Reklama

Reklama

Dobrodružný příběh pěti úplně obyčejných kluků, kteří se tak trochu náhodou ocitnou v neobyčejné situaci. Na pražském Výstavišti kluci využijí příležitosti letu vzducholodí zdarma a vyráží vstříc senzační vzduchoplavecké cestě. Majitel vzducholodi ale překroutí celou situaci a vzniká poprask. Novináři se honí za senzací ukradené vzducholodi, vážení pánové se pohoršují nad dětskou zločinností a rodiče dětí je jen těžko brání před přísným soudem. Majitel vzducholodi Findeys chce využít její zmizení k propagaci své firmy a podvodu s falešným nehořlavým plynem. Nicméně nehořlavý plyn není úžasný vynález pouze pro létající steampunkové stroje. O jeho ukořistění se snaží také jedna vojenská mocnost, která vysílá podlého agenta s všemožnými vychytávkami, aby se zmocnil vzorce na nehořlavý plyn. Kluci chtějí obletět celý svět, ale vzducholoď havaruje na vzdáleném ostrově, kde na ně číhá nemalé nebezpečí. Díky pomoci kapitána Nema a odvážného novináře Ardana nakonec kluci všechny nástrahy překonají a vrátí se domů. Odvěký souboj nespoutaného mládí a přísného světa dospělých končí vítězně ve prospěch dětí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Starý, dobrý Karel Zeman. Jeden z jeho najznámejších filmov. Dobrodružný let piatich pražských uličníkov "Ukradnutou vzducholoďou" až na ďaleký, exotický ostrov. Ich konfrontácia s nebezpečnými zločincami, stretnutie s legendárnym kapitánom Nemom a hrdinský návrat domov. Banálny príbeh, ako vystrihnutý z niektorého románu Julesa Verne. Jeho vizuálne spracovanie je však proste očarujúce. Majster Karel Zeman je pre mňa veľká, režisérska autorita. **** ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný příběh několika chlapců, inspirovaný knihou J. Verna. Ten tajuplný a potemnělý příběh vyvolávající v duších dětí napětí a strach. Umně vytvořený film Karla Zemana ve mě tyto pocity vyvolával v dětství dokonale. Kolorování snímků má své kouzlo a tajemno je v nich obsaženo bezezbytku. Jistěže není vhodný pro ty nejmenší mrňata, ale již odrostlejší děti a mládež. ()

Reklama

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Když jsem jako malý viděl tento film chtěl jsem taky uletět se vzducholodí a prožívat velká dobrodružství. Příběh pro každého, kdo zůstal v srdci mladý a ve mě zanechal celoživotní lásku ke vzducholodím. Jako vždy se může Karel Zeman pochlubit podmanivým a hlavně nápaditým výtvarným pojetím a světem plným fantastických vynálezů. Díky žlutému filtru má film nádech starých časů, ale i přes barevnou jednolitost si pan režisér stále hraje s jednotlivým barvami a dává obrazu osobité kouzlo. Výrazně je cítit věnování průkopníkům letectví, kdy každý zdárně uskutečněný let byl velkou událostí. Rovněž jsem silně vnímal věnování dětem a jejich nevinným duším, které jsou plné bezbřehé fantazie a musí dennodenně svádět svůj boj o místo na slunci s pokryteckými a konzervativními dospělými. Pětici chlapců hrdinům našemu příběhu se shodou okolností podaří uletět se vzducholodí, která je převratným vynálezem. Strhne se pěkný poprask a po stopách vzducholodi a chlapců se vydají vojáci i tajní agenti, kteří chtějí získat formuli tajemného nehořlavého plynu. V divoké bouři se jim podaří dramatické přistání na tajuplném a zdánlivě opuštěném ostrově. Do příběhu tak vstoupí kapitán Nemo se svým legendárním ponorným člunem Nautilus, protože ostrov je jeho skrytou základnou. Nepřijdeme ani o krásnou dívku Katku v nesnázích a loď plnou zlotřilých padouchů. Na záchranou operaci se vypraví redaktor Marek ze světoznámého časopisu Světozor a prázdniny bez rodičů směřují k velkému finále. Hřejivá pohádka pro malé i velké dobrodruhy. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ve druhé půli dějově utahané, ale mně to je šumafuk. Já prostě obdivuju Zemanovu invenci, miluju jeho zcela originální triky a hravou poetiku. Karel Zeman je filmový bůh, ve světovém kontextu ojedinělý filmař, na kterého naše země musí být pyšná a který má ve světě spoustu obdivovatelů. Proto všechny jeho filmy jsou za pět a kdo s tím nesouhlasí, ať si trhne :o) ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Geniality Barona Prášila a Vynálezu zkázy už to nedosahuje, scenáristické pojetí (ve kterém přibylo didaktiky a ubylo poetiky), výtvarná stylizace, triky, herectví, humor a muzika o sebe místo dokonalého zaklapnutí tu a tam zadrhnou, ale při pohledu z klukovské perspektivy je to pořád strhující dobrodružství – ověřeno dnes pokusem na jedenáctiletém exempláři, který na to koukal se stejnýma očima navrch hlavy jako kdysi v pravěku jeho předkové. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (11)

  • Světozor bol skutočný obrázkový časopis, ktorý vychádzal s prestávkami od roku 1834. (Jarek678)
  • Podpis Karla Zemana je šrafovaná, prúžkovaná kresba pripomínajúca ritinové ilustrácie, tak známe z verneoviek. Ďalej je to kombinácia hraných a animovaných sekvencií a viac vrstiev rôznych záberov preložených cez seba. (shuster)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama