Reklama

Reklama

Nepřivolávej nic zlého

(festivalový název)
  • Dánsko Speak No Evil (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Dve rodiny sa stretávajú počas letnej dovolenky v Taliansku a zostanú v kontakte aj naďalej. Rodina z Holandska pozve rodinu z Dánska na návštevu a oni sa rozhodnú vyraziť. V žiadnom prípade ale nepôjde o príjemný víkendový pobyt. (Marceloo)

Videa (4)

Trailer 5

Recenze (177)

maddy 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý thriller, ktorý stavia výhradne na dusnej, znepokojivej atmosfére, ktorá sa mu darí priam dokonale. Narozdiel od iných podobných snímkov sa po celý čas drží príjemne pri zemi a nepokúša o žiadne šokujúce výjavy. Práve naopak. Situácie, ktoré sa tu dejú stavajú skôr na tom, že hostitelia a hostia sú odlišné povahy, prakticky sa nepoznajú, sú z inej krajiny, kultúry a nedorozumenia tak môžu vznikať prirodzene. Napriek tomu, že karty, kto sú tí zlí a kto tí dobrí, sú rozdané od prvej minúty, tak Speak No Evil sa darí držať diváka v napätí a postupne budovať čoraz nepríjemnejšiu atmosféru. Jediná škoda je, že samotné vyústenie je zjavné už od polovice filmu a tak nepôsobí nijako prekvapivo. Navyše môj problém s filmom je hlavne ten, že pri spätnom prehraní deja mi nedáva žiadne zmysel prečo sa "tí zlí" chovali tak ako sa chovali a celú situáciu riešili, tak ako riešili, keď požadovaný cieľ mohli dosiahnuť aj oveľa jednoduchšími spôsobmi, bez toho, aby si vyrábali množstvo problémov s odhalením, únikom ich obetí a pod. Chápem, že je to len film a nemôžem očakávať úplne racionálne chovanie, inak by žiadne Speak No Evil nevzniklo. Bohužiaľ to vnímam ako zásadný problém v realisticky uchopenom thrilleri, ktorý sa dianie snaží predať štýlom "to sa môže stať hravo aj vám" a nakoniec vlastne nedáva zmysel, respektíve nevysvetlí prečo sa celý dej udial ako sa udial a k čomu bola celá tá hra s obetami vlastne dobrá, okrem toho, aby vyplnila 97 minútovú stopáž. CELKOVO: 6/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

-Proč to děláš?-Protože jsi mi to dovolil.- Otec blb a slaboch, matka hysterka a rozmachaná dcera k tomu - rodina, co potřebovala dostat lekci. Bjorn s rodinou dostal šanci vyváznout, jenže ji naprosto zbytečně promarnil,. A protože odejít (odjet) se může jen jednou, vyhlídky na lepší časy se vytratily. Samozřejmě se dalo poměrně brzy očekávat, kam bude film směřovat. Špatně ale byla naprosto nesympatická rodina, které to nakonec člověk tak nějak přál. A pokud se nevzepřete ani v poslední chvíli, ať už jsou šance jakékoliv, pak nezbývá než zlomit hůl. První polovina je nepříjemně tísnivá, velký podíl na tom má především temná hudba. Místy velmi pěkný vizuál, především záběry krajiny - prázdné roviny rozpálené sluncem, lom, scenérie s větrným mlýnem. Asi nejpřínosnější je to, že film může fungovat jako instruktážní - takhle se rozhodně nechovejte, jinak se potom nedivte. Čekal jsem ale něco poněkud výživnějšího... ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Jehňátko jazýček plazí, snad tím výlet nepokazí. Ovce tupé, až mě mrazí, blbí bohužel i vrazi." Ach jo. Příběh s pětihvězdičkovým potenciálem, bohužel zabitý tupým scénářem a naprosto nevěrohodným jednáním postav. Ale asi je dobře, že se Christian Tafdrup dal na psaní scénářů a režírování, protože jako profesionální psychopat by se neuživil. Oběti by imrvére svobodně odjížděly pryč nebo svévolně couraly po baráku, nacházely sbírku předmětů po předchozích obětech a v bazénu zakopávaly o plavající mrtvoly, zatímco Tafdrup by bez obav chrněl v podkroví, protože v Holandsku mají policajty jen na leštění lopatek větrných mlýnů, kvůli podpoře turistického ruchu [sic!]. Co mě ale nasralo nejvíc byl páreček dánských "rodičů". Taťka Idiot Dánský, řečený Poslední, všech odevzdaných ovcí král. Maminka zvaná "škodajazykalomímrukama", která pak jen ukázněně seděla vedle stvůry a aby se neřeklo, tak v slzách lomila rukama, místo aby se, vedena pudem mateřským, na ni vrhla a pokusila se ji uškrtit nebo vyškrábat  oči. Takhle blbý, nereálný a nasírací film jsem už dlouho neviděl. Kameny nekameny. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Začína to ako sociálna dráma a končí ako bezútešný triler s hororovými prvkami a naozaj odpudivým záverom. Zo správania dvojice z Holandska mi bolo miestami takmer fyzicky ťažko, a to ešte v momentoch, kedy sa neukázala ich pravá tvár. O motivácii Holanďanov a správaní hlavných hrdinov ku koncu by sa dalo polemizovať. Bolo to trochu pritiahnuté za uši, ale celkový dojem zostáva pozitívny. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Tohle je film kde jsou všechny postavy nesympatické a přejete jim je to nejhorší bohužel se dočkáte jen ve 2 případech z 5 speciálně ta malá holka si zasloužila daleko něco horšího než to co se jí stalo. Tak, že dánský otec je takový idiot , že dvakrát má možnost odjet z tama a pokaždé to podělá jednou dokonce kvůli pos*anému plyšákovi, kterého v tom autě stejně má stačilo jen chvilku počkat a podívat se po něm pořádně ne on si musí hrát na hrdinu a musí tam prostě jet. Je takový idiot, že si nedokáže natankovat ani benzín.  Dánská matka je tak blbá, že volá místo policie lidem o kterých si myslí, že jsou divní a má z nich blbý pocit ačkoliv se tam necítí dobře a několikrát to zmíní nechce z tama odejít a stačí jí ubezpečení , že se dotyční budou chovat lépe. Navíc žádná vegetariánka by maso nejedla tak, že kecy , že ji k tomu nutily nejsou pravda mohla říct ne.  Ta malá holka je prototyp rozmazleného spratka, kterému rodiče dávají první poslední a ona to jen zneužívá. Holandský otec se od příjezdu chová jak psychopat a  dá jim možnost si to o něm i myslet dvakrát jim dovolí ujet přičemž ten druhý únik jim neprošel jen díky náhodě.  Holandská matka na tom není o nic lépe a to postižené děcko je divné už na pohled .  Mohlo klidně na ně upozornit, ale neudělalo to. Ohledně filmu problém je v tom, že se zde tak 70 minut nic neděje máte z těch lidí divný pocit a čekáte co se s nimi stane a pořád nic pak se dočkáte , ale není to ono. Srovnání s Děsivým dědictvím je mimo to mělo děsivé děcko jednu urvanou hlavu a divné scény tady není děsivé děcko jen jedno rozmazlené a jedno němé. Děsivé dědictví měIo důvody proč se dělo to co se dělo tady důvody nedávají smysl pokud jim šlo nechat si od někoho zaplatit večeři tak mohly pozvat někoho místního a vyšlo by je to na stejno pokud jim šlo o to děcko důvody jsou stejné.  Obal filmu je mimo to děcko není vůbec podstatné stejně tak název je mimo. 60 procent za vraždu ukamenováním což se v hororech moc nevidí , když pominu kanibalské horory neviděl jsem ji tuším ještě nikde jinde. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama