Reklama

Reklama

Čarodějův učeň

  • Západní Německo Krabat (více)
TV spot 1

Obsahy(1)

Kouzelný příběh o Krabatovi, pocházející původně z Indie a objevující se později v různých obměnách souboje čarodějova učně a mistra v mnoha zemích světa, je příběhem chlapce, který se na prahu dospělosti přiblížil temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit. Převyprávění lužickosrbské legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z přelomu 17. a 18. století ze slezské Horní Lužice, již nám svým nenapodobitelným způsobem předkládá mistr českého filmu Karel Zeman na motivy knihy liberečáka Otfrieda Preusslera. Čarodějův učeň je o silách srdce, jež nelze změnit a jež ovládají naše city a jednání a mohou být zdrojem nenávisti i lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné je využívat k dobrému či zlému (neboli k bílé i černé magii, jak se kdysi říkávalo). V tomto věčném souboji vede k osvobození z osidel zla jen cesta pevné vůle a víry v lásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (542)

Ellesime 

všechny recenze uživatele

Všichni píšou, že je to hororový příběh, krvavá, depresivní pohádka. No já nevím, asi jsem se dívala na jiný film. Vůbec jsem se u ní nebála a ani chlupy na těle mi nestály. Rozhodně jsem čekala napínavější konec. Myslím, že z příběhu se dalo vytěžit víc, například mohlo být více rozvinuto přátelství s Tondou. Přesto se mi film velice líbil a dávám plný počet hvězdiček. Je to poetické vyprávění o lásce, věrnosti a přátelství, které Zeman vkusně a zajímavě zpracoval. I ilustrace jsou hezké, ne jako dnešní večerníčky. Rozhodně však doporučuju přečíst si knihu, protože u té se člověk opravdu bojí a nejednou jsem při čtení měla slzy na krajíčku. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Brilantní převedení už tak poutavé knihy do ponurého animovaného krabátu - resp. animovaného psycho krabátu. Opravdu oceňuji, že tíživá, hororová a makabrózní atmosféra knihy, kterou na krátké momenty projasňuje teplo lásky a naděje zůstala zachována i zde, to samé platí pro hlavní myšlenky o boji Dobra se Zlem a celkové uchopení duality. Velmi mě zaujala svérázná animace, která propojuje hodně nevšední postupy a za zmínění stojí i neposedná hudba, které sice k dokonalosti chybí mnohé, ale práce s motivy je velmi velmi pochvalná (milostná linie díky tomu dostává až neuchopitelně poetický nádech). Nuže, byl to krásný umělecký zážitek, byť poněkud mrazivý a zlověstný, ale to bylo a je pouze dobře. P.S. Doporučuji ke zhlédnutí za pošmourného a chladného počasí. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman zadaptoval tuhle původní mýtickou naraci o souboji s temnými stránkami duše a o směřování k pólům Dobra či Zla tak sugestivně, až vznikl jedno z nejdepresivnějších a nejbolavějších animovaných děl světového filmu. Snoubí se tu nejenom ona odvěká primární dualita Dobra a Zla, ale i Krásy a Hnusu, Radosti a Bolesti...a hlavně intelektuální divácké percepce - je to skutečné UMĚNÍ, ale už jako malému dítěti mi tenhle film přinášel doslova fyzické utrpení. Pohádka pro děti, která rozežírá a zraňuje... (tak to ale v prapůvodních, např. eskymáckých a indiánských, ale i indoevropských, pohádkách vždy bylo...) ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Zemanove tvorcovské kvality sa po zhliadnutí jeho filmov v žiadnom prípade nedajú spochybňovať. V baladicko - pochmúrnom deji vystupuje na povrch čistá nezištná láska, ktorá premôže všetky neprávosti. Klasická schéma v Zemanovom pojatí spôsobuje príjemné groteskne-hororovo-romantické mrazenie a všetky tieto segmenty tvoria súdržný a vyvážený celok. Zo zlomyseľného čarodeja mi ešte teraz behá mráz po tele a rozhodne nejde s prihladnutím na morbídne vyznenie a skľučujúcu atmosféru o rozprávku pre deti. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Promrzlý, hladový sirotek nachází útočiště ve starém mlýně, netuší, že zdejší mistr není jen mlynářský. Postupem času se vyučí řemeslu, vlastně oběma řemeslům, poznává sílu přátelství i hlubokého citu a střet s mistrem o duši a srdce se kvapem blíží... V dětských střevíčcích jsem tento kus vnímala jako horor a nedodívala do konce. Dnes to beru jako pohádku pro dospělé, drsnou a krvavou. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Předobrazem legendárního Krabata byl Jan Šadović, německy Johannes Schadowitz, žijící v letech 1624 až 1704, důstojník chorvatské lehké jízdy, který si svými zásluhami ve válce s Turky od saského panovníka vysloužil statek Gross Särchen - Wulke Ždźary na Horní Lužici. (Ampi)
  • Navzdory vžitému názvu, uváděnému ve všech materiálech, je v úvodních titulcích filmu uvedeno pojmenování Krabat - Čarodějův učeň. (charles3)
  • Film je zpracován tzv. ploškovou animací. (Ded@M@tes)

Související novinky

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama