Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Realistické válečné drama nejdéle sloužící posádky bombardéru při denním náletu na Brémy. Kdysi mi trochu vadila jistá jednoduchost scénáře a absence velkých citů, nyní napotřetí však zvyšuji hodnocení - právě za tu strohou dobře vystiženou válečnou pravdu o letcích. Churchill o nich pronesl: "Ještě nikdy na poli lidského konfliktu nedlužilo tolik lidí tak mnoho tolika málo lidem." Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=gS3AQepBW-g ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Na Memphiskou krásku mám dva názory. První je ten že se film odehrává z větší části ve vzduchu, v jednom utěsněném prostoru, s pořád opakovanými efekty a záběry. Na druhou stranu i přes to všechno jsem se ve filmu nenudil, a až na ten trošku bídný začátek se to docela rozjelo, a když se podívám na rok tohoto filmu tak zjišťuji že to vůbec není špatné. 55% ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Krásně nasnímaný válečný snímek, jehož největší předností je legenda Druhé světové války Boeing B-17 "Flying Fortress". Memphis Belle se rovněž může pochlubit sympatickými hlavními herci a příběhem, který nepostrádá pořádnou dávku napětí a akce. Pro všechny fanoušky tohoto stroje, potažmo i Druhé světové války je toto zkrátka "must see" záležitost. Skvělá práce! „Hey, are those size eights? How about leaving a little will saying when you get your ass shot off on your first mission that those nice, shiny new pumps come to me, huh?“ ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Top komentář golfisty je stručný, tentokrát ale trochu nepřesný - jednalo se totiž o bombardér amerického letectva (jejichž základna byla v Anglii). Co se filmu týče, je to dobrý a trochu i dojemný válečný letecký film, který je však v dnešní době už trochu vousatý. Ale zase je to příležitost shlédnout spoustu velkých herců v dobách jejich začátků (včetně Samvěda Křepelky :)) ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Film, který nenadchne něčím velkolepým ale v podstatě (možná právě proto) mu není co vytknout. Memphiská kráska by šla vzdáleně přirovnat k Pearl Harboru ale je tu mnoho rozdílů. Celý film je celkem stroze zato však velice dobře zrežírovaný, ukazuje v obo dvou částích filmu (na základně i ve vzduchu) přesně to co je potřeba a dává dostatečný prostor pro vykreslení charakteru všech mladých letců, jejichž výběr do filmu mi přišel velice velice povedený a jejich výkony hodně přesné. Víc z toho asi dostat nešlo. 4,5* ()

Galerie (24)

Zajímavosti (19)

  • Poslední mise Memphiské krásky, kterou zobrazuje film, byla ve skutečnosti klidná a ne takto bouřlivá. Filmová mise vznikla jako součet dramatických událostí, které zažila nejen posádka Memphiské krásky, ale i celá letka. (greghouse)
  • Od počátku války obě strany konfliktu praktikovali kobercové bombardování s cílem zničit celé bloky domů a pozabíjet co nejvíce civilistů. Proto je vyloučeno, že by velení nabádalo piloty brát ohled na nemocnici nebo školu a už vůbec, že by piloti kvůli tomu riskovali život. (PD321)
  • Společné s Memphinskou kráskou turnus ve stejné době dokončila také další B-17 Flying fortress „Hell's Angels“. (liebgott)

Reklama

Reklama