Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film klasika trikového filmu Karla Zemana vznikl ploškovou animací - tudíž ani nepředstírá nějakou trojrozměrnost. Inspirován klasickými českými pohádkami, vypráví o malém rytíři, jenž se vypravil do světa mocných, aby posléze seznal, že není důležité dobrodružství u honosných dvorů, nýbrž přátelství prostých lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Žiadna Baba Jaga a Perníková chalúpka? No nič. Nieže by som bol tým pádom nespokojný, ale nechal som sa nalapať. Tak či tak, dostalo sa mi atmosférickej rozprávky, ktorá je síce pre tých najmenších, ale predsa len tam cítiť občas dusno a temnotu. Ak by to Zeman pojal tak hororovo, ako svojho UČŇA, bola by to pecka. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Animované filmy se liší od těch hraných v první řadě po vizuální stránce. Oceňuji proto, že slovo zde většinou dostává prostor jen pro odeznění těch nejzásadnějších dialogů či proslov postav, vypravěč jen zřídka podtrhne poetiku tradiční pohádky a Karel Zeman v tomto dílku vypráví především obrazem. Obrazem, který mě nesmírně upoutal svou kouzelnou „pastelkovou“ poetikou a který doprovázela nádherná hudba Karla Svobody, dodávající tomuto dílku jedinečnou atmosféru. Hodně zde na mě zapůsobily právě dlouhé scény bez dialogů, ať už laděné dynamicky (napínavá „akční“ scéna s útěkem před psy) nebo lyricky (snění princezny za doprovodu písně Heleny Vondráčkové). Karla Zemana jsem si doposud hodně cenil jako režiséra, který obohatil světovou kinematografii originálním skloubením hraného a animovaného filmu v několika dřívějších snímcích, ale tentokrát mě dokázal nadchnout i ryze animovaným počinem. Ať žije variace na klasický příběh o dobrodružství, hrdinství a lásce v tak krásném podání... [90%] ()

Reklama

grerar 

všechny recenze uživatele

Po Krabatovi jsem se neskutečně těšil na dalšího Zemana, jenže s Honzíkem a Mařenkou přišlo drobné vystřízlivění. Příběh není tak úplně špatný, ale je vidět poměrně silná ideologická vložka. Kronikáři byli pod silnou rukou velkých, a na ty malé nezbylo v kronikách místo... Nee. To prostě v Krabatovi nenajdete. Hudební vložka sice zkorumpovanou Vondráčkovou spravena, nicméně díky páně Svobodovi stravitelnou utvořena. To vše tak nějak dohromady 3* ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Mistr svého oboru se vrací.Pixarovky jsou často skvělé,ale Karla Zemana nám může svět tiše závidět,i já nám závidím.Opět vynikající,tentokrát se jedná o pohádku a ne o horor,jak to bylo v případě Čarodějova učně,přesto se mi oba filmy nesmírně líbí už od dětství.Výborný příběh,fantastická animace a to vše doprovázeno hlasem Otakara Brouska tvoří perfektní kombinaci,která mě nikdy neomrzí. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že nemám rád všechny ty mnohokrát použité motivy ze stále stejné kolekce stále stejně vyžilých klasických pohádek dopředu známých a k uzoufání předvídatelných a nemám ani v lásce všechny ty hloupé Honzy, co sotva z pece slezou, hned jim spadne do klína celé království i s princeznou. Karel Zeman se i přes vysoký věk ukázal jako inovátor a jeho pohádka má originální scénář, kde musí hrdina projít strastiplnou cestou vlastního zrání a na konci ho nečeká bohatství, jen záchrana holého života. Film je po dobrodružně exotickém výletu po cestách námořníka Sindibáda a temně baladickém Krabatovi, který se blíží německému pojetí příběhu ve stylu bratří Grimmů, návratem k české poetice a do lůna českého království, kde se příběh statečného Honzíka za časů Karla IV. odehrává. Výtvarně vyšperkovaná záležitost se zajímavým hudebním doprovodem od Karla Svobody. Celkový dojem: 95 %. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Hudební motiv Ostrova snů (čas 00:27:30 nebo 00:40:10) je uveden na soundtracku seriálu Návštěvníci (Supraphon 1985) ve 2. části 9. stopy „Návštěvníci zasahují“. Hudební motiv je ale jenom podobný tomu, který zní v seriálu (3. a 4. část). (jan.hryz)

Reklama

Reklama