Reklama

Reklama

Čtvrtý a podle mnohých také nejlepší díl slavné hororové série. Ke zdařilému pokračování nejvíce přispěli herec Cryspin Glover a tvůrce speciálních efektů Tom Savini (Dawn of the Dead). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (220)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem, že mě to bude bavit i po čtvrté, ale jsem rád, že jsem se mýlil. I tento díl si totiž získal mé sympatie a to úplně stejné, jako předchozí tři díly. Moc nechápu tu kritiku, kterou jsem si o něm na netu přečetl – vždyť tohle byla velmi slušná krvavá podívaná a rozhodně nadprůměrný slasher. Co víc si může divák přát, než pořádnou kupu mrtvol, slušné triky a pěkně nasraného hlavního záporáka. Snad jen dobrou atmosféru a i té se nám tu dostalo. Takže z mé strany určitě spokojenost, o tom žádná… Máme tu další várku čerstvého masa, pěkné děvčata a samozřejmě nesmí chybět i nahota. Takže pánové si určitě přijdou na své. Holky byly atraktivní a většina se nestyděla ukázat své ženské přednosti – což samozřejmě do této série patří úplně stejně jako samotný Jason. A ten se opět činil, jen co je pravda. Nejprve si vychutnal nadrženého patologa i s rajcovní sestřičkou, no a následně vyslyšel „volání domova“. Ještě že to jezero pořád k sobě láká tolik nadržených teenagerů. Jason je však charakter každým coulem. Nejdřív je z dálky jen šmíruje, nechá je i zasouložit si a teprve potom jim dopřeje pěkně bolestivou smrt. Je to „formát“ to se pozná hned… Ačkoliv je tato mašina na zabíjení téměř k nezastavení, vždy se nakonec najde někdo, kdo mu takříkajíc natrhne kšandy. O to víc to pro něj muselo být tentokrát potupné, že to byl malý usmrkanec, jehož zálibou bylo až doteď dělání masek nejrůznějších monster a hororových příšer. Corey Feldman se konečně dostavil na scénu a Tommy Jarvis společně s Jasonem jsou největšími ikonami celé série. Takže jsem rád, že jsem ho konečně „poznal“ – dosud jsem měl tu čest jen v jeho herní (dospělé) podobě. Kromě něj se tu objevilo i několik dalších známějších tváří – samozřejmě hlavně „slizoun“ Crispin Glover – tady až moc velký slušnák. Co se hereckých výkonů týče, tak jsem si vážně nemohl stěžovat. Celkem slušný průměr předvedli téměř všichni zúčastnění – snad jen kromě těch dvojčat – ty ale zase předvedly jiné přednosti, takže se to nakonec vyrovnalo. Co se čtverky týče, i tentokrát jí prostě musím ohodnotit lehce nadprůměrně, protože já se prostě bavil. A to i díky návratu Toma Saviniho a jeho efektům. 70% ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Ešte že sa natočili ďalšie diely a nebol tento s pod titulom "Posledná Kapitola" posledný. Pretože od záverečného dielu, ktorým tento asi mal byt by som očakával nejaký poriadny koniec a lepší dej než je zvykom, teda Jason je spať a vraždí :) Štvorka je len ďalší obyčajný ničím výnimočný diel o Jasonovi. Potešil ma záverečný masaker v podaný toho malého zasrana :) a celovo je to slušný diel nakoľko po ňom sa natočilo ešte pár ďalších častí. Pre mňa veľkým záporom bolo zobrazenie samotného Jasona. Akože keď naháňal hl. hrdinu hore schodmi a zase dolu schodmi... proste trapas. Inak hodnotenie 6,5 čiže medzi 3 a 4 *. ()

Reklama

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Joseph Zito se hezky zaučil na Vrah z Rosemery a dokáže držet napětí,až do finále.Přesto ten hluk co dělá Jason okolo domu(holku yvhodí z okna,roztříská se o auto a nikdo nic neslyšel?). Jason se tu vyřádil do sytosti. Trošičku mě zklamalo,že Jasona dokáže dostat i malý kluk. Osobně si memyslím,ikdyž Jasona miluju,že se jedná o ten nejlepší díl z celé té série,přece za ty chybičky. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kdo z uživatelů, kteří koukají na mé komentáře čekali, že mě opustí touha sjet všechny díly Pátků, tak jim musím vzkázat, že hodlám své slovo dodržet:) Takže se podíváme společně co nám přinesla Čtverka. Hned na úvod se dostavuje známá rekapitulace. Na režisérské stoličce se pevně uvelebuje tvůrce božských béček Chucka Norrise a jde se na věc. Bruce Mahleh známý z Policejní akademie to schytá jako první z celkových 13 padlých. Pak příjde na řadu sestřička, tlustá stopařka a pak už jde na řadu mládež. Opět sympaťáci, jenže v nesprávný čas na nesprávném místě. U holek rozhodně bylo na co koukat a tak je jich dvojnásobná škoda, jenže vysvětlete to někdo Jasonovi. Na závěr to Jason schytá od malého Tommyho. Jelikož mám za sebou již 4 díly, tak mě nezbývá než porovnat tuhle sérii trošku s Vřískotem a upřímně, to srovnání by vyznělo mnohem lépe pro Cravenovu sérii. Tady přecejen napětí není nikterak mnoho a většinou po velice krátké chvíli končí oběť s mačetou v hlavě. 65% ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý horor, ktorý je štvrtým pokračovaním tejto kultovej série. Má dobrý príbeh o skupinke mladíkov, ktorí sa rozhodnú stráviť príjemnú zábavu na lesnej chate, pričom hneď vedľa žije menšia rodinka so synom Tommym a navyše v okolí jeden mladík hľadá svoju sestru, ale Jason, ktorý bol prevezený do márnice odtiaľ unikne a cestou späť sa im rozhodne urobiť problémy. Spracovanie nie je zlé, opäť sa nesie v štýle predchádzajúcich dielov, takže dynamickejší úvod, v tomto prípade stvárnený útekom z márnice, potom dlhšia medzera, v ktorej sa zoznamuje s postavami a v poslednej polhodinke sa to opäť rozbehne. Kvôli niekoľkým zaujímavým postavám, hlavne Tommy je to dejovo zaujímavejšie ako prvé dva diely, ale trojka mi príde lepšie spracovaná. Krvavých scén je tu priemerné množstvo a nie sú zlé, ale trochu ma sklamali. Pár na začiatku a potom viacero v druhej polovici, pričom sú celkom slušne krvavé, ale obsahovo pôsobia len obyčajným dojmom, chýba mi tu nejaký lepší nápad, ktorý by vraždy vylepšil. Hneď úvodné použitie pílky je výborné, ale je to aj jediné úmrtie, ktoré ma tu zaujalo. A ani záverečná naháňačka mi nepríde tak dynamická a zaujímavá, ako predtým. Ale film má aspoň celkom slušnú atmosféru a vo svojej kategórii priemerné napätie. Herecké obsadenie je celkom dobré, teenageri nie sú otravní a niektorým sa aj dá celkom fandiť, rodinka je sympatická, všetci si svoj účel splnia. A Jason je stále ten správny zabijak, len ho tu v prvej polovici takmer vôbec nevidno. Réžia a technická stránka sú bez väčších problémov. Tento štvrtý diel mi príde určite lepší, ako prvé dva rozbehové, ale zároveň nemá na tie lepšie, ako napríklad zaujímavejšia trojka, akčnejšia päťka alebo zábavnejšia šestka. Ale aj tak je to určite slušná zábava. Objektívna kvalita filmu- 65%, film sa páči mne na 67%. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (27)

  • Natáčení probíhalo v Kalifornii od října 1983 do ledna 1984. (Terva)

Reklama

Reklama