Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Animovaný

Recenze (383)

plakát

Hrozba smrti (2024) 

Našlapaný úvod který vybízí k drsnému cestovatelskému dobrodružství. Filmy, ve kterých se hlavní postavy vydávají prozkoumávat neznámé prostředí mám rád, o to více, když je hlavní postavou Jake Gyllenhaal, který umí dávat do držky. Napětí i akční scénky jsou skvělé a zábavné. V průběhu, po tom co se objeví Conor McGregor, ale film docela zešílí a nabere obrátky ve stylu Fast & Furious. Velká škoda!

plakát

Odloučení (2022) (seriál) 

Temné psychologické workspace drama s originálním nápadem, ale pomalejším dějovým vývojem. Seriál nabízí jedinečný pohled na firemní kulturu a zkoumá důsledky oddělení pracovního a osobního života způsobem, který je jak znepokojivý, tak fascinující. Kamera a vizuální styl umocňují klaustrofobickou atmosféru a napětí, zatímco překvapivě podmanivý soundtrack skvěle podtrhuje temné a mysteriózní tóny příběhu. Pokud jste dostatečně trpěliví a máte rádi nevšední tvorbu, doporučuji.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Ta atmosféra je prostě ohromující! Tiše ploužící se písek, zvuk větru a pohled na rudě oranžové nebe vytvářejí neuvěřitelně sugestivní prostředí. Kromě nádherného vizuálu a jednoho z nejpůsobivějších soundtracků poslední dekády, na filmu velmi oceňuji jeho pomalý a promyšlený dialogový průběh. V poslední době se mi zdá, jakoby se filmy obecně snažily rychle naplnit dopaminový deficit svých diváků, avšak Denis Villeneuve zkrátka nikam nespěchá. Dopřává dostatek času na plné ponoření se do jiného světa. Je paradoxní, že film má i přesto intenzivní spád, je akční, dramatický i romantický, a zároveň svou originalitou zcela univerzální a umělecký. Villeneuve opět prokazuje své mistrovství v budování atmosféry a hloubky.

plakát

Maestro (2023) 

Prozaická epika skvělé umělecké duše. Leonardo Bernstein je legenda klasické hudby a Bradley Cooper umí ze svých hereckých rolí vytěžit maximum. Tady tomu není jinak. I přes unikátnost příběhu, historické kulisy, perfektní herecké výkony, autentickou dobovou atmosféru a kvalitní zpracování, byl ale příběh trošku hůře strukturovaný a možná až příliš komplikovaný. V jednoduchosti je hold občas síla!

plakát

Vánoční ulička (2023) 

Eddie Murphy je skvělý, takhle si ale jeho velkolepý návrat na filmové plátno nepředstavuji. Hloupý, neoriginální vánoční příběh, který je jen ukázkou lidského šílenství a absurdní zvrhlosti. S vánocemi to nemá kromě světýlek ale opravdu nic společného.

plakát

Pasažéři (2016) 

Fascinující kombinace sci-fi a romantiky, která nabízí hluboký pohled na osamělost a lidskou potřebu po společnosti. Scénář je sice jednoduchý, ale hezky promyšlený a nabízí zajímavý pohled na etické otázky a morální dilemata. Zajimavý byl i vizuál a nádherně jemná hudba Thomase Newmana. Samotný námět by šel možná ale ještě v jistých částech zdokonalit.

plakát

Jack Reacher (2022) (seriál) 

Dokonalá nálož testosteronu! Alan Ritchson doslova exceluje ve své životní roli, která mu padne jako ulitá. Výborná volba při castingu, skvělé obsazení vedlejších postav, pečlivě propracovaný scénář. Celkově se mi líbila hloubka, psychologie postav a dynamika děje. Akční scény jsou brilantně zpracované, nabízející adrenalinové momenty a režie prokazuje vysokou úroveň profesionality. Přiznávám, že od Prime jsem takto kvalitní produkci nečekal, zvláště v seriálovém formátu. Díky a těším se na další díly!

plakát

Kosmonaut z Čech (2024) 

S jistou subjektivní perspektivou dokážu asi pochopit, že knižní předloha sama o sobě musela působit velmi zajimavě, psychologicky i mysteriózně, a že veškeré dialogy a aspekty samoty spolu s podstatou a řešením osobních problémů včetně představy a smyslu pavouka, mohly působit v čtené podobě více kreativně a přirozeně. Zfilmování mi přpadalo jakoby neúplné, atmosféra nebyla dostatečně vstřebatelná, chyběla tomu hloubka a celé to působilo spíše podivným dojmem.

plakát

Jídlo dělá člověka: Experiment s dvojčaty (2024) (seriál) odpad!

Bohužel, je to vcelku smutné, když je celý pořad postaven na výzkumné studii, která sleduje jen část parametrů, které se jí zrovna hodí do narativu. Hlavním měřícím parametrem pro vytvoření závěru oné studie bylo po časovém úseku osmi týdnů snížení LDL (žádoucí) u lidí s veganskou stravou, nicméně o tom, že studie také registrovala snížení jejich HDL (nežádoucí u zdravé diety), případně zvýšení triglyceridů (už vůbec ne žádoucí), o tom už se nemluvilo! ZDROJ

plakát

Sex O'Clock (2023) (seriál) 

Ve zpropadených českých televizních vodách nadmíru podařená, vtipná, osobitá a všestraně vyvážená drama série z rodinného prostředí. Překvapivě nápaditý scénář, kvalitní herecké výkony, skvělá hudba a výborná struktura z hlediska výprávění i střihu. Okolní prostředí blízkého Zlína podáno také velmi originálně. Oproti svému britskému předchůdci se drží při zemi a ve více konzervativnějším duchu, z čehož jsem měl zvláště v posledních dílech velkou radost. Skutečně velké a hlavně nečekané překvapení, u české produkce dávám zpravidla o jednu hvězdu více, protože tohle se u nás prostě příliš nevidí!