Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

kitano 

všechny recenze uživatele

Proti prudu rieky, hor sa do praveku! Kusisko nostalgie ma v sebe tento film. Pre kazdeho krpca bol takym splnenym snom, ci mnohych aspon inspiroval k tomu, aby podnikli podobnu vypravu (iked skoncila len niekde v prilahlom lesiku) a vsetko si pritom zapisovali do denniku. Naivnost a naucny charakter tohto dobrodruzstva dnes zrejme vzbudzuje mierny usmev, no stale sa nan pozeram s velkym respektom. A to hlavne koli uzasnym efektom, vdaka ktorym Karel Zeman vsetky ti praveke obludy ozivil. Krasne modely rozpohybovene pomocou stop-motion animacie, takmer "ako zivy" Brontosaurus, a uzasny Stegosaurus v zivotnej velkosti. Ak tento film videl Ray Harryhausen, urcite mal velku radost. (10/10) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Život sa stále mení. Ako morské vlny. A tak to pôjde celé veky. Donekonečna.“ Filmy s monštrami tu samozrejme boli už pred legendárnou CESTOU DO PRAVEKU (1955), ale príšerky v KING KONGOVI (1933) a STRATENOM SVETE (1925) boli predsa len o niečom inom. Vizionársky režisér Karel Zeman (neskôr nakrútil ešte bomby VYNÁLEZ SKAZY/1958 či UKRADNUTÚ VZDUCHOLOĎ/1966) neuprednostňuje akciu, väčšina konfliktov medzi ľuďmi a pravekými zvieratami sa končí skôr, ako sa poriadne začne (hrdinovia skrátka utečú alebo odplávajú o pár metrov ďalej), nikto z nich nie je zožratý Tyranosaurom Rexom a najhrôzostrašnejšia časť česko-slovenského filmu si vystačí s jednou jaskyňou pravekého človeka a strašidelne vychládajúcim ohňom (pozrite, nestojí tamto?). Mrazivá atmosféra, ponorená do ticha vládnuceho naprieč celou pustou krajinou (že by Stanley Kubrick v opičom prológu 2001: VESMÍRNEJ ODYSEY odpisoval?), patrí k najprepracovanejším, aké som kedy vo filmoch videl (bez ohľadu na rok výroby, žáner a krajinu) a slabší scenár (štyria chlapci putujú krajinou, objavujú záhady a potom sa vrátia domov) neprekáža. Ale baviť sa o tom, že Spielberg v roku 1993 (JURSKÝ PARK) nemal čisté svedomie, je naivné (nikto nemá patent na dinosaurov, ani Karel Zeman). ()

Reklama

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Jestli jsem zde s nějakým hodnocením už několikrát nesouhlasil, tak s hodnocením u tohoto filmu mám vážný problém. Pamatuji si, že už jako dítěti se mi tento film příliš nezamlouval, protože mi ta zvířata přišla prostě ,,divná". A čím jsem starší, tak tím mi přijde tento film více a více debilní. Čtyřčlená parta blbounů. Proč blbounů? Chovají se jako blbouni, mluví jako blbouni a dokonca tak i vypadají. Takže čtyřčlenná parta blbounů najde zkamenělinu trilobita a nějakým zvláštním způsobem se ocitnou na cestě napříč vývojem planety. Vy vážně nemáte s tou ,,animací"(animace asi na úrovni extrémně nekvalitního kresleného filmu) problém?? Nikdo z vás? Vážně?? Já teda obrovský. Kdybych to měl říct hodně mírně, tak mě ta ,,animace" zvířat či rostlin dost výrazně srala. Ale mě sral vlastně celý film. Neuvěřitelná slátanina nesmyslů a strašných dětských herců. Jsem si zcela jistý, že tímto filmem by pohrdaly i dnešní děti odkojení na násilí a pokemonech. A jestli jsem si byl někdy odpadem super jistý, tak je to tento případ. !!!ODPAD!!! A kdybych mohl dát 2 odpady, tak dám raději 3. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Nezabudnem keď som to rok čo rok pozerával s rodinou. Skvelý film na svoju dobu. Vážne je to z 50.tych rokov? A ono je to dokonca Československý film. Novšie filmy o dinosauroch mi prídu dosť stupídne, mali by si vziať príklad z tohto starého, ale vážne úžasného filmu. Naozaj veľmi zaujímavý a originálny príbeh štyroch chalanov, ktorý sa vydali na výlet do praveku. Tento film priblíži, ako to chodilo za čias dinosaurov a prinesie veľa zaujímavých informácií. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Mistrovský kousek z české dílny, který tu byl před Jurským parkem, má v sobě daleko větší přesvědčivost než Spielbergův komerční hit. Pro někoho Zemanovy triky mohou být naivní záležitost, ale je třeba si uvědomit, že je dělal na koleně a neměl za sebou zástup trikových machrů z ILM. Nicméně příběh sám o sobě mohl Zeman trochu víc přizpůsobit divákovi, protože film je často jako by vědecko-naučnou brožurou, která místy narušuje plynulost děje a zbavuje ho posléze jakéhokoliv napětí a záživnosti. Pochopitelně, že dneska už u nás tohle nikdo nenatočí, a tak se jedná o unikát. A ještě jedna výtka. Nebylo objasněno, proč byla většina pravěkých zvířat na druhé straně řeky. 60% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Film sa natáčal dva roky, počas ktorých chlapci často absentovali v škole, a preto museli mať učiteľa na doučovanie. (Raccoon.city)
  • Když chlapci mají dobu ledovou za zády, Petr (Josef Lukáš) říká: „... jen voda z ledovců se hnala do řeky a nestačili jsme veslovat proti proudu.“ To ale není možné, protože s vodou z ledovců se mohli setkat před dobou ledovou, za ní už ne, to by totiž řeka musela téct na druhou stranu, a v tom případě by jim voda z ledovců pomáhala a ne, že by s ní zápasili. (Proste..Jana)

Reklama

Reklama