Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Pohádka o hloupém Honzovi je poslední filmem Bořivoje Zemana. Hraje v ní plejáda známých herců (Filipovský, Korn, Konvalinková, Kotrbová, Kemr, Nárožný či Budínová) v rychle ubíhajícím příběhu, na který se dá dívat. Základní trojici Korn-Konvalinková-Kotrbová okořeňují svými malými rolemi Hujer Lohninský coby sběratel pokladů pod obrovskými šutry na cestě, Růžičková coby lakotná prodavačka uzeniny a převážně Kaplanová coby jedna z nejlepších, ne-li nejlepší smrtka v českém filmu. Sem tam k tomu nějaká ta písnička, nádherná kamera a skvěle napsaný scénář a je tu jedna z těch nejlepších českých pohádek. [17588. hodnocení, 276. komentář, 72%] ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Jednu věc nechápu - spoustu let se vůbec nevysílala, já jí snad poprvé viděl až někdy v 90. letech a teď je v bedně několikrát do roka, až se z toho člověku zvedá žaludek. Proč si vždycky televize vyberou nějaký film, který musejí člověku zhnusit? (viz třeba trilogie Slunce, Seno). Pohádka sama o sobě je dobrá, jenže já když slyším "svítí svítí slunce nad hlavou" tak na mě jdou mrákoty. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické +3* hezká a veselá pohádka, která je svým laděním hodně podobná Šileně smutné princezně, kterou také natočil Bořivoj Zeman. Nezapomenutelná je tu Valerie Kaplanová v roli Smrtě (asi její oblíbená, protože podobných rolí má nemálo). Zpěvák Jirka Korn svou roli zvládl slušně a na rozdíl od jiných se na to dá dívat. A i když dávám "jen" 3 hvězdičky, tak doporučuji mladší generaci, která ji asi moc nezná. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Boudyy 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádku jsem zprvu moc nemusel, ale po opakovaných shlédnutích se dostala mezi moje top. Skvělí herci (Korn je sympatický a vůbec není hloupý, je to takový Švejk 16. století, Nárožný rulez jako vždy, Konvalinková je pohledná a ajn, Kemr jako bubeník nemá chybu, smrtka Kaplanová je docela temná stránka filmu, např. scéna v hospodě + mnoho dalších fajn roliček třeba Lohniského, Kostelky ebo krále Filipovského). Soundtrack je chytlavý a svým způsobem i kultovní, kostýmy a výprava taky fajn. Je vidět, že se do toho vrhnul skvělý režisér Zeman. P.S.:Jorga Kotrbová :-****. ()

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Tak tahle pohádka se mi nidky nelíbila. Proti Jiřímu Kornovi nemám vůbec nic, jeho Svítí, svítí slunce nad hlavou si pobrukuji vždy, ale celková pohádka se mi tedy moc nezamlouvá. Babka s kosou mi nahání husí kůži ještě dnes, tak jako výkřik Slávky Budínové: A ty hnipej nebo celkové to podivné království. Ale scéna se žebračkou nebo vaření sekyrkové polévky mi málokdy unikne. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Scéna, kdy je princezna (Jorga Kotrbová) vyplácena, aby promluvila, byla natočena na Křivoklátě. (rakovnik)
  • Původně měl roli Honzy hrát Luděk Sobota. Ten měl ale v té době zakázáno vystupovat. (artcha)
  • Film bol natáčaný vo Vysokom Chlumci u Sedlčan a Borotíne. (dyfur)

Reklama

Reklama