Reklama

Reklama

Nepřivolávej nic zlého

(festivalový název)
  • Dánsko Speak No Evil (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dve rodiny sa stretávajú počas letnej dovolenky v Taliansku a zostanú v kontakte aj naďalej. Rodina z Holandska pozve rodinu z Dánska na návštevu a oni sa rozhodnú vyraziť. V žiadnom prípade ale nepôjde o príjemný víkendový pobyt. (Marceloo)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (189)

Eliott 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavé dílo, obzvláště tedy z psychologického hlediska. Nádherně je zde znázorněno, jak všichni vnímáme různé varovné signály. Náš šestý smysl nám tímto sděluje, že něco není v pořádku. Zároveň však slušné vychování často zabraňuje adekvátně reagovat na podobné podněty. Zmiňuji to, jelikož je to přesně náplní tohoto filmu, kdy se manželský pár i přes zjevné podivnosti svých hostitelů, pokaždé nechá uchlácholit a setrvá v nepříjemném prostředí jejich domu. Ti se navíc eskalací celé situace zjevně baví a testují tím, co všechno jim druhá dvojice dovolí. Tímto způsobem se všichni zúčastnění ocitají v začarovaném kruhu, až by nakonec předčasný odjezd působil společensky velice trapně. To ovšem vede k nevyhnutelnému konci. Přiznávám, očekával jsem výraznější vzdor a určitě bych měl z finále, ve kterém jim kladné postavy dají v boji více zabrat mnohem lepší pocit. Na druhou stranu, nutno uznat, že je přesně tento průběh pro netrénovaného a následně zlomeného člověka vcelku pravděpodobný. Nikdo si nemůže být jistý, jak by v podobné situaci reagoval a přesně proto, tento pro horor netradiční průběh tolik cením. Naprosto unikátní filmový zážitek hodný zamyšlení! ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Jako "ti divní" bývají ve filmech často zobrazováni Skandinávci. Tentokrát jsou ale v tomhle skandinávském thrilleru normální (a notně šosáčtí) Dánové konfrontováni s poněkud nenormálními Vlámy. A to je asi tak všechno, co k ději můžu prozradit. Protože kdybych napsal, z jakých konkrétních důvodů mě Gæsterne zklamali, byl by to spoiler jako kráva. Takže jen nekonkrétně: Skvělý námět, realistické postavy, příjemně pomalé tempo, postupně houstnoucí atmosféra, zajímavá zneklidňující hudba, až potud velká spokojenost. Ale bohužel nade všemi pozitivy úřaduje ono tradiční "nelogické chování postav". A hlavně v postavě Bjørna nabylo v závěru tohle úřadování opravdu tak obludných rozměrů, že mi celý film rázem zprotivilo. A ani finále se příliš nevyvedlo. Kdo má něco podobných filmů nakoukáno, bude myslím cítit velké rozčarování, protože první tři čtvrtiny se vyvíjely velice slibně. ()

Reklama

Aargh 

všechny recenze uživatele

Thriller, který si se mnou dlouho pohrával, jen aby mě na konci praštil do hlavy kladivem. Dlouho jsem nebyl po filmu tak otřesený a dlouho jsem neviděl film s tak silným, nezvyklým poselstvím: SPOILER!!! "Pokud jste ufňukaný loser a zpovykaná veganka, kteří se nezvládnou bít ani za svoje vlastní dítě, může se vám stát, že přestanete být na konci potravního řetězce." ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý thriller, ktorý stavia výhradne na dusnej, znepokojivej atmosfére, ktorá sa mu darí priam dokonale. Narozdiel od iných podobných snímkov sa po celý čas drží príjemne pri zemi a nepokúša o žiadne šokujúce výjavy. Práve naopak. Situácie, ktoré sa tu dejú stavajú skôr na tom, že hostitelia a hostia sú odlišné povahy, prakticky sa nepoznajú, sú z inej krajiny, kultúry a nedorozumenia tak môžu vznikať prirodzene. Napriek tomu, že karty, kto sú tí zlí a kto tí dobrí, sú rozdané od prvej minúty, tak Speak No Evil sa darí držať diváka v napätí a postupne budovať čoraz nepríjemnejšiu atmosféru. Jediná škoda je, že samotné vyústenie je zjavné už od polovice filmu a tak nepôsobí nijako prekvapivo. Navyše môj problém s filmom je hlavne ten, že pri spätnom prehraní deja mi nedáva žiadne zmysel prečo sa "tí zlí" chovali tak ako sa chovali a celú situáciu riešili, tak ako riešili, keď požadovaný cieľ mohli dosiahnuť aj oveľa jednoduchšími spôsobmi, bez toho, aby si vyrábali množstvo problémov s odhalením, únikom ich obetí a pod. Chápem, že je to len film a nemôžem očakávať úplne racionálne chovanie, inak by žiadne Speak No Evil nevzniklo. Bohužiaľ to vnímam ako zásadný problém v realisticky uchopenom thrilleri, ktorý sa dianie snaží predať štýlom "to sa môže stať hravo aj vám" a nakoniec vlastne nedáva zmysel, respektíve nevysvetlí prečo sa celý dej udial ako sa udial a k čomu bola celá tá hra s obetami vlastne dobrá, okrem toho, aby vyplnila 97 minútovú stopáž. CELKOVO: 6/10 ()

Sabrewulf odpad!

všechny recenze uživatele

No tpč, jako já chápu, že ne každý rodič je Liam Neeson z 96 hodin, ale ty sralbotky v hlavní roli, to byl jaký level přizdisráčství? Existuje pro to ubožáctví vůbec nějaká kategorie? Ale popořadě. Už z toho počátečního eskalování něčeho zlověstného, jsem cítil parazitování na jiných thrillerech např. výborném The Invitation (2015), jenže zatímco zmíněná pecka má uvěřitelnou pointu a rovnováhu dobra vs zla, tento sranec má hloupé, nelogické a absurdní vyvrcholení, až je to k smíchu a co hůř, běží na bázi samoúčelně násilných sraček jako je třeba Funny Games USA, jejichž smysl tkví snad jen v tom, aby si nějaký úchylný tvůrce (případně úchylný divák) pořádně pohonil. Klíčové kejkle záporného manželského páru jsou tak idiotsky nesmyslné, že by jim to prošlo možná tak poprvé, ne tak u několikátých obětí v řadě, to by prasklo velice rychle, zvlášť s těmi dětmi. No a teď k té pošahané rodince. Pozor, myslím ty klaďase! Takové UBOŽÁCKÉ, SLABOŠSKÉ HŇUPY, aby člověk pohledal. Už když se po útěku od tajemného manželského páru vraceli zpátky kvůli tomu, že dcerunka nemá svého plyšáčka, jsem jim přál tu nejhorší karmu. A to jsem ještě netušil, že na konci přijde ÓDA NA TOTÁLNÍ PŘIZDISRÁČSTVÍ s neuvěřitelnou absencí pudu sebezáchovy. Policajti se zásadně nevolají, manželka vůbec není varována a když už oba vědí, že jde jasně o život, neudělají vůbec nic. Tvl ta kráva sedí na zadním sedadle vedle psychopatické fuchtle, co před chvílí ublížila jejímu dítěti a jen bulí a běduje, místo toho, aby se na ni vrhla? Vždyť je to dva na dva + ti záporáci NEMAJÍ ŽÁDNÉ ZBRANĚ, PROBOHA!!!! Když ten retardovaný hňup, brečel a slintal jak pětiletý harant, měl jsem chuť skočit do filmu, dát mu pořádnou po držce, aby měl proč a pak zase skočit zpátky a smát se jejich degenství. Lidi tady píšou, že jim u finále nebylo dobře. Jediná moje emoce byla "blink man gif" a jediné, co mi nahánělo hrůzu, bylo pomyšlení, že takoví ultraposránci mají volební právo a občanky. Ohledně mateřské lásky se říká, že matka dokáže nadzvednout auto, když jde o život jejího dítěte. Tady ta dánská slabošská SLEPIČE by nezvedla ani prkýnko od záchodu. A to šlo o několikátou rodinu v řadě, to jako všechny rodiny před nima byly takové tupé ovečky na porážku? Ohledně záporáků by mělo platit >Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu...< a my jsme právě měli být svědky toho, jak se to pověstné ucho utrhne. Žádná jiná varianta filmu nemá smysl (stejně jako chystaný americký remake, pokud tedy nezmění konec). Samoúčelné hovno, které chce tak moc šokovat, až zapomene na veškerou logiku a smysluplnost. Kurva, 4-5hvězdičkáři, vytáhněte tu hlavu z prdele a přemýšlejte u těch filmů trochu, to už se dneska jako nedělá? ()

Galerie (37)

Zajímavosti (2)

  • Režisér Christian Tafdrup prohlásil: „Film vychází z mých vlastních zkušeností, hodně jsem cestoval a potkával spoustu lidí, o kterých jsem si myslel, že jsou cool, ale ukázalo se, že nebyli.“ (Homerking)
  • Natáčení filmu probíhalo v Dánsku, Nizozemsku a Itálii, ale muselo být dočasně přerušeno kvůli pandemii covid-19. (Homerking)

Reklama

Reklama