Reklama

Reklama

Zakletá jeskyně

  • Slovensko Zakliata jaskyňa (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Zázračná jeskyně obsahuje vzácné poklady, sůl a drahé rubíny. Horníci si z ní můžou vzít tolik soli, kolik potřebují, ale z rubínové síně v samém středu jeskyně si nesmí nic odnést. Toho, kdo si rubíny vezme, postihne kletba. Rychtářova dcera Lena přesto po tomto vzácném drahokamu z hlubin jeskyně zatouží a i přes varování sestry Ady nedokáže svou touhu překonat. Její lehkovážný čin tak uvede do pohybu události, jejichž následky naruší křehkou rovnováhu celého království a postihnou i Lenu. Zakletou Lenu dokáže osvobodit pouze člověk s dobrým srdcem, který vrátí ukradený rubín zpět do srdce jeskyně. Ten nyní zdobí koruny zlé královny Berty. Podařilo by se to snad pouze jejím dvěma nevlastním synům, princům Zachovi a Cyrilovi. Ti jsou však plní pýchy a marnivosti a o neštěstí ostatních se nestarají. Když z vůle macechy Berty o všechno sami přijdou a stanou se závislými na pomoci ostatních, pak teprve pochopí, že je jejich povinností bojovat za spravedlnost pro všechny. Jejich odměnou je nejen to, že najdou vlastní odvahu, laskavost, schopnost obětovat se, ale i zjištění, že objeví pravou lásku. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (135)

rublik05 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem nic závratného, nakonec se z toho vyklubala sice průměrná, přesto relativně povedená pohádka, která rozhodně nemá ambice stát se novodobým hitem, lze však z ní vycítit určité kladné aspekty, které si zaslouží zmínku. V první řadě jsou to pěkné exteriéry, herci jsou vesměs přijatelní, nejvíce mě bavili Karel Dobrý a Táňa Pauhofová. Příběh mohl být promyšlenější a svižnější, nelogičnost se prolíná i do chování jednotlivých postav, zoufale mu chybí lepší atmosféra, která by pohádku pozvedla. Zakletá jeskyně je spíše taková jednohubka, stálice televizní zábavy z ní asi nejspíš nebude, potenciál tam však rozhodně byl. Tak třeba příště. 4/10. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Tak to se opět nepovedlo. Dle ukázek jsem si ríkala, že okolí  a příroda bude úchvatná, ale nakonec prd. Děj o ničem, herci o ničem na druhou a i když Táňu Pauhofovou mám ráda, tak v této roli byla naprosto "neuvěřitelná". Zkrátka pohádka zcela na ...nic. A já přitom české pohádky miluju, protože jsou vtipné a laskavé. Ovšem dnes už je málokdo umí natočit ( a nemám namysli Zdeňka Trošku). Za mě zklamaných 45% ()

Reklama

majec4 

všechny recenze uživatele

Rozpravka ma oslovila prirodnymi krasami, inak herecke vykony boli poslabsie. Z tychto bratskych (SK - CR) rozpravok vzdy srsi kus amaterizmu, hlavne zo strany hercov. Vizual filmu je vsak slusny, pozera sa na to dobre, no ked niekto prehovori, tak mam dost. Je tam vsak vsetko co treba, suboj dobra a zla, laska, nenavist, priroda, atd. Za tri, lebo sa mi na to fakt dobre pozeralo a slabsie hodnotenie by mi prislo zbytocne krute. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jedna zázračná jeskyně skýtá ve svých útrobách bohatství - dostatek soli a drahých rubínů. Zatímco soli si každý může odnést co hrdlo ráčí, rubíny jsou prokleté a kletba stihne toho člověka, který z ní rubíny vynese. Osudy bratrské dvojice princů a dvou rychtářových dcer se zanedlouho spolu vzájemně protnou, protože princové spolu navzájem zápolí o trůn po smrti jejich královského otce, až se jim to vymstí, stejně tak jedna ze sester doplatí na svoji projevenou touhu po rubínech. Proměněna ve vlčici čeká na zlomení kletby. Do celé hry o trůn vstupuje zlá a hamižná macecha princů (Táňa Pauhofová), která utvořila spojenectví se zlým zbrojnošem (Karel Dobrý), načež jejich společný cíl představuje mamon v podobě zapovězených rubínů. Koprodukční pohádka slovenské režisérky Mariany Čengel Solčanské v sobě nese nemálo originálních prvků. A vizuálně vypadá mnohem lépe než většina současné (ko)produkce filmových pohádek. Kamera si libuje v úchvatných zasněžených i letních scenériích Sulovských skal. A množství dalších česko-slovenských lokací vypadá na kameře maximálně dobře. Herecké obsazení je poměrně neokoukané. Prince představují Ondřej Kraus a Dominick Benedikt, sestry ztvárnily Martina Zábranská a Petra Dubayová. Démonicky se projevoval Karel Dobrý. A většina hereckého osazenstva se uvedla dobře. Triková složka nedostala prostor. Diváci si neužijí žádné extra triky. Vlčice nevyhlíží digitálně, zvířecí přeměna zpět na člověka se smrskne jen na formu odrazu stínu na stěně jeskyně. V lese neběhají roztodivní skřeti, nezjevují se víly, nežvatlají zde polodementní čerti nebo vodníci. Vypadá to celé po trikové stránce dost minimalisticky. Dabing, respektive předabování zahraničních herců do češtiny, to vždy představuje svízel. A ani tentokrát divák nezůstane ušetřen technickým nedokonalostem dabingu. Režisérka tentokráte vsadila především na výpravnost, čarokrásné scenérie, vypravěčskou originalitu a hereckou neokoukanost. A celkem jí tahle sázka vyšla. 7/10 ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

V rámci slovenskej filmovej “rozprávky” je to nesmierne svieže, ale autorkin scenár pôsobí dojmom, že by radšej robila ozajstný historický film, resp. realistické fantasy. Rozprávkových prvkov je tu pomenej a z pohľadu tohto žánru je to vlastne taká modernejšia prerábka SOLI NAD ZLATO, kde úlohu vládcu podzemia preberá samotná jaskyňa oplývajúca soľou aj drahokamami, ako symbol bohatstva a prosperity, o ktoré kráľovstvo vinou zlej vlády prichádza. Poteší kvalitne zvládnutá remeselná stránka vrátane lokácií a množstvo slušne zahratých postáv, ale ich motivácie a náhle premeny charakterov vo viac-menej realisticky podanom príbehu zlyhávajú, čo sa týka predovšetkým oboch princov a ich opakovaného nepochopiteľného konania. Väčšina ostatných postáv sa tam zjaví a budí prísľub či zdanie rozvetvených línií prepracovaného príbehu, aby sa napokon ukázala iba tradičná rozprávková báchorka, v ktorej ten ostatok zostáva iba ako kulisa. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (10)

  • Točilo se 39 dní. Natáčení probíhalo v těchto lokacích: na Slovensku (Jánošíkové diery u Terchové, v okolí Súľovských vrchů a v malebném skanzenu ve Vychylovcích nedaleko obce Nová Bystrica, ale také v Demänovské jeskyni); v Česku se natáčelo na známých hradech jako je Pernštejn nebo Křivoklát. (TommyZR)
  • Vo filme bolo vyrobených viac ako 130 trikových záberov, pričom len časť z nich je pre bežného diváka jasne viditeľná. Väčšina trikových záberov prispôsobovala súčasné reálie historickej podobe rozprávky. Z exteriérových záberov nám miznú celé dediny, budovy, televízne vysielače a dokonca aj železničný koridor. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v priebehu všetkých štyroch ročných období. (Arsenal83)

Související novinky

62. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi

62. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi

18.05.2022

Největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě se vrací do původního termínu. Odstartuje již 26. května ve Zlíně zahájí jej světová premiéra celovečerního animovaného snímku Cesta do… (více)

Reklama

Reklama