Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (974)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Zatímco Defoeův Robinson byl především o lidském boji s přírodou a tak trochu o tom, že člověk ji má ovládat a opanovat, tady se podařilo celkem vkusně ukázat robinsonství jako boj člověka se sebou samým, i když ten prvotní smysl rozhodně nezmizel. Tom Hanks rozhodně není můj oblíbený herec, ale za to, že mě dokázal udržet takovou dobu, vlastně úplně sám, u obrazovky, si trochu toho respektu zaslouží. Bohužel ten obal je pochopitelně o úroveň níž, a proto jsem asi udělal dobře, že jsem Trosečníka půl hodiny před koncem přepnul a ušetřil se tak typicky americky nechutné happy-omáčky. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy mne nebavil Robinson Crusoe a s Robinsonem Nolandem je to podobné. To samozřejmě nic nevypovídá o kvalitě filmu, ale vypovídá to vše o mém hodnocení. U mne tu nudu zkrátka nezachránil ani poměrně přesvědčivě zahraný volejbalový míč, ani snaživě se přizpůsobující trosečník a zábavu "nečekaně" nepřinesla ani ta nekonečná reklama na FedEx. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Postavit film na jednom herci - to se může vyplatit, ale daleko spíše šeredně vymstít. Tady se to Robertu Zemeckisovi vyplatilo, i když filmu k úplné dokonalosti něco chybí. Jak už tady kdosi zmiňuje, ten závěr byl skutečně ještě zbytečně "vyšperkován". Stačilo trochu méně cukru a bylo to lepší. Taky tam mohl být (na úkor onoho závěru) lépe zobrazen "Robinsonův" život ne ostrově postupem času. A ne ukázat, jak se zabydluje a učí přežít, a pak najednou lup a jsme o "x" let vepředu. Ale tohle sice jsou vady na kráse, nicméně je nepovažuju za až tak zcela zásadní, takže dávám čtyři *. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nuže...ano, Hanksova herecká studie je pozoruhodná. Ale nějak mi neštymuje, že jsem celou dobu místo zaujetí výkonem přemýšlel o tom, jak bych asi který problém, s nímž se "civilizovaný" člověk v takovéhle situaci zákonitě setká, řešil. Ono co taky chcete dělat u pomalu dvě a půl hodiny trvajícího filmu, ze kterého máte celou tu dlouhou dobu pocit, že "tohleto neskončí blbě, je to přece Zemeckis". Sladkobolné scény s Helen Hunt mě o nějakých závratných kvalitách Trosečníka taky nepřesvědčily, a jediné, co si z něj pamatuji jako skutečně výborný moment, je poslední scéna. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Robert Zemeckis a Tom Hanks je dvojice, která když se sešla prvně, dala světu nejlepší film všech dob. Takže jak jsem četl, že spolu natáčí film o trosečníkovi, který sám uvízl na opuštěném ostrově (Robinsonády jsem vždycky miloval), začal jsem slintat tak, že by se to nelíbilo ani Pavlovovi. Nakonec, ačkoli se jedná o skvělý film, žádný extra boom se nekonal. Hanks opět podává nadoskarový výkon a všechno je to nádherně natočené, přesto tomu chybí ty pravé emoce, především v „civilních“ scénách.. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (67)

  • Doručovateľská spoločnosť FedEx po uvedení tohto filmu zaznamenala 30% nárast prijatých žiadostí o zamestnanie. (WalterIK7)
  • Hlavní hrdina Chuck (Tom Hanks) se dostane z vraku letadla pod vodou na hladinu za pomocí člunu se zabudovaným kompresorem. Ten se ale pod vodou bez vzduchu těžko sám nafoukne. (Patrik256)
  • Když vezmete počáteční písmeno jména Chuck (Tom Hanks) a přidáte k příjmení postavy, dostanete "C. Noland" - v angličtině se pak přečte jako "see no land" - země v nedohlednu. (don corleone)

Související novinky

Sam Raimi se opět točí kolem hororového žánru

Sam Raimi se opět točí kolem hororového žánru

12.07.2024

Populární režisér Sam Raimi (Lesní duch, Spider-Man) nám nadělil svůj zatím poslední režijní počin v roce 2022 díky příspěvku do marvelovského univerza, kterým byl vlažně přijatý Doctor Strange v… (více)

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama