Reklama

Reklama

Čtvrtý a podle mnohých také nejlepší díl slavné hororové série. Ke zdařilému pokračování nejvíce přispěli herec Cryspin Glover a tvůrce speciálních efektů Tom Savini (Dawn of the Dead). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Víceméně standardní slasher, úrovní někde u prvního dílu. Má to příjemné krvavé momenty, často nahé osazenstvo (koupání na Adama potěší), ale dohromady se nejedná o žádný objev. Spíše tam jde chvílemi cítit pachuť rutiny bez zápalu. Připadám si však jako společenský vyvrženec, jelikož nerozmýšlajúci gore fanúšik (zatím) nejsem a přesto jsem si to (v rámci možností) užil a vychutnal. :) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznal, tak osobně moc nechápu oblíbenost tohoto dílu. Oproti trojce je veškerá svěžest a kreativita fuč a stává se z toho jenom rutinní a nezajímavá vyvražďovačka ve stylu pojďme je zabít všechny ať už to máme za sebou. Ani Tommy Jarvis coby dítě mě tu při svém prvním setkání z Jasonem tolik nebaví. Jako je tu vidět, že z něj něco bude a jeho první konfrontace z kamarádem z mačetou ho jistě poznamená, ale to mi nestačí. Jak už jsem uvedl ta děsná průměrnost a stokrát viděné omílané dokola tenhle díl prostě zabíjí. Jedinej vtipnej kill je tak smrt lovce medvědů kterej se po celej film tváří drsně a hlásá, že sejme Jasona, ale když ten na něj na konci nastoupí, tak se zmůže jenom na hlášku pane bože on mě zabije!45% ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Konečně se dá celý film vydržet,aniž bych si u něj stačil uvařit večeři,vyvenčit psa a vyžahnout 5 ležáků.Konečně se objevují ve filmu dobří herci a film má konečně celkem slušný příběh.Jason má tempo a jeho epesní kilovačky šťávu,hlavně dívka ve člunu,týpek v koupelně a letájící okenní Čestmírka mi polechtali mé úchylné bránice.Corey Feldman s děsivou hrůzou připomíná moji fóbii z dětí a nakonec musim ocenit i hudbu,konečně mě nenutila vrazit si do uší vidličku.Jeden z mála sledovatelných dílů téhle série a konečně malý důvod koukat na sérii dál,i když jak všichni víme.....zcela zbytečně :-) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vcelku očekávaný zářez do série Pátků své příznivce určitě nezklame. Dostatek obětí, samota, Křišťálové jezero, bouře a jedna vražda za druhou. Ty jsou trikově zdařilé, aby ne, když je vytvářel sám mistr gore a masek - Tom Savini. Nejstrašidelnější na celém filmu je ovšem hudba. I zdánlivě obyčejné záběry dokáže zasadit do děsivé atmosféry. Sledujeme postavu jdoucí lesem, spěchající, rozhlížející se, kamera ji zabírá jakoby z pohledu nějakého pozorovatele, nevíme, zda přímo Jasona, do toho ona šepotavá temná hudba, praskne větev.... Jakmile se Jason objeví, napětí povolí, avšak do té doby je hutné. Tušíme, že dívka plavící se uprostřed noci na člunu po vodách jezera nedopadne dobře, leč režisér záměrně scénu protahuje, i když ne nudně a nekonečně. Slušná dávka krve a nahoty společně s nočními scénami tvoří základ snímku na oddechový bouřný večer. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Kvalitativně sice na stejné úrovni jako předchozí díl, i když už ne tak dechberoucí, přestože i tady závěrečné inferno stojí opravdu za to. Jason tu dostává naloženo, chudák, hlavně ten malej kluk ho porcoval jak šunku do sendviče. Každopádně i čtyřka se zuby nehty drží slasherovských pravidel- banda nadržených mladých, sem tam nějaká ta bradavka, bezstarostná atmosféra, kterou naruší charismatický vrah- a tím Jason rozhodně je. Série Pátku třináctého má navíc velkej triumf ve skvěle zneklidňující doprovodné hudbě. A taky mě (mile) překvapilo, že narozdíl od kolegy Myerse, jenž si se svými obětmi vždycky trošku pohrál, Jason jedná rychle a nemilosrdně, fik fik a hned máme počet přítomných o 2/3 zredukován :-) ()

Galerie (73)

Zajímavosti (27)

  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu museli někteří herci provádět nepohodlné nebo nebezpečné kaskadérské kousky sami. To se nelíbilo profesionálnímu kaskadérovi Tedu Whiteovi (Jason), který trval na ohleduplnosti k ostatním hercům. Vztah mezi ním a režisérem Josephem Zitem začal být velmi napjatý, což vyústilo ve Whiteův požadavek, aby nebyl uveden v titulcích. Kaskadér se poté od filmu distancoval a označil ho za "sračku". (Epistemolog)
  • V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 52. priečke v rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (Paldiny)
  • Film bol zakázaný vo Švédsku. (Paldiny)

Reklama

Reklama