Reklama

Reklama

Na kometě

  • angličtina On the Comet

Obsahy(1)

Poslední z trikových hraných filmů Karla Zemana, které vizuálně vycházely ze starobylých rytin provázejících romány Julese Verna. Tentokrát příběh začíná na zapadlém místě kterési francouzské kolonie, které od zemského povrchu odloupla obrovská kometa a vyvrhla do vesmíru. Ale i tam pokračují malicherné spory, řevnivost i přípravy k povstání... Režisér tu dospěl k výrazné komediální nadsázce, ke karikatuře nejrůznějších úředníků a vojáků, když již odmítal řešit jakékoli "nadčasové" záležitosti. Je to poslední film, v jehož titulcích směl být jako scenárista uveden Jan Procházka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (186)

Lima 

všechny recenze uživatele

Pravda, dějově je to trochu utahané, ale nudit se nebudete, pokud se necháte unášet Zemanovou fantazií a vizionářstvím. Technická a triková stránka filmu je jednoduše ohromující (v rámci možností). Vzhledem k době, kdy film vznikl a podmínkám, ve kterých se točil, člověk musí jenom smeknout. Tady jdou prostě všechny ostatní výtky stranou a my, filmoví fandové, jásejme za génia jménem Karel Zeman. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Stejně jako Verneova předloha i Zemanova adaptace se satiricky naváží do kolonialismu, opakovaných lidských chyb a kulturních stereotypů. Výtvarně je to celkem velký posun od estetiky rytin k trochu realističtějšímu pojetí. Dříve všudypřítomné čáry jsou tu přítomny pouze sporadicky, většinou na kostýmech, nebo když evokují dřevo (loď). Film mě baví možná o trochu víc, než Ukradená vzducholoď, a jedinou čmouhu na kráse vidím v gumových dinosaurech, kteří jsou tu pouhým odleskem těch z Cesty do pravěku. Evokují spíš ještěry z nějakého béčkového amerického filmu. Dinosauři tu totiž už neslouží jako cíl poznání, ale jako "hrozivá" atrakce. ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Výpravá podívaná - radost pohledět. Vtipný trikový snímek Karla Zemana, kterého jsem se v mládí dokonce bál, je i dnes v době pokleslých amerických digitálně-trikových filmů žánrovou klasikou. Když vezmete v úvahu, s jakými prostředky Zeman svůj trikový film natáčel, pak nezbývá než smeknout klobouk. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Zemanovy filmy jsou a vždycky budou skvosty naší kinematografie. To platí i o Kometě. Nemůžu popřít, že se mi scény, ve kterých se planety k sobě přibližovaly s výrazným nebezpečím apokalypsy, opravdu hodně zamlouvaly. Musí to být ve skutečnosti děsivě úchvatný pohled, i když s největší pravděpodobností ten poslední v našem životě. Byla zde skvělým, satirickým způsobem vystihnuta lidská pýcha, domýšlivost a naše boje o moc. Pobavil nejen způsob zpracování, ale i množství vtipných hlášek, zvuková stopa a nápad jak vyděsit obyvatele druhohor. (u scény evolučního vývoje života vycházejícího z vody, jsem se téměř složila pod stůl :-) Triky na tehdejší dobu perfektní, co si budem povídat. Závěr mě velmi potěšil. Loďka plující vstříc animovanému, zapadajícímu slunci ve stylu, na jaký jsme u Zemana zvyklí. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

V rámci Zemanových filmů (a nejen jeho adaptací Verna) je to sice trošku slabší a utahanější po dějové stránce, to je sice pravda, ale co jako? Ani Na kometě se jinak než plným počtem hvězd prostě ohodnotit nedá (ale ano, jsou tentokrát trochu slabší). Protože po technické a hlavně trikové stránce je to opět naprosto ohromující a i dnes absolutně nedostižné, natož pak překonatelné. Tohle je prostě filmová magie, tentokrát navíc v barvě, takže ten slabší děj (jen v první polovině, v té druhé už nemám jedinou výtku ani proti němu), každý filmový fanda jistě milerád odpustí. Jedna z nejlepších rolí Františka Filipovského. 92%. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (12)

  • Snímek byl natočen na motivy románu francouzského spisovatele Julesa Verna z jeho cyklu „Podivuhodné cesty“. (Ded@M@tes)
  • Původní název filmu byl Archa pana Servadaca. (raininface)

Reklama

Reklama