Reklama

Reklama

Dne 5. října 2017 vyšel v deníku New York Times článek, který otřásl Hollywoodem v základech. Text odhalil jednoho z nejvýznamnějších filmových producentů Harveyho Weinsteina (mimo jiné majitele šesti Oscarů v nejprestižnější kategorii „Nejlepší film“) jako sexuálního predátora. Producent desítky let zneužíval své mocenské postavení, když kariéru u filmu „prodával“ za poskytování sexuálních služeb. Léta mu to procházelo, své oběti buď umlčoval penězi, nebo profesně likvidoval. Nenašel se nikdo, kdo by byl ochoten jít s ním do otevřeného střetu. Do nerovného souboje se pustily až dvě novinářky listu New York Times, Jodi Kantor (Zoe Kazan) a Megan Twohey (Carey Mulligan), které věděly, že alfou a omegou jejich reportáže bude najít ženu, která by se nebála promluvit. Drama Když promluvila se velmi blíží oceňovaným klasikám Všichni prezidentovi muži a Spotlight poctivou a detailní, skoro až detektivní rekonstrukcí práce dvou novinářek, které se pustily do boje proti nerovnému soupeři, v němž na první pohled neměly sebemenší šanci na úspěch. Ve snaze nalézt Weinsteinovu oběť, která se přestane bát, si postupně uvědomují, že materiál, který připravují, může mít zásadní vliv nejen na domnělého násilníka a jeho oběti, ale i na celou společnost a její vnímání pojmu „sexuální násilí“. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (72)

Handle 

všechny recenze uživatele

Filmařsky je to určitě kvalitní práce a celkově to působilo velmi autenticky. Vzhledem k námětu to totiž klidně mohl být srdceryvný film plný slz a pompézní hudby, takže za tu uvěřitelnost tvůrcům palec nahoru. Emoční dopad už byl ovšem slabší, jak kdyby film neměl větší ambici než ukázat divákům jednu důležitou kauzu. She Said je určitě zajímavé drama, jen bohužel za pár dní tak trochu vyšumí z hlavy. 3,5* ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Jedným dychom. Maria Schrader nehodnotí, len zaznamenáva, konštatuje. Dokumentaristicky presne, bez zbytočných odbočiek, s castom, ktorý je všetko, len nie hviezdny, ale o to autentickejší a  údernejší. Výber vedľajších postáv, S.Morton, J.Ehle, P.Clarkson akoby konzultovala so mnou, dokonalé herecké prítomnosti. Komentár najznámejšieho miestneho predátora som ani nezačal čítať, strata času. Btw, ktorých 6 filmov Harvey Weinsteina získalo Oscara, vážený distribútor? ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Ze stejného pytle jako The Insider, Truth nebo třeba The Post, takže davido-goliášovská bitva proti zkorumpovaným mocenským strukturám skupinkou přesvědčených investigativců. Navíc to obsahuje celkem důležité a detailní monology přeživších o povaze jejich zneužití pro ty, kteří stále ještě nejsou schopni pochopit, že znásilnění není jenom to, když na vás v noci vyskočí ze křoví chlupatý námořník s páskou přes voko. Bohužel, oproti jiným zástupcům žánru novinářských dramat, ten film nemá příliš zajímavé postavy, protože jejich jediná vlastnost mimo novinářské zarputilosti je demonstrace potřeby sdílené/otcovské mateřské, s čímž si paradoxně ten film ale nedokáže poradit, takže oba manželé protagonistek jsou úplně bez vlastností a prakticky by nemuseli mít ani obličeje. Pobavila scéna s dotěrným blbem na baru, který je regulérně tenhle týpek. Uznávám, že v takovémto světě bych nechtěl žít. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Je to hodně dobrý film, který mi dost příblížil kauzu s Weinsteinem, o které jsem věděla spíš jen povrchově. Nicméně mi ale přišlo, že tomu filmu pořád něco chybí, přišlo mi to takové mdlé a bez jiskry. Koukat se na to dalo, vydržela jsem to celou dobu, i když Carey Mulligan moc jako herečku nemusím a není mi příliš sympatická, tak se na to dívat dalo. Místy jsem měla i hustí kůži a slzy v očích. Je to hodně silné téma a věřím, že takových případů bylo a je v Hollywoodu daleko daleko víc. Jsem ráda, že to dopadlo jak to dopadlo a ještě tím, že použili reálné nahrávky s Weinstem tomu dodali na autentičnosti a měla jsem z filmu lepší zážitek. ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Je to nesmierne slušný film. Má veľmi solídne herecké výkony výkony a strih, tie však nedokážu zachrániť to, že filmu často chýba emócia. Je to nesmierne vážna téma, ale film je chladný a ťažko sa doň "ponára". Možno je to tým, že celá vec je príliš čerstvá a tak o nej nemožno rozprávať s filmárskou slobodou. Počkať tak desať rokov a možno by sa zopakoval podobný oscarový úspech, ako v prípade tematicky podobného Spotlight, ktorého mi She Said často pripomínal. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • James Austin Johnson, ktorý v tomto filme hrá hlas Donalda Trumpa, bol v roku 2021 obsadený do Saturday Night Live (od r. 1975), aby hral najmä rolu Trumpa po tom, čo sa videá s Johnsonovým napodobňovaním Trumpa stali virálnymi. (dwdb)
  • Bezprostredné týždne po vypuknutí škandálu #MeToo bývalá novinárka New York Times Sharon Waxmanová tvrdila, že The Times vedel o sexuálnych útokoch Harveyho Weinsteina na herečky od roku 2004, no noviny po osobnej návšteve Harveyho Weinsteina v budove novín odmietli o týchto útokoch informovať. Sharon Waxmanová sa vo filme neobjaví. (Arsenal83)
  • Na základe rovnomennej knihy z roku 2019 od Jodi Kantor a Megan Twohey. V apríli 2018 sa produkčné spoločnosti Annapurna a Plan B spojili, aby získali práva na príbeh ešte pred vydaním samotnej knihy. (dwdb)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno