Reklama

Reklama

Tiché místo: První den

  • USA A Quiet Place: Day One (více)
Trailer 13

Obsahy(1)

Sam (držitelka Oscara Lupita Nyong'o) původně vyrazila do New Yorku na jednodenní výlet. Protože někteří lidé mají nehoráznou smůlu, vybrala si den, kdy přiletěli. Obřímu hmyzu podobní mimozemšťané okamžitě začali dávat lidem najevo, že je jen otázkou času, kdy přestanou být pány tvorstva. Ti, kterým se podaří přežít první vlnu útoků, zjišťují, že jedinou ochranou proti vetřelcům je zůstat naprosto potichu. To se snadno řekne, ale těžko realizuje, obzvlášť v nejhlučnějším městě na Zemi. New York se rázem mění v obří past, ze které se všichni snaží co nejrychleji a nejtišeji uniknout. Sam prchá společně s Ericem (Joseph Quinn), cizím chlapem, na něhož náhodou narazila ve snaze někam se schovat. Ve dvou se to sice lépe táhne, na druhou stranu ale exponenciálně vzrůstá hrozba, že vám unikne nějaké slovo, do něčeho vrazíte, něčím zachrastíte… A oni čekají. (Cinemart)

(více)

Videa (18)

Trailer 13

Recenze (266)

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Asi takhle, když si cápka dřív všimne, že z pneumatiky uniká vzduch, než toho, že jí auto drtí nohu, tak to o něčem vypovídá. Bohužel mi přišlo, že film se přesně nesl v takovéhle atmosféře, kdy postavy mají úplně nesmyslné priority a nebýt v hlavní roli, jsou už dávno mrtvé a ti, co se chovají logicky, prostě umřou. Protože asi takhle, o motivacích postavy Lupity Nyong'o víme jenom to, že má kočku a chce pizzu. A na tom je postavený celý film a její celé rozhodování. Nabízí se tu hromada věcí, ale prostě ne... No co... aspoň Joseph Quinn se snažil. Jinak to není nějaké extra světoborné. Jo, technicky pěkné a v jednu chvíli mě to dokázalo zasáhnout jako jednička (protože to udělalo přesně to samý (ten brácha s malou ségrou), ale hned to zapadlo), ale jinaik se mi to snad i okamžitě začalo vykuřovat z hlavy. Hele, sorry, ale tohle fakt nedokázalo chytit. Tohle ždímání původního nápadu už stačilo. Příště udělejte třeba Hlasité místo, prosím. 5,5/10 více ZDE: ()

Steven47 

všechny recenze uživatele

Naprosto chápu, proč mnozí tenhle díl kritizují – jako prequel totiž opravdu prakticky vůbec nerozvíjí fikční svět Tichého místa. Jelikož jsem se u něj ale bavil, tak nemám sebemenší důvod si to tímhle pohledem kazit. Po stránce atmosféry film šlape více než dobře, několik málo lekaček nepůsobí na sílu a plní svůj efekt, ústřední dvojice je sympatická a ve finále snímek zvládá díky ústřednímu tématu i mírně emočně zapůsobit, byť stále v mantinelech žánrových klišé. Lupita Nyong'o je ve své poloze výborná od samotného začátku, Joseph Quinn si mě navzdory rozpačitému představení, kdy působí poněkud otravně, nakonec taky získal. Možná jen škoda, že rozuzlení, resp. závěrečná akční scéna, je poněkud uspěchaná. Celkově se však jedná o velmi solidní žánrovku, kterou zkrátka v očích veřejnosti poněkud shazuje příslušnost k zaběhlé sérii a s tím spojená nenaplněná očekávání. Za mě ale úplně v klidu obstojí. 7/10 ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Žena, její kočka potápěč a psík z Kentu se smutnýma očima jdou uprostřed invaze nevidomých mimozemšťanů do Harlemu na pizzu. Nečekaně komorní newyorkské jeviště, co chtělo čerpat ze slavného divadla Children of Men a na něm vše prostupující tichá touha neodejít, která může omluvit přibývající sentiment. Žlutý svetřík Sam a její zaprášená tvář naznačovaly, že to možno číst i trochu jinak („Dust Lady“ Marcy Borders, 9/11). Škoda, že poslední záběr tou vteřinou navíc podcenil divácký důvtip.. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Množstvo výborných nápadov ( mačka, zomierajúca hlavná hrdinka) ktorá nedosahuje ani spolovice takých kvalít, ako predošlé dva diely. Je to natočené rutinne a bez akejkoľvek zaujímavej scény. Vždy keď sa dlhšiu dobu niečo nedeje, treba do niečoho zakopnúť alebo niečo zhodiť, ale napätie sa z toho veľmi nevytvorí, keďže je to komorný film a hlavné postavy majú viac šťastia ako rozumu. Osobne mi nevadí, že to nerozvíja mytológiu príšer, ani že sa nedozvieme nič nové. Ale neverím tomu, že aj tento príbeh je v zásade rovnaký, ako tie čo sme už videli (plus mínus iná emócia alebo postava). Chcelo by to nejakú novosť, nie len naznačené nejaké podivné hniezdo, ktoré  na konci filmu aj tak vyšumí do prázdna. Lupita je ale skvelá. O to pokoj. Za mňa ale priemer na jedno pozretie. Predošlé dva filmy ma bavili viac. ()

Chewy 

všechny recenze uživatele

Už první díl jsem neprožíval, i když mi obecně přišel fajn, nečekal jsem, že by se dal námět víc těžit. Pokračování se stále přehlíženým Cillianem nic nového nenabídl a třetí díl je bída. I přes relativně krátkou stopáž se film vleče a nenabídne žádnou pamětihodnou scénu. Je to nekonzistentní, předvídatelné a bez napětí. Největší pochopení jsem měl pro potřebu si dát pizzu a hlídat svého mazlíčka. Pokud chcete teror v ulicích NY, doporučuji Cloverfield. První den za 4/10, 2*. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (8)

  • Lupita Nyong'o prosila Sarnoskiho, či by mohli zmeniť zviera kvôli jej strachu z mačiek. Nakoniec prešla terapiou a po nakrúcaní si sama zaobstarala mačku. (Arsenal83)
  • Napriek tomu, že sa pri réžii uvažovalo o niekoľko známych hollywoodskych tvorcov, nezávislý filmár Michael Sarnoski bol vybraný ako režisér na základe jeho silnej réžie filmu Prasa (2021). (Arsenal83)
  • Natáčení probíhalo od 6. února do 11. dubna 2023 v Londýně, ačkoli se film odehrává v New Yorku. (Homerking)

Související novinky

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

25.06.2024

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Hugh Jackman a smrt Robina Hooda?

Hugh Jackman a smrt Robina Hooda?

06.05.2024

Vzniklo už dost filmů o Robinu Hoodovi? Jak se zdá, tak ne. Tento by mohl však poměrně vybočovat z řady. Chystaný snímek The Death of Robin Hood by se totiž měl vracet ke známé legendě o králi… (více)

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Reklama

Reklama