Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Krásně nasnímaný válečný snímek, jehož největší předností je legenda Druhé světové války Boeing B-17 "Flying Fortress". Memphis Belle se rovněž může pochlubit sympatickými hlavními herci a příběhem, který nepostrádá pořádnou dávku napětí a akce. Pro všechny fanoušky tohoto stroje, potažmo i Druhé světové války je toto zkrátka "must see" záležitost. Skvělá práce! „Hey, are those size eights? How about leaving a little will saying when you get your ass shot off on your first mission that those nice, shiny new pumps come to me, huh?“ ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky historických letadel...vlastně jenom pro ně. 1) Flyboys odlétají na svůj poslední bojový let. Jistě lze pochopit nervozitu i selhání jednotlivců, zvláště, když je odchod z válečného pekla na dosah ruky, ale film předvádí hysterické chování většiny posádky za letu a u některých i před ním. Kde jsou zkušenosti z dvaceti čtyř předchozích bojových operací?_____ 2) Polovina osazenstva jsou nesympatické postavy s psychopatickými rysy._____ 3) První hodinu tvoří fádní seznamování s vojáky, aby pak divák sledoval jejich hysterické chování na palubě._____ 4) Film je výrazně hůře hodnocen na IMDB (69 %) oproti aktuálnímu stavu na ČSFD (78 %)._____ 5) Vzhledem k množství faktických nepřesností a chyb nemohu snímek vnímat ani jako informaci o válce._____ 6) Výstižný koment: danny79***. ()

Reklama

maxi6 

všechny recenze uživatele

.......Nejslavnější těžký bombarder B-17 se úspěšně vrátil z akce. ........V tomto koprodukcnim remaku filmu z r. 1944 od W. Wylera http://www.csfd.cz/film/9920-memphis-belle-a-story-of-a-flying-fortress-the/ jsou místo skutečného města Lorient ve filmu bombardovány Brémy. Celý příběh se slavným letadlem a jeho posádkou je malinko přimóděn do amerického hávu, pro efekt a napětí je přidáno několik vzrušivých momentů během letu, které se vlastně ani ve skutečnosti nestaly. V každém případě tuto verzi z roku 1990 považuji za jeden z těch lepších filmovým válečných leteckých bonbónků, které byly doposud vyprodukovány. Nebýt dlouhého seznamovacího začátku a závěrečného happy endu, určitě by tento film s leteckou tématikou získal mnohem více ocenění............. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojich najoblúbenejších vojnových filmov z detských čias. Je to príbeh posádky bombardéru B-17 alias lietajúcej pevnosti s menom "Memphis Belle". Posádka má za úlohu bombardovať továrne na zbrane v nemeckých Brémach. Po splnenej úlohe však nastanú komplikácie a posádka musí bojovať o prežitie a bezpečné pristánie lietadla. Film je dobre zrežírovaný a velmi slušne zahraný. ()

Lichty 

všechny recenze uživatele

Klasickou metodou natočený film o letcích z druhé světové, který je skoro stejně emotivně silný, jako Ponorka. Oceňuji hlavně dobře vykreslené charaktery posádky, díky nimž budete celý útok na Brémy prožívat téměř jako jejich spolubojovník. Pocitu autenticity však silně napomáhají i fenomenální výkony mladých herců a Catonovo režisérské umění, které je založeno na klasické obrazotvornosti. S modernějším hávem (Základní Instinkt 2) by to neměl přehánět. :) ()

Galerie (24)

Zajímavosti (19)

  • Původní Mephiská kráska byla B-17 verze F, ale všechny B-17 použité k natáčení byly verze G. Bylo proto nutné tyto letouny upravit tak, aby se co nejvíce podobaly verzi F. Nejzásadnějšími úpravami bylo odmontování spodní střelecké věže pod přídí, přebarvení letounů na olivově zelené s šedým spodkem a nastříkání příslušného označení včetně malůvek "pin-up girls" na přídi. (Foxhound#1)
  • Srdeční masáž, kterou Val (Billy Zane) dává Dannymu (Eric Stoltz), by nebyla možná, protože práce Baltimorských lékařů Kouwenhovena, Knickerbockera a Judea o masáži srdce se objevily až počátkem 60. let 20. století. (WillyMarks)

Reklama

Reklama