Reklama

Reklama

Kde zpívají raci

  • USA Where the Crawdads Sing (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Úchvatný, tajemný příběh podle úspěšného knižního románu „Kde zpívají raci“ vypráví o Kye, opuštěné dívce, která až do dospělosti vyrůstala sama v nebezpečných mokřinách Severní Karoliny. Celé roky se šířily po Barkley Cove historky o „dívce z mokřin“, které izolovaly strohou a odmítavou Kyu od místní komunity. Když se v Kyině životě objeví dva přitažliví mladíci z města, začne se novému, neznámému světu otevírat. Jenže ve chvíli, kdy jednoho z nich najdou mrtvého, ji komunita bez váhání označí za hlavní podezřelou. Případ se začne rozvíjet, je stále nejasnější a hrozí, že budou odhalena mnohá tajemství, pohřbená v mokřinách. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (231)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Neprávem přehlédnutý klenot v loňské bohaté nabídce dramat, který diváka vtáhne do dost neokoukaného prostředí, v němž se odehraje zprvu možná prvoplánová, ale ve finále dost atraktivní zápletka, kterou mi tvůrci prodali se všemi nadstandardními dodatky. Spousta filmů trpí odfláknutým koncem, ten zdejší mě ale slušně zasáhl. Až by mi lákalo sáhnout i po knižní předloze. [viděno na HBO Max 25.11.2023] ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, což bude pro mne očividně plus. Zdánlivě sentimentální příběh se po všech peripetiích promění v čistokrevné drama, kde jde o život. A do poslední chvilky jsem si nebyl jistý, jaký verdikt, bez ohledu na skutečnost, zazní. Oceňuji, že i když je film o nezměrném zlu v lidech, tak dává prostřednictvím hlavní hrdinky sílu a naději jít přes překážky, ať jsou sebevětší. Film nijak zvláště mysteriózní není, což mne původně nalákalo. Je ale zvláštně magický a poetický, když se do popředí dostane čarovná příroda. A ta je tu opravdu úžasná. A jakmile jsem viděl všechny ty přírodniny a kresby, říkal jsem si, co by s tím asi udělal P. Greenaway. Příběh mohl klidně skončit v soudní síni, ale je fakt, že katarze tímto zazněla naplno. Snad jen mohly divákovi zůstat větší pochybnosti... ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Obrovské filmové překvapení, nabízející velice silný emotivní zážitek, ze kterého jsem byl naprosto paf a neskutečně mě celý ten krásný, zároveň ale velmi smutný příběh oslovil a sedl. Chválit na tomto snímku toho tedy hodlám spousty, respektive úplně všechno, nicméně jako první musím zmínit ústřední postavu hrdinky, o které musím konstatovat jen jedno jediné, a to že jsem už dlouho žádné postavě tak nedržel palce, jako právě jí, stejně tak jako mi žádná filmová hrdinka nebyla tak sympatická, jako právě tato, k čemuž samozřejmě nemalou měrou pak přispělo i její obsazení půvabnou a hlavně talentovanou okatou Daisy Edgar-Jones, které jsem uvěřil každý její pohled, každé gesto, prostě si mě omotala kolem prstu a ať už to s její postavou bylo ve finále jakkoliv, tak prostě za mě z její strany to byla jedna obrovská paráda. Když už jsem jinak u těch postav, tak skvělé a výrazné byli i všechny ostatní postavy, stejně tak jako jejich herečtí představitelé, no a určitě musím vyzdvihnout i přítomnou nevídanou chemii mezi Daisy Edgar-Jones a Taylor John Smithem, kteří tu vytvořily úžasný milostný pár. Dalším zásadním pozitivem tu je pak strhující zápletka, odehrávající se ve dvou časových rovinách, a upřímně obě dvě mě naprosto semlely, i když každá svým způsobem, kdy ta retrospektivní byla neskutečně silná po emotivní stránce, zatímco ta z přítomnosti ze soudního procesu mě pro změnu zas ohromila svou napínavostí a poutavostí. Jinak skvělá je i velmi výrazná atmosféra a velice mě zaujalo i prostředí, ve kterém se film odehrával. Kde zpívají raci je zkrátka ve všech ohledech dech beroucí podívaná, která mě nadchla, která mě emotivně semlela a která si nic jiného, než plný počet * nezaslouží! ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(83/2022) / Po dlhšej dobe môžem konštatovať, že ma film príjemne prekvapil. Kto by chcel, nejaké detaily by sa nájsť dali. Ako ucelený filmový zážitok ale v zásade bez výhrad. Pri filmoch sú spravidla dôležité dve veci. Príbeh a scenár. Príbeh je síce z jednoduchších ale scenár, takmer dokonalosť. Knihu som nečítal, ale kto ju pretvoril do filmového scenára si dal riadne záležať. No nestratil som pozornosť snáď ani v jednej scéne. Herci sa výborne hodili do svojich úloh, samozrejme hlavná herečka to potiahla neskutočne. Krimi zložka je trochu poslabšia ale dáva aspoň vyniknúť vývoju postáv. Veľmi veľmi pekný filmový zážitok. (9/10) ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Film Kde zpívají raci upoutá diváka zaprvé nádhernými exteriéry rozsáhlých bažin a zadruhé i příběhem, byť to ale místy zavánělo červenou knihovnou. Vedle bodrého Davida Straithairna a slizkého Harrise Dickinsona mě oslovila pro mě dosud neznámá Daidy Edgar-Jones, která byla skvělým ztělesněním divoké nevinnosti (či nevinné divokosti). Vedle kriminální zápletky a milostného příběhu mě zaujala linie s ilustracemi přírody (hned jsem si vzpomněl na dokument Ptáci Ameriky). V závěru film možná působí jako přeslazená pohádka, nicméně i takové příběhy mě dokážou mile oslovit. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (16)

  • Jeden z policajných člnov počas naháňačky po močiari má LED svetlá s nízkym profilom a vysokou viditeľnosťou modrej farby. Tieto svetlá by v 50. rokoch neexistovali. Navyše, polícia vtedy nepoužívala modré svetlá. Polícia by používala červené "gumball" svetlá. (Pat.Ko)
  • Keď sa Chase (Harris Dickinson) a Tate (Taylor John Smith) bijú v prístave, v širokom zábere je vidieť, že Harris Dickinson takmer stratil ľavú topánku. Scéna sa prekríži s iným pohľadom a topánka je znova na nohe. (Pat.Ko)
  • Pieseň, ktorú Chase (Harris Dickinson) spieva Kye (Daisy Edgar-Jones) v posteli, sa volá "Long Black Veil" a je to ľudová balada od Leftyho Frizzella z roku 1959 o mužovi, ktorý odmieta poskytnúť alibi, keď je obvinený z vraždy, ktorú nespáchal. (Pat.Ko)

Související novinky

Startuje týden nejúspěšnějších filmů

Startuje týden nejúspěšnějších filmů

14.12.2022

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 15. do 21. prosince tohoto roku BestFilmFest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama