Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film klasika trikového filmu Karla Zemana vznikl ploškovou animací - tudíž ani nepředstírá nějakou trojrozměrnost. Inspirován klasickými českými pohádkami, vypráví o malém rytíři, jenž se vypravil do světa mocných, aby posléze seznal, že není důležité dobrodružství u honosných dvorů, nýbrž přátelství prostých lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

grerar 

všechny recenze uživatele

Po Krabatovi jsem se neskutečně těšil na dalšího Zemana, jenže s Honzíkem a Mařenkou přišlo drobné vystřízlivění. Příběh není tak úplně špatný, ale je vidět poměrně silná ideologická vložka. Kronikáři byli pod silnou rukou velkých, a na ty malé nezbylo v kronikách místo... Nee. To prostě v Krabatovi nenajdete. Hudební vložka sice zkorumpovanou Vondráčkovou spravena, nicméně díky páně Svobodovi stravitelnou utvořena. To vše tak nějak dohromady 3* ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Krásně melancholická pohádka z trochu jiného soudku, než na co býváme u českých pohádek zvyklí. Škoda, že jsem tuhle baladu neměla možnost vidět v útlejším věku, protože by mě opravdu zajímalo, jak by na mě působila. Karel Zeman byl opravdu mistr naší animované tvorby, Karel Svoboda geniální skladatel a když se ti dva dali dohromady, muselo zákonitě vzniknout něco výjimečného. Mimochodem, naprosto geniálním vynálezem je pojízdné křeslo krále Berana s živým motorem a ruční brzdou. ()

Reklama

krabatt76 

všechny recenze uživatele

Dojemné,poučné,veselé i strašidelné....Prostě tak jak to Karel Zeman ve filmu a Karel Svoboda v hudbě uměli.Ano bohužel už u obou mluvíme pouze v minulém čase....Stejně si ,ale někdy říkám že některé věci či lidé neumírají....Prostě NEMOHOU !!!!Tak ještě jednou díky všem tvůrcům těchto filmů za zážitky přetrvávající v našich srdcích léta.Díky.... :) ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Boží poetika a moc příjemná hodinka pohádkové nálady. No pohádkové, Karel Zeman dětem.... dost by mne zajímalo jak by se na toto dívalo dítě. Ani ne tak strašidelné provedením jako spíše osudy některých postav a hádám že některá poučení vyplývající z toho pro oko dětského díváka moc neuchopitelné. Já bych chtěl prostě od Karla Zemana vidět fantasy áčkových rozměrů s holyywoodským rozpočtem, hádám že Tim Burton by si od začátku nestačil dělat poznámky a pak by filmařství zabalil a šel hrát kuličky. :) 8/10 ()

Neotom 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman navazuje animací i pojetím děje na svůj předchozí snímek o Čarodějovu učni. Výrazně mu v budování atmosféry napomáhá svou podmanivou hudbou Karel Svoboda (ačkoliv ta v několika momentech připomíná sci-fi). Film je rovněž kvalitně nadabován. Příběh samotný mě ovšem dokázal zaujmout podstatně méně, ačkoliv konec je nádherný. 65% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Hudební motiv Ostrova snů (čas 00:27:30 nebo 00:40:10) je uveden na soundtracku seriálu Návštěvníci (Supraphon 1985) ve 2. části 9. stopy „Návštěvníci zasahují“. Hudební motiv je ale jenom podobný tomu, který zní v seriálu (3. a 4. část). (jan.hryz)

Reklama

Reklama