Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Top komentář golfisty je stručný, tentokrát ale trochu nepřesný - jednalo se totiž o bombardér amerického letectva (jejichž základna byla v Anglii). Co se filmu týče, je to dobrý a trochu i dojemný válečný letecký film, který je však v dnešní době už trochu vousatý. Ale zase je to příležitost shlédnout spoustu velkých herců v dobách jejich začátků (včetně Samvěda Křepelky :)) ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Posádka bombardéru B-17, intimně nazývaného Memphiská kráska, se chystá na svoji poslední misi. Předchozích 24 úspěšně zvládli, a po této, pětadvacáté, si budou moci konečně oddechnout a odejít do civilu s myšlenkou, že to zvládli. Ale poslední mise bývá obvykle ze všech ta nejtěžší, a nejinak je tomu i 17.května 1943 při útoku na Brémy... Tak jsem zjistil, že ani nevím, jestli se mi film líbil nebo nelíbil. Na jedné straně mu nemohu nic vytknout (kromě občasné televizní laccinosti), na straně druhé se, i přes poutavost prostředí, vcelku nic nedělo - start - autopilot až na místo - dvě otočky - shození bomby - a šup zpátky. Trochu to přeháním, ale opravdu mi celý útok přišel jen jako výlet do Brém (útočící německé stíhačky se netrefily, protiletecká obrana taky ne)... ()

Reklama

ainny 

všechny recenze uživatele

Můžu doporučit i tomu, koho válečný filmy neberou. Tohle dílko není jenom o válce, je i o přátelství, o lásce a o chuti k životu. Navíc je chvilkami i prošpikován jemným humorem, který celou tragédii války odlehčí. Kouzelná je scéna, kdy jeden z hrdinů vrátí do života umírajícího kamaráda se slovy: Zkus to ještě jednou a zabiju tě!. :^) ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Bohužel spíše jen průměrný film z 2. světové války o pilotech bombardérů B-17. V Memphis Belle se objevila řada známých herců a ti tu podali dobré a hlavně uvěřitelné herecké výkony. Film dost staví na svém závěru, ale vše co tomu předcházelo nebylo tak poutavé jak by mohlo a mělo být, což je škoda. Z daného tématu se určitě dalo vytřískat více - 60%... ()

greghouse 

všechny recenze uživatele

Díky tomuhle filmu se B 17 stala mým nejoblíbenějším letadlem druhé světové války :-), ale je to už dávno a přeci jen po přečtení biografie velitele Krásky kapitána Morgana ( ano jako ten rum ;-))koukám na film trochu jinak ale z nostalgie *****. Ten film má super hudbu parádní obsazení a skvělou atmosféru, vidíme zde stísněnost bombardéru podobně jako je vidět omezený prostor v Das Boot. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (19)

  • Skutečný pilot Memphiské krásky se jmenoval Robert Morgan. Jeho jméno bylo změněno stejně jako mnoha dalších mužů z letky (liebgott)
  • Natáčelo se na bývalém vojenském letišti RAF Binbrook v Lincolnshiru a v leteckém muzeu v Duxfordu. (Foxhound#1)
  • V záběru, kdy je vysouván podvozek, je možné spatřit dolní otočnou kopuli, která však upadla již dříve během souboje s německým letadlem. (N...N)

Reklama

Reklama