Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

Biopler 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemná rozprávka s presným Kornom, ktorého kúsky a hlášky boli veľmi úsmevné. Najviac mi utkvela hláška "páni mámo". Vďaka filmu som zistil odkiaľ ju má môj kamarát, ktorý ňou častuje svoju budúcu svokru. Bořivoj Zeman stopáž neprestrelil čo je super. V strede snímky mohol viac zaujať, ale v závere ma prebral zo strnulosti. Opäť raz, ako v Pyšnej princeznej v prípade Neumanna, aj tu bol kráľ vykreslený ako šaško, tentokrát v podaní Filipovského. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých vůbec nejoblíbenějších pohádek. Pohádka, aby byla úspěšná, musí totiž mít dvě základní věci. Prvně musí být skutečně pohádkou ve své podstatě a za druhé musí být vtipná. Skvělé písničky či hudba jako taková je pak už jen příjemný bonus, který rozhodně pomáhá. A tady to ladí všechno. Od vynikající hudby, přes humor, kterému se opakovaně a rádi zasmějí i dospělí. Pošli, došli, zašli...je nezapomenutelné a takových hlášek je zde víc. Pohádka, která se mě osobně rozhodně neomrzí. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasik československé filmové pohádky Bořivoj Zeman (Pyšná princezna, Šíleně smutná princezna, Byl jednou jeden král...) uhlídal neherectví Jiřího Korna (typově přesného a věrohodného), nechal ho předabovat a vznikla pohádka, která vysoce (v rámci československé filmově-pohádkové školy) rozvíjí neokázalou poetičnost a zvláštní laskavý humor, kterým se sama definovala. Přibyla muzikálová intermezza (jako v Šíleně smutné princezně) a ubylo výpravnosti - vznikla lidová pohádka (v intencích normalizačních sedmdesátých let), což opisuje už sám název - Honza málem králem ... ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Ani né sněhová, ani né tolik vánoční pohádka. Ale i přesto se bez ní na vánoční den neobejdu. O neznalém Honzovi (mladý Jiří Korn) který se vydá do světa, a svou chytrostí přelstí nejednoho pocestného. Výborné a vtipné scény - s kamenou cestou, dobračkou Helenou Růžičkovou, sedlákem Nárožným, s Hostinským, a hádankou o tabulku s nápisem..."Dnes zadarmo, zítra za peníze''. A samozřejmě skvělý královský bubeník Jirka Kemr :-) ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Svítí, svítí slunce na hlavou, nad hlavou. Svítí až háj se zelenááá. Tak túto pesničku mám v hlave už asi desať rokov ! A vôbec mi to nevadí. Prefíkaný Honza, trucujúca princezná, krásna dedinčanka, zlá baba-kosa, protivný bubeník spravilí pre mňa z tejto pohádky klasiku, ktorá sa mi ešte stále neomrzela. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Jiří Korn při natáčení jedné scény zlomil Valerii Kaplanové dvě žebra . (Stocki)
  • Režisér Bořivoj Zeman svojej dcére Zuzane, ktorá mu vtedy asistovala, povedal: "Holka, není to ono. Končím. Je to o cihlu vedle." a v skutočnosti režisér už do svojej smrti nič nenatočil. (Raccoon.city)
  • "Kvítečkové" šaty, které má na sobě Naďa Konvalinková byly dosti těžké. Kvítky byly totiž našpendelny na drátkách. (Elisebah)

Reklama

Reklama