Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(6)

Obsahy(1)

Docent Stehlík (I. Trojan) se téměř administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Padne do týmu hned poté, co kriminalisté začínají vyšetřovat brutální vraždu mladé dívky v lese u Prahy. Snaží se být užitečný jako specialista na psychologické profilování vrahů, ale na oddělení ho mají všichni za blázna, a tak ho neúprosný šéf tvrďák Šera (O. Vetchý) posadí do kanceláře s extrémně problematickou Fousovou (T. Ramba). Věří, že si navzájem znechutí práci natolik, že z oddělení odejdou. Netuší, že stejně jako jeho áčkový tým přezdívaný „Dvojčata“ (M. Taclík a M. Hádek) budou nakonec tito dva notoričtí potížisté velmi cenní nejen v kanceláři, ale i v terénu a možná, že nejen u jedné vraždy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (199)

KafuR 

všechny recenze uživatele

První dva díly se mi líbily, ale ten poslední byl celkem zklamání. Možná ale bylo nutné, aby si Mareš s Malindou po 1. oddělení založeném na skutečných případech vyzkoušeli něco fiktivního a přitom si šlápli do každého klišoidního bahna všude, kde se to nabízelo. A také doufám, že se z toho poučí. Protože na klišé, spoléhání na náhody a idiotské chování hlavních protagonistů tu máme tuny jiných kriminálek, a já naopak doufal, že scénáristi fiktivní případ (který teda má potenciál) postaví na realistickém (nebo alespoň realisticky vypadajícím) vyšetřování. Ale bohužel, poslední díl udělal z vraha (schopného 10 let unikat policii) hlupáka (několikrát), finální expozice na místě činu doc. Stehlíka vyzněla spíše tragikomicky a korunku tomu nasadili scénáristi se zakončením, kde se všichni poplácají po zádech, přestože se většina z nich zachovala jako amatéři/hlupáci. Ale na ty první dva díly snad budu vzpomínat rád. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Další generická blbost od ČT dojela do svého konce a i ta trojka je u mě tentokrát silně hraniční. Vlastně jsem tak znavený těmato lehce zapomenutelnými minisériemi, že se mi nechce ani moc nadávat na to, co tu mohlo být všechno mnohem lépe uděláno a radši budu držet hubu a krok s přesvědčením, že u pokračování rozhodně nebudu. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Nejnovější třídílná minisérie režiséra Jiřího Stracha byla během své únorové televizní premiéry hojně propíraná v bulvárních médiích zejména kvůli kritice hereckého výkonu Terezy Ramby. Ta totiž ztvárnila mladou policistku, která si svým nevybíravým chováním nezískává příliš mnoho sympatií. Mně ale možná ještě více vadil výkon Ondry Vetchého, ve kterém jsem viděla jen a pouze kopii nabručeného Tomáše Kozáka. Docent není špatný počin, ale kvůli nevěrohodně napsaným postavám vyšetřovatelů mě dokázal zaujmout až v napínavé závěrečné třetině. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Tvůrci se tedy moc nevyprsili, ale k žehlení na nedělní večer to bylo tak akorát. Jak nepíší podle skutečných příběhů, nejde jim to. Scénář postrádal jakékoliv napětí a připomínal spíš parodii. Voříškovou už odsoudili všichni, ale i jejich oblíbenec Vetchý hrál toho náčelníka úplně stejně jako ve všech ostatních seriálech, řekla bych, že mu nechali i ty stejné džíny. Ale scénka s Renčem byla fakt ftipná. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Vypadalo to lákavě.. Kriminální série, kde hlavní postavy tvoří dva z nejlepších českých herců posledního čtvrtstoletí - Trojan a Vetchý. Současně scénáristé zůstali stejní jako v případě veleúspěšných Případů prvního oddělení (PPO). A tohle všechno navíc režíruje Jirka Strach, který už dvakrát ukázal, že tyhle trojdílné minisérie pro ČT dělat dovede.. Takže jsou očekávání naplněna? Bohužel vůbec a ČT to nezvládla.. Seriál o dvou rozdílných lidech, kteří dělají, co nechtějí ale protože musí, tak přes všechnu negativitu se podřizují.. Koncept kdy se střetne kriminalistická teorie, kterou zde symbolizuje postava Docenta coby Ivan Trojan, a ta druhá strana tedy kriminální (profesní) praxe, jež zase ztělesňuje postava Terezy Ramba jako neurvalá policistka Fousová, je docela zajímavý nápad, který by v jiném podání mohl vypadat o hodně lépe.. Z čistě arogantních důvodů se Docent dostane na oddělení vražd a "řeší je od stolu" pomocí psychologických profilů. A aby to mělo nějakou dynamiku, tak ho právě spárují s malinko problematickou policistkou Fousovou.. Negativita čišící z její postavy je tak velká, že mě vyloženě otravuje a říkám si, že by ji měl jednou někdo pořádně srovnat, takový lidi musí být na pracovišti peklo. Vrcholem pak budiž postava jejího šéfa Šery, který působí, že Ondra Vetchý prakticky hraje stejnou postavu jako v PPO, ale ne, zde kromě neustálého křiku a buzeraci nepřidává žádné vyšetřovatelské koření. Všechno by ale nějak šlo pokud by postavy, a vůbec epizody, dostaly zajímavý kriminální případ, který působí natolik atraktivně, že budete mít chuť dojít jeho rozuzlení a při cestě k němu vás dokáže nejednou překvapit, ale to se zde zase nekoná. Tohle považuji za největší neduhu projektu. Dostali jsme tři epizody, kdy ani jedná nemá parametry obstát jako povedená kriminálka. Jednoduchý případ nějakého zavražděného chlapíka, který by třeba hoši z PPO vyřešili za jednu televizní půlhodinku a i tak bychom asi remcali, jak banální to nakonec byl zločin.. Trojnásobná délka tak znamená větší zabrouzdání do všedních životů hlavních aktérů, ale ani tam nejde o nic hlubšího a k nějakým mini příběhům to má daleko.. Samotné vyšetřování mi nepřijde moc napínavé a několikrát poněkud nepřehledné a navíc v samotném rozuzlení nepřijde s ničím poutavějším. Divák u toho nemá pocit, že by něco nečekal, a to přesto že přehlednost vyšetřování není zrovna největší.. Závěrem dodám, že hláška "pracky vzhůru" už tomu navždy dá razítko.. Průměrná kriminálka, nabitá nejlepším možným castingem, která od začátku do konce drží podobné tempo a nepřílišný zájem diváka.. Ale pořád si to pustím radši než kdejaký žánrový pokus u konkurence. 60% ()

Galerie (168)

Zajímavosti (22)

  • Když policisté počítají vesty ve skladu filmařů, visí na zdi chodby za producentem plakát z filmu Laputa (2015) s tváří Terezy Ramba, která v seriálu hraje kapitánku Moniku Fousovou. (PenelopaW)
  • V jedné scéně vidíme rozhovor velitele Šery (Ondřej Vetchý) a Lukáška (Oldřich Navrátil), během kterého Lukášek prohlásí, že pochází z Třebíče, které je Navrátil skutečně hrdým rodákem. Následně se ptá i Šery, který mu řekne, že pochází z Okříšek, tedy městysu na cestě mezi Třebíčí a Jihlavou. Zřejmě ani zde se pak nejedná úplně o náhodu, jelikož Ondřej Vetchý pochází z Jihlavy. (BrMikes)
  • Pachatelův dům je na adrese Zlíchovská 701/14, Praha–Modřany. (sator)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama