Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film klasika trikového filmu Karla Zemana vznikl ploškovou animací - tudíž ani nepředstírá nějakou trojrozměrnost. Inspirován klasickými českými pohádkami, vypráví o malém rytíři, jenž se vypravil do světa mocných, aby posléze seznal, že není důležité dobrodružství u honosných dvorů, nýbrž přátelství prostých lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

1. Dobrý, zlý a veselý skřítek by se spíš měli přejmenovat na troubu, realistu a... toho třetího nevím, v podstatě se v celém příběhu vůbec neprojevil, kromě házení kytiček v závěru, tak mu třeba dejme jméno zahradník 2. animace byla úžasná, i když Honzík působil značně zpomaleně... no na druhou stranu, co taky můžeme od pasáčka ovcí čekat, ten při svém zaměstnání rychlé pohyby a okamžité reakce určitě nepotřeboval 3. Bohužel to pasáctví ovcí zapříčinilo i silně nesympatickou troubelínovost hlavního hrdiny, který evidentně vůbec nepřemýšlí, klidně přidá na stranu několikanásobného vraha a lupiče a pak jen zírá 4. zato Mařenka se moc a moc povedla, ještěže neměla modré oči, to už by mi visela na zdi. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Ve stejném roce jako zemřel udatný Jan Lucemburský se narodil jiný Jan. Od narození až do dospělosti jej provází tři skřítkové. První BÍLÝ je hodný, druhý ČERNÝ je rarach který jej ponouká ke špatnostem a třetí ŠEDIVÝ je smíšek. Honzík se vydá na prahu dospělosti do světa a zažívá několik dobrodružství. Zaplete se s loupežníkem, upadne do zajetí a hlavně se zamiluje do rusalky jejíž jméno je nasnadě. Další výborný film Karla Zemana. Obával jsem se že stejně jako u ranných zemanových filmů bude i zde patrný vliv komunismu a propaganda (viz Podkova, Křeček). naštestí se tak nestalo. Mínusem je snad jen rozvleklost a pomalé tempo vyprávění. Ale ono je to film pro děti, tak to zas tak nevadí. Hezký příběh dokreslují chitlavé melodie a zpěv Heleny Vondráčkové. ()

Reklama

lesumir 

všechny recenze uživatele

Doporučuji udělat nějakou časovou pauzu mezi tím, kdy si pustíte Krabata a kdy Honzíka s Mařenkou, protože zažijete spíš trošku zklamáni. Já to udělal ve stejný den. Na Čarodějova učně to totiž nemá ani zdaleka, ale oplývá to skvělou hudbou od Karla Svobody, takže rozhodně kvalitu odepírat nechci, jen už to není tak geniálně atmosferické. ()

Haymar 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiná pohádka a rozhodně ne zrovna pro děti. Jako malému capartovi mi to přivodilo nejednu noční můru. Přesto jde bezpochyby o další geniální dílo skvělého Karla Zemana, které svým vizuálem hodně připomíná další Mistrovo kultovní dílko - Čarodějova učně (a taky je podobně depresivní, i když samozřejmě ne tolik jako právě Krabatéééé). To však nic nemění na jeho dokonalosti, kráse, působivosti a originalitě. Zde není prostor pro výtky či kritiku! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Hned v úvodních titulcích je věnování - Karel Zeman dětem. Doplnil bych dětem i dospělým. Všem co obdivují jeho tvorbu. Pohádka je to tak trochu na hraně. Příběh sám je krásně pohádkový, zpracování je však spíše pro dospělé. Chvílemi film trochu skáče do strašidelna a co mé děti celkem dostalo byla smrt koně nesoucího prchající milence zasaženého šípy a hynoucího v kaluži rudé krve... Ale to je prostě Zeman. Některé kresby a vyobrazení rytířů a hradů působí jak z dávných vedut a já si chrochtal blahem. Zeman si neodpustil pár svých fines a tak uvidíme animované postavy prchat skutečným deštěm či jiné postavy a zvěř padat do skutečné vody se skutečnými šplíchanci. Škoda té hudby. Než začnu být kamenován coby barbar a heretik - vysvětlím. Souhlasím se všemi, Svobodova hudba je ve filmu geniální a zejména ona filmová písneň skvěle podaná Helenkou, kdy byla na vrcholu a nezajímaly ji a jejího manžela jen soudy kvůli všemu a se všemi. Dokonce mne dnes po letech přenesla hodně hodně zpátky až to u srdce píchlo. Ale chvilkami mi tam i s vědomím doby vzniku filmu neseděly ty moderní synťáky, tak typické pro dobu veksláků a tak vzdálené době krále Jana Lucemburského, po jehož smrti se příběh odehrává... Stačila jen kytara, flétna, piano... Ale to je možná jen můj problém, někomu to naopak může připadat jako zajímavé ozvláštnění. 5 rytířských korouhví. * * * * * ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Hudební motiv Ostrova snů (čas 00:27:30 nebo 00:40:10) je uveden na soundtracku seriálu Návštěvníci (Supraphon 1985) ve 2. části 9. stopy „Návštěvníci zasahují“. Hudební motiv je ale jenom podobný tomu, který zní v seriálu (3. a 4. část). (jan.hryz)

Reklama

Reklama