Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

Figu 

všechny recenze uživatele

Nenápadnej válečnej film, plnej hereckých kvalit mladej americkejch talentů... A vlastně na tom je celej film postavenej. V podstatě, když vám někdo předhodí před ksicht biják, víc jak z poloviny natočenej pouze v prostoru letadla, nemůže to rozhodnout nikdo jinej, než herci samotní. Na mě to celkem zapůsobilo! 65% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Príbeh filmu neprináša nič extra. Je to klasická šablóna - užívanie si života vojakov pred misiou, doberanie sa, následná tvrdá bojová akcia, v ktorej nie je núdza o dramatické či hektické situácie a na záver happyend. Filmy s touto tematikou sa vyrábali už v počas 2. sv. vojny v 40. rokoch, či v americkej alebo britskej produkcii. Postupom rokov sa dramatické situácie vo filme pritvrdzujú a bojová akcia vyzerá vierohodnojšie, bohužiaľ nič viac. Ak si teda odmyslím, že doberanie sa vojakov nesie modernistické znaky, určite takéto nebývali v 40. rokoch. Ešte k akcii by som doplnil to, že hoci je takmer celá robená so špeciálnymi efektami, 30 rokov od výroby už cítiť a drobné nedostatky tiež. Škoda, že aj herecky to nie je žiadna prvá trieda, možno ani druhá. Inak, kiks vo filme je, keď Zane dáva masáž srdca svojmu kolegovi, tú však ešte v 2. sv. vojne nepoznali, resp. nepraktikovali. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Posádka bombardéru B-17, intimně nazývaného Memphiská kráska, se chystá na svoji poslední misi. Předchozích 24 úspěšně zvládli, a po této, pětadvacáté, si budou moci konečně oddechnout a odejít do civilu s myšlenkou, že to zvládli. Ale poslední mise bývá obvykle ze všech ta nejtěžší, a nejinak je tomu i 17.května 1943 při útoku na Brémy... Tak jsem zjistil, že ani nevím, jestli se mi film líbil nebo nelíbil. Na jedné straně mu nemohu nic vytknout (kromě občasné televizní laccinosti), na straně druhé se, i přes poutavost prostředí, vcelku nic nedělo - start - autopilot až na místo - dvě otočky - shození bomby - a šup zpátky. Trochu to přeháním, ale opravdu mi celý útok přišel jen jako výlet do Brém (útočící německé stíhačky se netrefily, protiletecká obrana taky ne)... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to určitě dobře, že takový film natočili. Je dobré si připomenout, jaká ta válka byla vlastně naprostá pakárna, že? Nahňácat co nejvíc lidí do železné kisny, dát tam co nejvíc kulometů a vyrazit na výlet na kontinent. Naděje na sestřelení téměř tutová. V Memfiské krásce je pár silných momentů, člověk si prohlídne létající pevnost, vzdušné souboje, dobrý film. Ale naší Nebeští jezdci to rozhodně nejsou, ani Tmavomodrý svět. Takže stačilo jednou. 80% ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

"Holka, tebe mít v posteli, tak zpívat přestaneš"....Kráská je umíchána z běžných ingrediencí, které ji předurčují ke kvalitnímu filmovému zážitku. Co má však výjimečné oproti klasickým leteckým válečňákům, je nezapomenutelná banda frajerské posádky, jejichž každý člen, jako by se pro svoji roli narodil. Pěti hvězda hlavně za ně, neboť tak kvalitní a důvěryhodné výkony se nazapomínají!! ............."banditi na pátý hodině" ()

Galerie (24)

Zajímavosti (19)

  • Poslední mise Memphiské krásky, kterou zobrazuje film, byla ve skutečnosti klidná a ne takto bouřlivá. Filmová mise vznikla jako součet dramatických událostí, které zažila nejen posádka Memphiské krásky, ale i celá letka. (greghouse)
  • Ve filmu je poslední misí Memphiské krásky útok na leteckou továrnu v Brémách. Ve skutečnosti byl útok na Brémy její 21. misí a poslední, tedy 25., byl útok na přístav v německém Wilhelmshavenu. Některé zdroje pak uvádí jako poslední cíl ponorkové doky ve francouzském Lorientu, na každý pád však nikoliv Brémy. (Foxhound#1)
  • Skutečný pilot Memphiské krásky se jmenoval Robert Morgan. Jeho jméno bylo změněno stejně jako mnoha dalších mužů z letky (liebgott)

Reklama

Reklama