Reklama

Reklama

Na kometě

  • angličtina On the Comet

Obsahy(1)

Poslední z trikových hraných filmů Karla Zemana, které vizuálně vycházely ze starobylých rytin provázejících romány Julese Verna. Tentokrát příběh začíná na zapadlém místě kterési francouzské kolonie, které od zemského povrchu odloupla obrovská kometa a vyvrhla do vesmíru. Ale i tam pokračují malicherné spory, řevnivost i přípravy k povstání... Režisér tu dospěl k výrazné komediální nadsázce, ke karikatuře nejrůznějších úředníků a vojáků, když již odmítal řešit jakékoli "nadčasové" záležitosti. Je to poslední film, v jehož titulcích směl být jako scenárista uveden Jan Procházka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (186)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Příběh z družinových představení mého dětství prozrazuje Brdečkovu scénáristickou absenci a při oslabení prášilovského poselství a výrazných hlavních postav se musí spoléhat na herecké výkony a jemnost milostného citu. Naštěstí je tu ještě trikové kouzlení a planetární magie, která kdysi na plátně působila s hudebním doprovodem velkolepě. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Nechat se unášet na vlnách fantazie a na svou dobu úžasných triků Karla Zemana se člověku asi nikdy úplně neomrzí...Ač musím přiznat, že zejména záběry na ještěry a jinou pravěkou havěť mi do tohoto filmu nějak neseděly. V originále Julese Verna pro ně, aspoň co si vybavuji, místa není. Na druhou stranu ale takový nápad, jakým se podařili nakonec dinosaurry zlikvadovat (viz bouchání hrnců - ",střelba jim připomíná hřmění a toho se ne nebojí, ale řinčení hrnců ano, neboť to je doba železná a ta je vyděsila...") považuji za vážně moc vtipný. Pak se mi též velmi líbily všechny ty ironické a satirické narážky na společenské dění a válku (uzavírání různých mezinárodních smluv a vojenských paktů). A nemohu zapomenout ani na líbeznou hudbu mého oblíbence Luboše FIšera. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pohybovat se nezdravě dlouho dobu na sluníčku není žádná legrace. Své o tom ví i maestro Jules Verne, který tuto neblahou zkušenost ovšem dovedl zužitkovat a stvořit tuto snovou předlohu, které se v naších luzích a hájích nemohl ujmout nikdo vhodnější než právě Karel Zeman. Žalostně mi ve snímku scházelo více hlášek a více humoru. Myšlenka snímku o uzavřené společnosti, kde se společenské a politické problémy odvíjeli výhradně od nastalé situace byla rozhodně fajn, jen to samozřejmě nebylo absolutně nic nového ve vesmíru. Herecky uspokojivé. Při sledování jsem neměl pocit, že bych sledoval cokoli výjimečné. Maximálně průměrný Zeman. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se rozhodnout mezi *** a ****. Nakonec se přikloním ke čtyřem z několika důvodů. 1. Skvělá sestava herců a jejich výborné výkony. 2. Doba ve které tento příběh J. Verne napsal a K. Zeman natočil. 3. Úžasný humor a nadsázka. Oproti tomu však stojí moje materialistické založení, které (a navíc Verna moc nemusím) se bouří proti absolutní nesmyslnosti příběhu. Mínusem jsou i (na dnešní dobu) spíše komické scény (dinosauři, bortění stěn...) a hlavně podivná romantická linie. Takže to pro mě jsou maximálně 3a1/2 *. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Chloubou filmá Karla Zemana je výtvarné pojetí a triky. Já osobně oceňuji i nehloupé dialogy a protiválečný smrádek většiny jeho filmů. Jenže při sledování Na kometě jsem měl pocit, že je to jen jakési demo k Cestě do pravěku. Po trikové stránce je to mnohem horší než předchozí filmy, jakoby někdo krutě seškrtal rozpočet, nebo to nedělal Zeman, ale jeho učedníci. Je škoda, že si hlavní roli nestřihl sám Tříska, to předabování nebylo ono, ale pořád je to detail oproti tomu, že příběh byl nudný. Nebavilo mě to a i kdybych to bral s obrovským nadhledem jen jako protiválečnou alegorii, je celý koncept Na kometě hloupý. Nedávno jsem viděl dokument o Karlovi Zemanovi a nejspíš by bylo zajímavé zjistit si, za jakých okolností film vznikl. Je to slabý odvar jeho génia. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (12)

  • Pre film bola dohodnutá ešte aj medzinárodná spolupráca so zahraničným partnerom pre natáčanie niektorých scén pri mori vo Francúzsku, táto spolupráca však bola vzhľadom k časovej tiesni, do ktorej sa výroba filmu dostala, zrušená. (Raccoon.city)
  • Snímek byl natočen na motivy románu francouzského spisovatele Julesa Verna z jeho cyklu „Podivuhodné cesty“. (Ded@M@tes)

Reklama

Reklama