Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Tak tahle pohádka se mi nidky nelíbila. Proti Jiřímu Kornovi nemám vůbec nic, jeho Svítí, svítí slunce nad hlavou si pobrukuji vždy, ale celková pohádka se mi tedy moc nezamlouvá. Babka s kosou mi nahání husí kůži ještě dnes, tak jako výkřik Slávky Budínové: A ty hnipej nebo celkové to podivné království. Ale scéna se žebračkou nebo vaření sekyrkové polévky mi málokdy unikne. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka, která však kupodivu zůstává trochu stranou Popelky a dalších vánočních pohádek a to i ve vysílacích časech televizí. Je to asi tím, že je to letní pohádka. Pamětníci si dodnes vybaví chytlavou písničku Honzy - Jirky Korna ,,Svítí, svítí slunce nad hlavou...'' a recept na ,,sekyrkovou polívku '' od těch dob zná jistě nejedna řádná hospodyňka ! :-) * * * * ()

Reklama

Véronique 

všechny recenze uživatele

Honza málem králem je pohádka, která v mých očích zraje jako víno. Jakoby byla stále lepší, ačkoli už je více než třicet let stále stejná... U této pohádku objevuji a obdivuji spíše drobné scénky. Nezapomenutelná je ta s Helenou Růžičkovou alias hloupou a lakomou selkou, Slávkou Budinovou, která se nechá opít rohlíkem(či sekyrkovou polévkou?) či Čestmírem Řandou, vychytralým hostinským, kterého přechytračí "hloupý" Honza. Jiří Korn jako neherec se své role zhostil vynikajícím způsobem. V pohádce se mi však příliš nelíbí postava Mařenky. Dodnes její roli nechápu... Pohádce také škodí nepříliš dobrá kamera či osvětlování, protože místy působí temně, ačkoli (s výjimkou báby s kosou) to nejspíš nebyl záměr filmařů... 72%. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Vynikající pohádka - velmi zábavná, hravá, nápaditá a svižná - prostě roztomilá. Jedna z mých nejoblíbenějších. Překvapil mě Jiří Korn, který je zde nadmíru sympatický. Dívám se pokaždé, když jí reprízují a vždy se dobře bavím vtipnými replikami a obdivuji herecké umění pánů Filipovského, Kemra a dalších. Roztomilé roličky Františka Kováříka a Heleny Růžičkové jsou třešničkou na dortu krásné pohádky. ()

ZackSawyer 

všechny recenze uživatele

No to je dost táto, že jdeš, hned toho obejdu vyhoď, vymámil na mě celej hrnek polívky. Ty ho chceš vyhodit? Máš rozum? Já marně sháním čeledína. Jejda nezbyde na mě taky krapet? Tos uhod. Chceš ke mě do služby? Platí. Počkat. U mě je takový zvyk, že čeledínovi nic neplatím, ani groš! Jen to co sní. Nic víc, nic míň :-D Taky jeden z móc povedených koncertů Petra Nárožného. ;-) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Film si do kín prišlo pozrieť niečo cez milión divákov, čo sa v tej dobe považovalo za veľký úspech. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama