraná komedie, jejíž několikátou reprízu si odepřu. 40% ()

Reklama

Praxis 

všechny recenze uživatele

No komunisti,soudruzi a soudružky, propaganda a agitace z toho čiší na sto honů, ale díky panu herci Jaroslavu Marvanovi v tom můžeme také najít i milou úsměvnou komedii, která vůbec není špatná. Některé hlášky - nehlášky se dají zapsat snad velkým písmem: "Ženská co to děláte?" " Nejsem ženská, jsem předsedkyně okresního výboru":) a takhle bych mohl pokračovat do nekonečna... ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Tohle je ukázka soudružské snahy natočit vtipný film, který by všem divákům ukázal, jak záslužné je žít pod vlajkou strany. Všichni si tykají v erbu hesla všechno pro všechny a všichni pro všechny. Soudruzi ve slušivých trenkoplavkách pobíhají kolem radioaktivního Hamerského jezera a v soudružské výpomoci si odskočí postavit dům pro socialistickou mládež. Ale stejně vám řeknu, že tyhle závodní rekreace asi musela být prča a jak vidmo soudruzi pracovali na 200% volno nevolno. Snažím se ukázat jak absurdní byla ta politická propaganda šroubovaná do morku kostí valné většiny filmů. S odstupem času se tomu už naše mladší generace může jen usmát, ovšem když se na tu linku politické propagandy zaměříte, pak i ten jemný náznak humoru v jinak docela nevtipné komedii zcela ztratíte. Ty dvě hvězdičky jsou asi hlavně především za Jaroslava Marvana, který opět ztvárnil celkem charakterní roli. Druhý díl, který se podobným mínusům blíží rovnakým dílem byl alespoň trochu vtipný, ale tohle... ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Když sečtete návštěvnost Pyšné princezny a Dovolené s Andělem, zjistíte, že Bořivoj Zeman se v jediném roce postaral o 12 482 570 prodaných lístků do kina. To už se nikdy nikomu (u nás) nepodaří. Oba dva filmy dobře zapadaly do "výchovného" plánu barrandovské dramaturgie, ale narozdíl od jiných byla jejich návštěva dobrovolná. Nejen u Pyšné princezny, ale i u Dovolené to svědčí o dobrém řemesle. Ale málo se ví, že ten film byl sokonce ještě úspěšnější v zahraničí. Nejen v okolních socialistických zemích, ale pokud vím, tak i v Západním Německu, Itálii a Francii. Brigádám tam asi nevěnovali pozornost, zato plakát se zachmuřeným Marvanem s košíkem hub jukal z každého rohu a právě Marvan je musel bavit. Tak jako se my smějeme dejme tomu Četníku ze Saint Tropez, ačkoli přesně nerozumíme podivně vojenskému řádu francouzského četnictva, smáli se v zahraničí soudruhu revizorovi, postavě univerzálně přenosné a srozumitelné. To, že Anděl vyhrál i anketu "Hrdina filmového úsměvu", nás všechny překvapilo, ale zase - bylo to hodnocení nejoblíbenější postavy, ne filmu. Protože Marvan ten film přesahuje. Tak prosím vnímejte i mých 60% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • Motorový čln na jazere s označením P13347, ktorý opravil údržbár Václav Mašek (Josef Pehr), mal meno DELFIN. (Raccoon.city)
  • Film u nás vidělo v kinech přes 4 milionů diváků. Jedním z nejnavštěvovanějších se stal i v Maďarsku. (cariada)
  • Gustav Anděl (Jaroslav Marvan) v jedné ze scén říká, že mu žena poslala kotlety. Přitom však nemá svatební prsten, který se v pokračování Anděl na horách (1955) už objevuje. (stenrik)

Reklama

Reklama