Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

Aldamir 

všechny recenze uživatele

Objektivně to určitě není nejlepší film na světě, nejspíš ani nejlepší válečný film, ale přesto bych se na něj byl schopen dívat pořád dokola. Je totiž ukázkou toho, jak se dá natočit kvalitní film i bez hvězdného obsazení. Výborná psychologie postav, slušný start kariéry třeba pro Billyho Zanea, Seana Astina nebo Matthewa Modina, alespoň pro mě životní role Erica Stoltze, vynikající, byť v posledních deseti minutách trochu čitelný scénář a v podmínkách americké válečné kinematografie velmi vzácný příběh nevystavený na individuálním hrdinství, ale na síle kolektivu. Když v závěru letu zpočátku se svou smrtí smířený fatalista D.B.Sweeney zuřivě točí klikou ručního vytažení podvozku a kříčí "my tady přece neumřem" nebo když plukovník Harriman předčítá tomu otravnýmu novináři dopisy od příbuzných mrtvých letců, vždycky brečim jako malej kluk. A nikdy nezapomenu na hlášku Billyho Zanea, když mu těžce zraněný Stoltz zkolabuje v náručí, jemu se podaří ho oživit a ucedí: "Zkus to ještě jednou a zabiju tě..." Pouze třešničkou na dortu je nádherný soundtrack. 100,5%, kdyby to šlo... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Memphis Belle jsem viděl v 90.letech na VHSce tolikrát, že bych na místě bombometčíka trefil brémskou továrnu na letadla i přes clonu mraků a jako její zasloužilý divák si na ní cením dvou věcí: 1.) staré poctivé práce s užitím opravdových letadel a modelů, která sice při tricích může někdy vypadat směšně, ale zbylou autenticitou tenhle nedostatek plně vynahrazuje, 2.) možnosti vše porovnat s Nebeskými jezdci a být hrdý na to, že i my jsme v minulosti dokázali natočit film, který má (hlavně svým vyzněním) pořád navrch před hollywoodskými válečnými spektákly.. P.S.: Rád bych se zeptal spodního střelce Seana Křepelky Astina, jestli je nebezpečnější Messerschmitt Bf 109, nebo fellbeast osedlaný Nazgûlem.. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

Obávaný bombarder B 17 - hovorilo sa mu aj "lietajúca pevnosť, pre svoju vybavenost (5 gulometov, rychlopalne delo, ) film rozdeleny na dve časti v prvej poukazuje na naladu posádky pred poslednym letom v druhej polovici filmu je aj trocha boja a lietadlo v akciii samozrejme - ako inak zdramatizovany ale úspešný koniec. U mňa slabá štvorka. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Značně slabý film, v podstatě se jedná o závěrečný dramatický nálet a vatu kolem toho. Skutečně přes hodinu sledujeme jen jak se na nálet posádka připravuje, mezitím poznáváme jednotlivé členy posádky, kteří jsou jeden nesympatičtější než druhý. Čekal jsem že závěr bude mít epické vyvrcholení, bohužel to bylo jen komorní drama s dobrým koncem. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Memphiská kráska je originální. A je o to zajímavější sledovat životy osazenstva jednoho z mnoha bombardérů B-17. Avšak jako válečný snímek je spíše nedotažený, nebo-li usekaný. Chvíle v oblacích si užíváte, ale akce jsou poněkud prkenné. Samozřejmě na svou dobu určitě dobře odvedená práce, ale i tak se mi zdá, že potenciál byl daleko větší. I přesto tento snímek ukazuje na hrdiny, kteří bojovali ve vzduchu a měli by mít čest a uznání! ()

Galerie (24)

Zajímavosti (19)

  • K natáčení byly použity dvě z osmi funkčních B-17 Flying Fortress, které byly v té době k dispozici. Jedna z nich nesla jméno "Sally B". (Foxhound#1)
  • Skutečný pilot Memphiské krásky se jmenoval Robert Morgan. Jeho jméno bylo změněno stejně jako mnoha dalších mužů z letky (liebgott)

Reklama

Reklama